Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Propunerea lui Petrea, de candidat unic al Dreptei. Reacții

* refuz total, asta a fost reacția liderilor partidelor de dreapta invocate, recent, de coordonatorul organizației municipale a Pro România Brăila, Silviu Dorin Petrea, care le-a propus să îl susțină în lupta pentru fotoliul de primar, împotriva lui Marian Dragomir * liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă a ținut să puncteze totuși că este bine că Pro România reprezintă o alternativă pentru electoratul social-democrat * primarul Marian Dragomir a refuzat să comenteze declarațiile făcute de posibilul său contracandidat la alegerile locale * europarlamentarul Mihai Tudose ne-a transmis că este dreptul lui Petrea să vrea să fie primar și că nu poate să dărâme ”visele copiilor”

 

 

Propunerea șocantă făcută recent de către coordonatorul municipalei Pro România Brăila, Silviu Dorin Petrea, privind susținerea sa de către partidele de dreapta în lupta pentru fotoliul de primar al municipiului s-a ”izbit” de un ”zid” înainte de a-și lua avânt. Întrebați, vineri, de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” cum răspund ofertei făcute de Petrea, liderii PNL, USR-PLUS și PMP Brăila au ținut să îi reamintească fostului deputat că Pro România este un partid de stânga. Liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a afirmat că dreapta la Brăila va avea propriii candidați, pe care îi va anunța la momentul potrivit. Chiar și așa, a ținut să sublinieze că i se pare foarte bine faptul că Pro România reprezentă o alternativă la PSD pentru electoratul de stânga, ceea ce poate conduce la schimbări pozitive.

”Fiecare poate să anunțe ce vrea în conferințele de presă. Problema este alta. În primul rând, fiecare partid de stânga trebuie să își facă singur campanie. Nu îi vom ajuta noi în campanie. Dar sunt convins că apariția unui nou curent pe partea stângă, pe lângă PSD, va genera o dezbatere pe partea stângă, ceea ce nu este deloc rău. Pentru desemnarea candidatului dreptei, eu am purtat discuții cu lideri partidelor de dreapta din Brăila. În momentul în care vom ajunge la o concluzie, vom anunța public lucrul acesta. Cert este că din discuțiile avute până acum, toată lumea își dorește să strângă rândurile pentru a învinge PSD-ul în aceste alegeri. Un lucru care se va întâmpla” , a declarat Dănăilă.

PNL-istul a mai adăugat că din punctul său de vedere Pro România ar putea să ia cât mai multe voturi de la PSD la viitoarele alegeri și și-a manifestat speranța că în viitoarele consilii lucrurile vor sta cu totul altfel în privința acceptării propunerilor venite din partea cetățenilor, dacă PSD-iștii nu vor mai avea ultimul cuvânt de spus întotdeauna.

 

Alianța USR-PLUS spune «NU, mulțumesc!» ofertei lui Petrea

 

Președintele USR Brăila, Cătălin Stancu nici nu a vrut să audă despre oferta lui Silviu Dorin Petrea. Acesta a precizat că nu îi urmărește declarațiile fostului deputat și că nu îl interesează ce are de spus.

”Nu urmăresc declarațiile domnului Petrea. Chiar nu mă interesează ce spune dumnealui!”, a declarat Stancu.

La rândul său, președintele interimar al PLUS Brăila, Gabriel Stoica, a afirmat că nu vrea să ia în derâdere oferta lui Petrea, însă nici nu o poate considera serioasă. Mai mult, acesta s-a arătat deranjat de faptul că fostul deputat, deși îl cunoaște, s-a folosit de numele său în conferința de presă, fără a fi purtat măcar o discuție în prealabil.

”Nu aș vrea să iau în derâdere o astfel de declarație, dar nici nu mi s-a părut a fi suficient de serioasă. Noi suntem un partid cu înclinații mai mult spre dreapta eșichierului politic, cu vederi un pic mai liberale. Ar fi destul de dificilă o alianță cu un partid desprins din zona de stânga a eșichierului politic. Pe de altă parte, la Brăila nu avem discuții privind alianțe până în prezent, cu excepția celor de la USR. Este adevărat, au existat propuneri, idei, dar tot pe zona de dreapta. Însă nimic concret până acum. Cu alte cuvinte, în afară de USR Brăila, nu am făcut niciun fel de discuție serioasă, aprofundată și potrivită din punct de vedere ideologic. Și sincer, nici nu prea mai este timp să faci discuții și să scoți dintr-un joben câte un nume, care nu a dovedit electoratului brăilean foarte multe până în prezent. Dar ca să fie clar, nu pot lua această propunere a domnului Petrea ca fiind serioasă. Ar fi foarte dificil. Ce facem?! Ne întoarcem la zona USL, atât de mult blamată?! Eu văd lucrurile în felul următor: viitorul acestei zone se poate asigura doar cu un leadership de calitate. Și asta poți realiza doar cu oameni de calitate, bine pregătiți pe domeniilor lor”, a declarat Stoica.

Acesta a mai afirmat că există suficient de mulți oameni care se încadrează în categoria amintită, a profesionaliștilor, atât la PLUS Brăila cât și la USR. De asemenea, Stoica a dat vina pe pandemia de coronavirus pentru întârzierile privind discuțiile pe tema desemnării candidaților în zona partidelor de dreapta.

 

Viorel Botea s-a delectat copios citind în ziar propunerea lui Petrea

 

Liderul PMP Brăila, Viorel Botea, le-a transmis redactorilor ”Obiectiv - Vocea Brăilei” că s-au chinuit degeaba să scrie un pamflet legat de propunerea lui Silviu Dorin Petrea, în contextul în care știrea în sine despre acest lucru se potrivea foarte bine să fie încadrată într-o atare categorie.

”Recunosc, când am auzit, am căutat-o la secțiunea dumneavoastră Scormonitoru` și la Zoomzet. Într-un târziu am găsit-o. Cred că v-ați chinuit ca să mai faceți un articol pamflet, pentru că știrea mergea foarte bine la această categorie a ziarului dumneavoastră. Deci am văzut propunerea domnului Dorin Petrea. Ce pot să spun?! Eu nu vreau să mă leg de partidul Pro România. Dar se știe că este un partid de stânga. În al doilea rând, o astfel de discuție nu am cum să o comentez dintr-un simplu motiv: din acest anunț al domnului Petrea nu se înțelege cine e de stânga, cine e de dreapta?! De aceea am spus că este de categoria Zoomzet și Scormonitoru`. Articolul mergea publicat integral acolo. Ar fi avut mii de vizualizări. Este primul articol din ultimii câțiva ani pe care îl citesc cu plăcere, din punct de vedere politic. Mi-a dat așa... o stare de bine. Te face să zâmbești, e frumos. Îți dă o stare de bine”, a declarat Botea, cu precizarea că PMP Brăila nu poartă discuții decât cu persoane care au o anumită putere de decizie. Mai mult, Botea a adăugat că deși poate părea că are o viziune conservatoare, și-a ghidat cariera ultimilor ani după anumite principii, iar tot în baza acestora a ajuns și la concluzia privind modul în care trebuie să arate primarul unui oraș.

 

Primarul Marian Dragomir: NO COMMENT!

 

Contactat de redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” și întrebat cum i se pare propunerea lansată de Petrea partidelor de dreapta, dar mai ales dacă se teme de posibilul său viitor candidat, primarul Marian Dragomir nu a dorit să comenteze subiectul.

Acesta a răspuns sec: ”Nu comentez strategiile politice ale altor partide sau candidați. Nu răspund la așa ceva! Nu comentez așa ceva!”

 

Tudose nu dă mari șanse Pro România Brăila la alegeri, în formula actuală

 

Întrebat dacă i se pare corectă estimarea lui Silviu Dorin Petrea, potrivit căruia Pro România ar putea obține un scor chiar de 13% - 15% la Brăila, la alegerile locale din 27 septembrie, europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, s-a arătat mai mult decât sceptic.

”Nu! Sub nicio formă!”, a afirmat Tudose, precizând că nu i se pare deloc un scenariu real.

Cât despre apelul lui Petrea la partidele de dreapta, Tudose a afirmat ironic că din punctul său de vedere, PNL Brăila abia aștepta o astfel de oportunitate, deoarece nu avea propriul candidat.

”În primul rând, este evident că toate partidele vor avea candidați și că vor exista și alianțe. Nu numai PSD-ul sau numai cineva, o persoană, de exemplu: nu numai Marian Dragomir are dreptul să își dorească să fie primar. Însă despre evaluarea șanselor, este o altă discuție care ține și de autoevaluare, dar și de ceea ce va spune electoratul. Calculele cu «cine pe cine susține», «cum se strânge toată dreapta să susțină un candidat care se dorește a fi de stânga» - fiindcă ultima oară când am verificat, Pro România se declara că e pe stânga, e adevărat într-un pic de contradicție cu locul european al liderului, care este afiliat la Partidul Democraților Europeni, care e mai pe dreapta un pic, dar asta este -, sunt altceva. Deci, întorcându-ne la noi, la Brăila, e dreptul lui (n.r. - Silviu Dorin Petrea) să dorească. Nu putem să dărâmăm visele copiilor. El a făcut o propunere. Sunt convins că partidele de dreapta, PNL-ul, în special, de abia aștepta să aibă un candidat și acum au o oportunitate. Mai avem trei luni până la alegeri. În trei luni nu o să mai vorbim despre prognoze și dorințe, ci despre realitate. Nu pot să spun: «Domnule, de ce își dorește?!» Păi, e liber doritul. Cât despre autoevaluare, despre câte procente? Sau că: «Stai, că are 10% la Centru».... în regulă, dar eu mă îndoiesc”, a conchis Tudose.

 

 

 

 

 

 
Categorie articol: 

Comentarii