Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Propunerea PNL de ajutor pentru agenţii economici în pandemie, amânată în CLM

• este vorba despre un proiect iniţiat de consilierii municipali PNL Brăila, care prevede un ajutor de minimis prin scutiri de la anumite taxe şi impozite pentru agenţii economici afectaţi de pandemia de coronavirus • liberalul Petrică Popa a încercat suplimentarea ordinii de zi a şedinţei ordinare a CLM din 20 iulie cu acest punct, precizând că a fost depus la Primărie de acum două luni, însă fără succes • primarul Marian Dragomir a explicat că se aşteaptă un aviz al Consiliului Concurenţei

 

Agenţii economici din Brăila afectaţi de pandemia de coronavirus, care îşi puseseră speranţe în proiectul liberalilor brăileni prin care se încerca scutirea lor de la anumite taxe şi impozite locale, mai au de aşteptat. Consilierii municipali PNL au încercat să propună un amendament privind introducerea acestui punct pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a CLM Brăila ce a avut loc, în data de 20 iulie, însă fără prea mare succes. Propunerea a venit din partea liberalului Petrică Popa, iar amendamentul a sunat în felul următor: “Proiect de hotărâre privind aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru acordarea scutirilor de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri, precum şi a oricăror taxe datorate bugetului local al unităţii administrativ teritoriale Municipiul Brăila, de către întreprinderile care au calitatea de contribuabil la bugetul local”.

Secretarul general al municipiului Brăila, Ion Drăgan, a explicat că pentru propunerea consilierilor grupului PNL există într-adevăr o expunere de motive depusă la Primărie, precum şi un proiect de hotărâre, însă până să fie supus dezbaterii şi aprobării membrilor CLM, trebuie să treacă de anumite proceduri. Mai exact, aşa cum a punctat ulterior şi primarul Marian Dragomir, propunerea PNL-iştilor urma să fie transmisă Consiliului Concurenţei pentru avizare şi abia apoi să ajungă pe masa consilierilor.

“Eu cred că domnul primar şi domnul secretar nu doresc să tergiverseze acest proiect, pentru că a fost depus de acum două luni de zile şi consider că era timp suficient. Cred că este necesar ca investitorii brăileni, operatorii economici să aibă această înlesnire normală în situaţia dată şi sper ca la şedinţa din luna august, indiferent care va fi Guvernul atunci, să avem proiectul acesta de hotărâre pe care să îl voteze toţi consilierii municipali”, a afirmat Popa.

Primarul Marian Dragomir a declarat că susţine această iniţiativă, la fel cum probabil o vor face toţi consilierii municipali, însă cu precizarea că i-ar fi plăcut foarte mult dacă agenţii economici ar fi fost sprijiniţi şi de statul român. Dragomir a mai explicat că proiectul liberalilor a fost depus şi transmis, la vremea respectivă, conform prevederilor legale, către Consiliul Judeţean Brăila şi către Instituţia Prefectului Judeţului Brăila pentru a lua la cunoştinţă. Potrivit acestuia, după un schimb repetat de hârtii, Prefectura a transmis în cele din urmă un document solicitat de Primărie, pentru a putea merge mai departe cu procedurile legale şi a transmite o adresă către Consiliul Concurenţei.

“Acum se lucrează la Primăria Municipiului Brăila, prin direcţiile de specialitate, la întocmirea documentaţiei care va fi transmisă spre avizare Consiliului Concurenţei. Deoarece unele aspecte privesc într-adevăr posibilitatea de acordare a unor scutiri de către consiliile locale, dar alte prevederi inserate în respectivul proiect, sunt reglementate prin legi speciale şi nu pot constitui, să spunem aşa, obiectul de reglementare al unei hotărâri a CLM Brăila. După ce vom primi răspunsul de la Consiliul Concurenţei, îl vom transmite către administrativul Primăriei Municipiului Brăila şi se va întocmi proiectul de hotărâre, conform prevederilor legale”, a precizat Dragomir.

Cum liberalul Adrian Tabarac, preşedinte al şedinţei, a sărit în apărarea Guvernului PNL, precizând că a luat “o groază de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri”, edilul-şef a ţinut să vină la rândul său cu un atac politic şi să facă o aluzie la formularea consilierului. “Când spuneţi «groază», aveţi dreptate”, a replicat ironic, Dragomir.

În cele din urmă, propunerea PNL-iştilor nu a mai intrat pe ordinea de zi, iar amendamentul lui Popa privitor la acest aspect nici măcar nu a mai fost votat.

Vineri, 7 august, a avut loc o şedinţă extraordinară a CLM Brăila, la începutul căreia, PNL-istul Constantin Sârbu a cerut lămuriri privitoare la stadiul propunerii liberalilor. Secretarul general al Municipiului Brăila, Ion Drăgan, a afirmat că în prezent proiectul se află la Consiliul Concurenţei, urmând ca după ce se va primi un răspuns de acolo, să intre în dezbatere publică şi în analiza Comisiilor de specialitate ale CLM Brăila.
Categorie articol: 

Comentarii