Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Protest al carutasilor, in fata Primariei Braila

Citeva zeci de carutasi s-au adunat, ieri dimineata, in fata Primariei municipiului, protestind impotriva noilor reglementari legale, care le interzic accesul in municipiu, cu atelajele hipo si cerind edilului-sef sa construiasca drumuri laterale, pe care sa poata circula cu atelajele hipo. Ei spun ca animalele de tractiune reprezinta singura lor sursa de venit, pentru ca traiesc de pe urma trasporturilor facute cu caii si a muncii la cimp, cu acestia. Potrivit carutasilor, de cind a intrat in vigoare noul Cod Rutier, ei nu doar ca nu pot folosi caii, dar nu li se permite nici macar sa mearga cu ei in Obor, pentru a-i vinde, pentru ca iau si amenda, si risca sa li se si confiste patrupedele.
"Nu ne-a primit cu caii in Oborul Brailei! De ce? Asta-i bataie de joc! Dupa ce ca nu ne mai lasa sa iesim cu ei la munca, nu ne lasa nici sa-i vindem. Pai ce, noua ne vin banii din cer? Nu ne lasa Uniunea Europeana? Pai, acolo, le fac drumuri laturalnice, sa mearga si carutele, si daca nu-i lasa cu caii, le da bani, la schimb! Le da 2.000 de euro, pentru ca nu le da voie sa iasa pe strada cu caii!", spunea unul dintre protestatari. "Totul a inceput duminica trecuta. Noi am intrat pe sosea, de la Billa spre Obor si ne-a luat imediat politia, ne-a dat amenzi, 3 milioane jumate... Nu mai avem voie deci cu carutele prin Braila. Si am dat telefon la un agent de circulatie si a spus asa: ca prin municipiu nu se mai da voie cu carutele deloc. Nu-i drum national, nu-i european, dar tot nu-i intereseaza! Am inteles, am tacut saptamina trecuta, dar nu se mai poate! Ne ajunge animalul, ne ajunge la 200 de lei, costul pe zi! Eu de unde scot banii astia, daca nu am voie sa scot calul din curte?! Pai, murim de foame, ca venit minim garantat nu mi-a dat, ca cica scot bani de pe urma cailor si a carutei. Care bani, daca nu-mi da voie sa circul cu ei? Nu mai spun ca este un abuz sa-mi confiste animalul! Trebuie sa se dea o lege, sa se creeze conditii", ne-a declarat un altul.
"Daca ne ia caii, inseamna ca ne ia piinea de la gura, sa stiti! Asta este hrana noastra! Asta este hrana mea, calul si caruta, daca mi-a luat calul si caruta, inseamna ca mai bine sa ma omoare si pe mine, ca la ce sa mai traiesc?", a comentat inca un protestatar.
"Sa ne dea voie sa circulam cu animalele! Intelegem ca exista o anumita restrictie, dar sa ne creeze si noua o anumita posibilitate sa circulam pe undeva. Noi nu avem ce cauta cu caii in oras, dar aici traim, aici locuim, ce facem, tinem caii in curte, pina mor? Ii omorim noi, sa scapam de o cheltuiala? Dar avem pamint la cimp, avem de muncit, cum iesim noi din curte, cum ducem noi gunoiul de la animale?!", intreba un altul.

"Nu aveti voie cu animale de tractiune pe strazile din oras!"

Primarul municipiului, Constantin Cibu, a primit un reprezentant al protestatarilor in cabinetul sau si, impreuna cu seful Politiei Rutiere, subsomisarul Dumitru Budes, a incercat sa-l convinga ca nu au ei puterea sa retraga aceste reglementari legale, ba chiar sint obligati sa le respecte, si sa aplice sanctiunile respective. In plus, Cibu le-a spulberat carutasilor si speranta ca s-ar putea face drumuri laturalnice, pentru ei: "Legea spune foarte clar: nu aveti voie cu animale de tractiune pe strazile din oras. In municipiu nu pot fi organizate sau amenajate drumuri laturalnice, toate drumurile sint drumurile municipale. Cei in cauza, domnii care detin carute si le utilizeaza pentru transportul individual au fost avertizati de catre politie din timp ca, incepind cu intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, nu vor mai putea circula in municipiu. Nu este o lege data de Primarie, este o reglementare la nivel de stat, guvernamentala, si eu nu pot decit s-o respect. Cit despre drumurile laturalnice pe care le cereti, nu am cum si unde sa le construiesc in municipiu. Va trebui sa renuntati la a mai folosi caii, pe strazi".
La rindul sau, subcomisarul Dumitru Budes a explicat faptul ca oamenii sai le-au atras atentia de luni de zile carutasilor ca va veni un moment la care vor avea accesul interzis pe strazile din oras, ba chiar, in primele zile dupa intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, nu s-au aplicat sanctiuni celor prinsi in neregula, din acest punct de vedere, nu s-au dat sanctiuni si nu s-au confiscat caii, tocmai intr-un spirit de toleranta. Budes a mai spus insa ca aceasta toleranta nu poate merge la infinit, iar politistii sint obligati sa aplice prevederile noului Cod Rutier: "Noi am mediatizat aceste prevederi legale si chiar am desfasurat actiuni in teren, si nu am confiscat caii. N-am facut-o nu pentru ca la acel moment nu aveam unde sa-i ducem, nu aveam locuri, ca se gasesc locuri... Primaria gaseste. Am zis sa va mai lasam timp, sa cunoasteti noile reglementari si sa va adaptati la ele. Eu inteleg ca este o chestiune sociala, pina la urma, din punctul dvs. de vedere, dar legea este lege, nu noi am facut-o, noi trebuie sa o respectam, si dvs. la fel".
Protestatarii nu s-au multumit cu ceea ce le-a transmis primarul, prin reprezentantul lor, astfel incit nu au parasit locul, iar putin mai tirziu, cind Cibu a coborit la masina, pentru a pleca in teren, oamenii i-au cerut noi explicatii. Edilul-sef le-a sugerat sa mearga sa discute cu prefectul, dat fiind ca acesta este reprezentantul Guvernului in teritoriu si, daca toti prefectii din tara se unesc, si cer executivului schimbarea acestei prevederi, se poate obtine acest lucru. Citeva minute mai tirziu, carutasii au plecat catre casele lor, dar au amenintat ca, daca nu se va gasi o solutie, vor veni cu animalele in fata Primariei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii