Mergi la conţinutul principal

Proiectul pentru acordarea unui sediu Comisiei de Strategie şi Prognoză, respins a doua oară

• consilierii judeţeni liberali au propus ca noul sediu al acestei comisii să fie pe Şos. Buzăului, nr. 3, într-un alt imobil administrat de CJ, însă ceilalţi aleşi locali nu au fost de acord cu amendamentul

 

Situaţia sediului Comisiei brăilene de Strategie şi Prognoză rămâne incertă, deocamdată. Proiectul de hotărâre al Consiliului Judeţean pentru prelungirea perioadei de comodat între această instituţie şi CJ a picat, din nou, la vot, după ce consilierii judeţeni liberali şi PND-istul Cătălin Iordache au votat “împotrivă”. Acelaşi proiect a fost respins în şedinţa ordinară a CJ din luna decembrie 2018.

Consilierul judeţean din partea PNL, Ovidiu Nechita, a propus un amendament pentru schimbarea sediului Comisiei de Strategie şi Prognoză din Palatul Administrativ în imobilul din Şoseaua Buzăului, nr. 3, acolo unde funcţionează şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Dunărea” Brăila. “Domnule Chiriac (Francisk Chiriac, preşedintele CJ Brăila - n.r.), nu înţeleg de ce insistaţi cu acelaşi proiect. Eu, personal, am încercat să vă explic că sunt de acord cu dumneavoastră să daţi un spaţiu celor de la Prognoză (Comisia de Strategie şi Prognoză - n.r.), dar de ce nu le daţi un sediu pe Buzăului, numărul 3? Acolo unde avem şi ADI Dunărea. Sunt aceleaşi condiţii, e tot spaţiul nostru, iar aici să faceţi o reorganizare. Asta aştept de la dumneavoastră. De ce insistaţi să daţi spaţiu în Palatul Administrativ? Primăria s-a organizat şi funcţionează într-un singur loc, Prefectura la fel, numai Consiliul Judeţean nu este organizat într-un singur loc. Aveţi un interes personal? Amendamentul meu este următorul: să dăm un spaţiu celor de la Prognoză, n-am nimic împotrivă, dar spaţiul pe care-l acordăm să nu mai fie în Palatul Administrativ, ci pe Buzăului, numărul 3”, a spus Nechita.

Şeful Judeţului i-a răspuns liberalului că spaţiile imobilului de pe Şoseaua Buzăului sunt foarte mari, iar Comisia de Prognoză nu are nevoie de un spaţiu atât de mare pentru a-şi desfăşura activitatea. Amendamentul lui Ovidiu Nechita a fost supus la vot, însă nu a întrunit numărul de voturi necesare.

Apoi a urmat intervenţia consilierului judeţean PND Cătălin Iordache, care l-a întrebat pe Francisk Chiriac dacă această Comisie de Strategie şi Prognoză este o instituţie guvernamentală sau neguvernamentală. “Dacă este guvernamentală, ca ce chestie sprijinim noi Guvernul să-şi găsească sedii în teritoriu şi îi mai dăm şi gratuit spaţiul? Poate plăti chirie Guvernul! De ce nu poate această comisie să-şi închirieze un spaţiu undeva? De ce trebuie să sprijinim Guvernul României oferindu-i gratuit un spaţiu?”, a fost intervenţia lui Iordache, la care, însă, n-a primit un răspuns.

Proiectul a fost supus la vot în forma iniţială, însă consilierii judeţeni liberali şi PND-istul Iordache au votat “împotrivă”, aşa că actul a avut aceeaşi soartă ca-n ultima şedinţă CJ din anul 2018: a fost respins.

Reamintim că această Comisie de Strategie şi Prognoză îşi desfăşoară activitatea la etajul V al Palatului Administrativ. După ce, în anul 2013, Palatul a fost trecut din administrarea Prefecturii în administrarea CJ, contractele de comodat au fost încheiate cu mini-parlamentul brăilean, pe perioade de câte doi ani. Cum ultimul astfel de contract a fost încheiat pe 19 aprilie 2017, iar în primăvara lui 2019 ar urma să expire valabilitatea actului, preşedintele Comisiei de Strategie şi Prognoză a transmis CJ o cerere pentru aprobarea prelungirii perioadei de comodat pentru următorii doi ani, în condiţii similare. În şedinţa CJ din decembrie 2018, consilierul liberal Nechita a sugerat preşedintelui CJ să facă o reorganizare în Palatul Administrativ, iar toate birourile Consiliului Judeţean să fie amenajate pe un singur etaj. Apoi, cuvântul a fost luat de PND-istul Cătălin Iordache care a propus un amendament pentru aprobarea prelungirii contractului de comodat până la încheierea mandatului lor, adică doar până în 2020, însă amendamentul nu a fost aprobat.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză are mai multe atribuţii, dintre care amintim: elaborarea prognozelor privind dezvoltarea economico-socială a României pe termen scurt, mediu şi lung, în corelare cu prevederile Programului de guvernare, ale strategiilor naţionale, sectoriale şi regionale, precum şi pe baza tendinţelor din economia naţională şi cea mondială; realizarea analizelor şi previziunilor pentru fundamentarea proiectelor de buget în concordanţă cu cerinţele Ministerului Finanţelor Publice; elaborarea analizelor şi prognozelor economice privind evoluţia în profil teritorial a principalilor indicatori economico-sociali.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro