Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Protest impotriva violentei

Circa 4.500 de persoane, inclusiv sustinatori ai unei manifestatii a romilor, au participat simbata, la Budapesta, la o demonstratie impotriva violentei, organizata de Carta Democrata Ungara, relateaza MTI.
Demonstrantii, in rindul carora au fost prezenti premierul Ferenc Gyurcsany si mai multi ministri si personalitati publice, s-au reunit pe ambele maluri ale Podului cu Lanturi apoi s-au indreptat spre Parlament, unde fondatorii Cartei Democrate au amplasat o umbrela in culorile nationale simbolizind autoapararea nationala si protejarea fata de amenintarea ascensiunii neonazismului.
"Nu trebuie sa lasam extrema dreapta sa transforme strazile intr-un cimp de bataie", a declarat politicianul socialist Ivam Vitanyi, unul dintre fondatorii miscarii, referindu-se la demonstratiile violente ale neonazistilor din ultimi doi ani. Vitanyi si-a exprimat convingerea ca democratii din Ungaria ii vor depasi numeric pe care care cred in ideologii extremiste.
El a declarat, de asemenea, ca adevarata problema a securitatii consta in faptul ca majoritatea populatiei nu se poate bucura de ceea ce a dobindit societatea ungara, adaugind ca trebuie gasita o cale pentru a ajuta grupuri mari de populatie sa depaseasca saracia. Acest lucru necesita o economie puternica, reducerea taxelor, a birocratiei si a economiei subterane, a adaugat Vitany.
Participantii la protestul organizat de romi fata de ura si discriminare au spalat in mod simbolic steagurile folosite de gruparile de extrema dreapta in centrul Budapestei. Actul simbolic a avut loc la un monument care comemoreaza victimele nazismului din Ungaria in 1944.
La aceasta demonstratie au participat circa 1.500 de persoane, care s-au alaturat marsului impotriva violentei organizat de Carta Democrata Ungara.
Simultan cu aceste demonstratii, circa 500 de sustinatori ai partidului radical Jobbik si alte organizatii extremiste s-au reunit in Piata Eroilor din Budapesta.
Liderul Jobbik Gabor Vona s-a adresat protestatarilor, afirmind ca "Ungaria apartine ungurilor" si exprimindu-si speranta ca la alegerile urmatoarele partidul sau va cistiga mai mult de cinci procente pentru a intra in Parlament.
Participantii au afisat pancarte pe gardul metalic amplasat de politie pentru a inconjura zona, acestea continind sloganuri cum ar fi "Afara Gyurcsany" si "Dizolvarea Parlamentului" sau "Tradatori, hoti".
Acestia au atacat demonstrantii care participau la marsul Cartei Democrate Ungare, iar politia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Manifestantii au aruncat cu pietre si cocteiluri Molotov, incendiind masinile de politie.
Unii dintre protestatari au fost arestati, dar nimeni nu a fost ranit.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii