Mergi la conţinutul principal

Proiectul legii salarizării bugetarilor n-a avut viaţă lungă

Proiectul legii salarizării bugetarilor va fi retras din dezbatarea publică, afirmă sindicatele care au venit, ieri, la negocierile de la Ministerul Muncii. Acestea au ameninţat că vor folosi toate formele de protest dacă Executivul nu renunţă la proiect. Liderii sindicali susţin ca proiectul privind salarizarea în sistemul bugetar nu rezolvă marile discrepanţe în salarizarea personalului din acest sector.
Au fost două ore de discuţii cu scântei între sindicate, patronate şi reprezentanţii Guvernului. Sindicaliştii au ameninţat cu proteste de amploare, care ar putea să ducă chiar la dărâmarea Guvernului dacă OUG privind salariile bugetarilor va fi aprobată. Reprezentanţii sindicali spun că acele inechităţi, nu doar că nu vor fi corectate, ci vor fi adâncite şi vor fi create dezechilibre majore în sistemul bugetar dacă actul normativ va fi aprobat. În Sănătate şi în Educaţie vor fi salarii diminuate şi cu 30%. Profesori cu vechime maximă ar pierde şi 700 de lei din salariu. În acelaşi timp, indemnizaţiile parlamentarilor ar fi dublate până la 10 mii de lei brut.
Ministrul a promis că va retrage această ordonanţă din dezbaterea publică. Sindicatele acuză că ordonanţa amplifică discrepanţele salariale, potrivit TVR.

Mandatul ministrului Muncii

Potrivit declaraţiilor lui Leonard Bărăscu, preşedintele confederaţiei Sanitas, a declarat că miercuri ministrul Muncii, Ana Costea, va propune retragerea ordonanţei în şedinţa de guvern şi în cazul în care nu se va lua act de aceasta decizie este dispusă să îşi depună madatul.
Leonard Bărăscu a anunţat că vineri se întâlnesc toate federaţiile bugetare şi vor încerca să găsească soluţii comune. „Ceea ce ne dorim noi prin această ordonanţă nu s-a atins şi bineînţeles mergem în continuare pe varianta creşterii cu 25% , promisă încă de anul trecut, când erau bani, nu ştiu de ce nu mai sunt".
Un consilier din cadrul Ministerului a anunţat, în urma discuţiilor, că proiectul de ordonanaţă de urgenţă a fost retras, practic această ordonanţă nu avea cum să satisfacă nevoile partenerilor sociali şi nevoile existente în momentul de faţă pentru eliminarea disfucţionalităţilor, sens în care doamna ministru şi-a asumat retragerea acestui proiect. Pe de altă parte a fost prezentată evoluţia grupului de lucru care a lucrat practic pe cel puţin 15 variante în funcţie de disponibilitatea financiară comunicată de Ministerul Finanţelor.

Se cauta bani pentru mame

Guvernul încă mai caută bani pentru a plăti indemnizaţiile pentru mame conform legii votate recent în Parlament. Premierul Dacian Cioloş a spus că dacă nu vor fi resurse, ar putea amâna aplicarea legii. Conform documentului, mamele care stau în concediul de creştere a copilului vor primi 85% din venituri timp de doi ani şi nu 11 luni ca până acum. Parlamentarii au eliminat şi plafonul de 3400 de lei pe lună.
Ministrul Finanţelor spune că ar putea să găsească fonduri în a doua parte a anului. „Din păcate acest proiect de lege nu a prevăzut fondurile necesare pentru implementare, dar noi, ce am spus este că vom urmări în ce măsură avem economii sau încasări peste program, astfel încât să putem să facem loc acestui proiect legislativ în buget, pentru a doua parte a anului 2016", a declarat ministrul Finanaţelor, Anca Dragu.
Premierul Dacian Cioloş a afirmat marţi, într-o discuţie cu jurnaliştii, că Executivul va decide în legătură cu plata indemnizaţiilor majorate pentru mame în funcţie de identificarea resurselor financiare, existând şi varianta prorogării aplicării legii dacă nu vor fi găsiţi bani.
„Nu, nu o atacăm (legea la Curtea Constituţională - n.r.). Am spus că o să vedem noi, ca şi Guvern, pentru că, dacă găsim resursele financiare, ne-o asumăm noi, ca şi Guvern, să o finanţăm, dar o să vedem la rectificare. Până atunci, dacă n-o să găsim finanţare, n-o să o aplicăm. (...) Se poate proroga. Orice decizie se poate proroga", a explicat Cioloş, potrivit Agerpres.
Premierul a adăugat că şi alte decizii care au impact financiar „nu pot fi impuse dacă nu există surse de finanţare".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro