Mergi la conţinutul principal

Protecţia Copilului primeşte mai mulţi bani şi un director nou

Consilierii judeţeni au aprobat recent o rectificare bugetară pentru a aloca peste 2 miliarde de lei vechi către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila. Potrivit explicaţiei preşedintelui CJ, Gheorghe Bunea Stancu, situaţia este una generală în toată ţara şi vine ca urmare a adoptării OUG 103/2013 care, la art. 20, prevede că finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor de asistenţă socială se va asigura începând din acest an, de la bugetul de stat în proporţie de 75% şi cel puţin 25% de către autorităţile administraţiei publice locale. Cu toate acestea, ordonanţa nu ia în calcul mai multe servicii de protecţie a copilului care rămân fără acoperire financiară de la Centru, spune Stancu, subliniind că deja a început un dialog cu Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în legătură cu această problemă. "La Direcţia Protecţiei Copilului sunt probleme de acoperire a costurilor, în special la cele care sunt în afara standardului de cost pentru fiecare copil. Sigur că eu am avut o discuţie cu doamna ministru şi i-am relatat că nu este doar cazul Brăilei ci al tuturor Direcţiilor de Protecţie a Copilului din România. Vom avea o discuţie aplicată. Probabil că trebuie în jur de 800, 1.000 de miliarde ca să acoperim 15-20 de miliarde cât ar trebui pentru fiecare Direcţie pentru Protecţia Copilului. Noi ne-am gândit ca să nu dăm toţi banii dintr-o dată, pentru că am avut o rectificare pozitivă, să dăm fracţiuni pentru fiecare lună în parte astfel încât, dacă de la nivel naţional se dau aceşti bani, şi Brăila să beneficieze de ei. De aceea vă propun ca rectificarea pe care o aveţi la mapă astăzi să o completăm cu acea rezervă pe care o aveam noi de 215.000 lei din bugetul propriu al Consiliului Judeţean, astfel încât ei să îşi poată desfăşura în condiţii nu foarte bune luna iulie. Urmează ca în iulie să analizăm tot cu dumneavoastră dacă este cazul să suplimentăm, pentru că nu putem să lăsăm aceşti copii fără ceea ce le trebuie, chiar dacă legea este strâmbă", a declarat Stancu. Proiectul a trecut cu 25 de voturi "pentru", o abţinere din partea independentului Marian Căpăţână şi fără votul lui Cătălin Dudulea (PER), care lucrează ca inspector de specialitate în cadrul DGASPC şi a PNŢCD-istului Gheorghe Chiru, rudă cu Simona Cimpoae, directorul interimar al direcţiei.
Interesant de menţionat este că alocarea celor 215.000 de lei vine într-un moment destul de ciudat, la foarte scurt timp după demisia directorului DGASPC Brăila, Alexandru Sculschi.

Este oficial: Cimpoae, director interimar la Protecţia Copilului

Tot cu această ocazie, consilierii judeţeni au constatat şi încetarea raportului de serviciu al lui Alexandru Sculschi din funcţia de director general al Direcţiei Pentru Protecţia Copilului. "Dânsul a vrut să rămână o perioadă mai lungă, legea este foarte clară, nu putem să ne jucăm cu legea, drept pentru care a ales altă cale. S-o fi supărat, nu s-o fi supărat, dar legea este lege", a declarat Stancu. De asemenea, membrii CJ au aprobat exercitarea cu caracter temporar a funcţiei de director DGASPC Brăila, de către fostul adjunct, Simona Cimpoae. Contactată ieri, de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" în privinţa scopului alocării celor două miliarde de lei vechi de către CJ Brăila, Cimpoae a întărit spusele lui Stancu. "Este vorba despre un act normativ, OUG 103 noiembrie 2013, art. 20 care reglementează ca de la bugetul de stat să se aloce până la 75% şi Consiliile Judeţene să asigure 25%. CJ Brăila a asigurat, dar în momentul în care s-au calculat sumele necesare cu componenta de protecţie a copilului de către cei de la Bucureşti, nu au fost avute în vedere serviciile de protecţie a copilului pentru care nu sunt reglementate standarde de cost. Aici mă refer de exemplu la serviciul «telefonul copilului», compartimentul de Asistenţă şi sprijin pentru readaptarea copilului cu probleme psihio-sociale, centrul de integrare, reintegrare a copilului în familie, serviciul juridic, contabilitate, achiziţii, pentru că şi acestea din urmă îşi desfăşoară activitatea şi pentru componenta de protecţie a copilului. Cei 215.000 lei care sunt alocaţi pentru luna iulie vor fi folosiţi pentru copii, pentru asigurarea hranei, pentru plata utilităţilor - copiii fiind protejaţi în apartamente de tip familial, noi plătim întreţinere, energie electrică, gaze -, medicamente, pampersi etc.", a declarat Cimpoae. Totodată, aceasta a ţinut să precizeze că această problemă nu este întâlnită numai în cadrul DGASPC Brăila, ci în întreaga ţară. "Acele servicii nu au fost avute în vedere şi tot pe componenta de protecţie a copilului funcţionează. Este vorba de hotărârea 23/2010 care reglementează standardele de cost pentru copiii din sistemul de protecţie. Adică pentru un copil protejat la un asistent maternal profesionist alocăm 19.000 de lei pe an", a conchis sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro