Mergi la conţinutul principal
Spitalul Judeţean, prioritatea zero a şefului CJ Brăila în 2017

Proiectele lui Chiriac

• continuarea lucrărilor la Spitalul Judeţean şi la drumurile judeţene sunt principalele două teme pentru preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, în 2017 • în paralel, PSD-istul vrea să clarifice situaţia manageriatului SJU, dar şi a firmei de turism a judeţului, «Rocreativ» • de asemenea, pe modelul Primăriei, Chiriac susţine că îşi propune să înfiinţeze o direcţie proprie pentru plombarea şi întreţinerea DJ-urilor, dar care să aibă şi alte funcţii, chiar şi de promovare • ca venituri estimate în 2017, acesta a vorbit de aproape 170.000.000 lei, iar la capitolul cheltuieli - 22.000.000 lei, însă cu precizarea că încă aşteaptă promulgarea bugetului de stat

 

Avansarea lucrărilor la Spitalul Judeţean, turnarea de covor asfaltic pe drumurile judeţene ce au fost plombate în 2016, reabilitarea altora, regândirea strategiei pe turism, continuarea activităţilor culturale, precum şi evitarea greşelilor din trecut. Toate acestea sunt cuprinse în “planul de bătaie” al preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, pentru 2017. De altfel, aproape toate ideile enumerate mai sus s-au regăsit pe agenda PSD-iştilor încă din campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2016, chiar dacă atunci accentul s-a pus în mod special pe proiectele care vizau municipiul. În acest context, nu trebuie omis faptul că în cele câteva luni care au trecut de la instalarea noului Consiliu Judeţean, majoritatea acestor planuri au rămas într-un stadiu incipient. Plecând de la acest aspect, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat afle de la Francisk Chiriac în ce măsură consideră acesta că va reuşi să îşi implementeze proiectele în 2017.

 Un lucru e clar: CJ Brăila are bani suficienţi pentru a face lucrurile să se mişte. Şeful judeţului a explicat că deja a creionat proiectul de buget pentru acest an, însă lucrurile nu sunt clare până la adoptarea lui. Mai mult, încă se aşteaptă promulgarea bugetului naţional de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru ca apoi să se recalculeze posibilele schimbări pe care le va aduce la cel judeţean. Deşi a ţinut să sublinieze că deocamdată nu se poate vorbi decât despre simple estimări, Chiriac a declarat că la capitolul venituri proprii s-a propus suma de aproximativ 170.000.000 lei, în timp ce la partea de cheltuieli  - 22.647.000 lei (sumă valabilă şi pentru toate instituţiile din subordine).

“Dar acestea sunt doar calculele noastre estimative. Depinde foarte mult de ce ne va veni de la bugetul de stat. Datele se pot schimba vertiginos”, a declarat Chiriac despre bugetul pe 2017.

Întrebat care sunt priorităţile sale pentru acest an, pe lângă rezolvarea problemei staţiei de selectare a gunoiului, despre care a vorbit deja recent, preşedintele CJ Brăila a afirmat că cele două mari investiţii pentru 2017 se referă la Spitalul Judeţean şi drumurile judeţene.

“Asta este primordial pentru mine. Desigur, vor continua şi celelalte proiecte de anul trecut. Mă refer la spectacole şi altele. Vom încerca să le realizăm la fel ca în anul 2016. Adică nu ne dăm la o parte la «Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării», o să participăm la Festivalul «Hariclea Darclee» cu ce putem. Vom face toate DALI-urile (n.r. - Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Investiţii) rămase din urmă, reabilitarea Sălii Polivalente, a Casei Tineretului. Vrem să cumpărăm Spitalul de Pneumoftiziologie. Am făcut o strategie de negociere. De asemenea, se vinde casa de pe Belvedere nr. 13, unde este ambulatoriul de la TBC şi vrem să ne exercităm dreptul de preemţiune pentru că e o clădire în care deja am investit bani. Plus că nu se solicită o sumă fabuloasă - undeva la 100.000 euro. Avem şi un plan în legătură cu ce putem face cu ambulatoriul spitalului ca să aducem profit. Vrem o salină, băi, ca să scoatem nişte bani”, a afirmat Chiriac.

 

Strategia pentru Spitalul Judeţean: Pasul 1. Schimbarea managerului

 De încheierea mandatului actualului manager al Spitalului Judeţean Mihail Iugulescu (undeva la finele lunii aprilie), depinde şi planul de acţiune pentru perioada imediat următoare în legătură cu anveloparea clădirii, a dat de înţeles Chiriac. Acesta a afirmat că undeva la finele lunii martie va fi gata şi evaluarea lui Iugulescu, care, de această dată, va fi realizată de medici din afara Spitalului.

“I-am dat temă şi lui Iugulescu, dar încă n-am primit niciun răspuns de la dumnealui, aşa că cel mai probabil o să vorbesc în cele din urmă cu cel care va veni ca director. Mă refer la partea de reabilitare a spitalului. Acel proiect de anvelopare, de modernizare a saloanelor. Dacă Iugulescu nu spune nimic, aceasta va fi tema de casă a noului manager, care va avea  6 luni la dispoziţie să urce pe SEAP (n.r. - Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) tot ce înseamnă proiectare, DALI şi aşa mai departe. După care vom vedea şi sursa de finanţare. Oricum nu o să facem noi într-un an de zile tot spitalul. V-aş spune o minciună. Dar o să facem etapizat, pe fiecare palier. O să ne ducem pe mai mulţi ani”, a declarat Chiriac.

Strict pentru 2017, preşedintele CJ Brăila susţine că va încerca să încheie trei proiecte importante la spital: alimentarea cu energie electrică suplimentară, asigurarea căldurii şi apei calde, precum şi sistemul de canalizare.

Sursa citată a precizat că nimeni nu a luat în calcul până acum consumul de energie pe care îl implică aparatura suplimentară care a fost cumpărată pentru Spital.

“Eu m-aş bucura foarte mult să începem să rezolvăm problemele din trecut. De exemplu, dacă VAMED se hotărăşte şi ne dă o soluţie la terminarea investiţiei şi avem autorizaţie de la ISU, în momentul acela va trebui să alimentăm angiograful, dar nu avem de unde. De aceea, trebuie să mai cumpărăm două transformatoare. Vrem să separăm puţin consumul de energie electrică pe spital. Unul care să funcţioneze pentru toate investiţiile noi şi unul care să fie de rezervă. Dar aici nu mai ţine de mine ci de adoptarea bugetului. Dar rezolvând aceste chestiuni, în paralel, începem să închidem o parte din blocul operator şi vom deschide ATI-ul. E foarte greu să estimăm o dată pentru că e vorba de procedură”, a mai adăugat şeful judeţului.

De asemenea, Chiriac a vorbit şi despre un plan de reabilitare a Corpului B al Spitalului Judeţean, unde administraţia judeţeană a emis o solicitare către Ministerul Culturii de a se permite o viitoare intervenţie, având în vedere că este vorba despre o clădire de patrimoniu. Planul şefului CJ este de a schimba instalaţiile vechi ale clădirii, însă recunoaşte că va fi foarte dificil, deoarece se va lucra cu spitalul în funcţiune, astfel că pacienţii va trebui mutaţi deseori.

În ceea ce priveşte aparatura nouă dar încă nefolosită din spital, care deja şi-a depăşit termenul de garanţie, Chiriac a precizat că va încerca să încheie contracte de mentenanţă, în cel mai bun caz, chiar cu firmele producătoare.

 

Covoare asfaltice şi plombări pe drumurile judeţene

 Chiriac a afirmat că în 2017 va încerca să continue plombările pe drumurile judeţene, dar şi să toarne covor asfaltic în zonele care au fost deja peticite anul trecut. Acesta a explicat că pe lângă un proiect mare privind modernizarea mai multor sectoare de drum judeţean care fac parte din ruta ce leagă Moldova de litoralul Mării Negre, realizate prin Programul Operaţional Regional, proiect ce a fost depus deja la Agenţia de Dezvoltare Regională, în acest an, vor continua şi 5 proiecte legate de anumite tronsoane de drum. Mai exact, Chiriac a amintit că în şedinţa din luna decembrie 2016, consilierii au aprobat documentaţii tehnico-economice faza DALI şi indicatorii tehnico - economici pentru următoarele obiective: reabilitarea DJ211B Victoria - Mihai Bravu, modernizarea DJ255A Cotul Lung - DN23, reabilitarea DJ221B Brăila - Vădeni, modernizarea DJ212A Brăila - Măraşu şi a drumurilor judeţene DJ2013R, DJ211 - Lişcoteanca.

“O să mergem pe PNDL (n.r. - Programul Naţional de Dezvoltare Locală) al Ministerului Dezvoltării, dar avem şi o parte care implică bugetul propriu al CJ. Ne propunem să facem un acord cadru pe 2 ani de zile, pentru a turna covor asfaltic pe un tronson de drum care să aibă între 30 - 70 km. Să vedem cât reuşim să facem anul ăsta. Mai punem cam vreo 4 km de plombe”, a punctat Chiriac.

Tot la capitolul legat de drumurile judeţene, preşedintele Consiliului s-a arătat mulţumit de deszăpezirea efectuată în acest an, cu precizarea că s-a cheltuit până în prezent aproximativ 850.000 lei, cu tot cu TVA.

 

CJ o lasă mai moale cu finanţarea sportului

 Chiriac a punctat că legislaţia este foarte întortocheată în privinţa finanţării activităţilor sportive cu bani de la bugetul local. Cu menţiunea că nu renunţă la ideea de a ajuta sportul brăilean, şeful CJ a amintit de episodul controlului Curţii de Conturi la Primărie, în urma căruia s-a cerut returnarea tuturor banilor alocaţi către disciplinele sportive.

“Într-adevăr, mie Curtea de Conturi nu mi-a spus nimic pe partea asta de finanţare a sportului în controlul de anul trecut. Nu aş vrea să înţeleagă lumea că nu vrem să facem asta. Noi vrem, dar trebuie să respectăm şi legea. Foarte mulţi brăileni cred că stă doar în pixul nostru. Aşa o fi. Dar trebuie să respectăm şi legile din această ţară”, a declarat Chiriac.

 

Noutăţi pentru 2017: Desfiinţarea Rocreativ, din nou în dezbatere

 Printre ideile ceva mai noi pe care şeful CJ Brăila vrea să le implementeze se numără şi schimbarea, chiar şi pentru o durată limitată de timp, a modului în care poate fi folosită pista aeroportului de la Ianca. Acesta a vorbit despre sprijinirea organizării unor curse de maşini pe pistă.

“Ne gândim la un lucru de know-how pentru 2017. Zilele trecute, a venit la mine o asociaţie automobilistică pentru două evenimente pe pista aeroportului de la Ianca. Vor să organizeze acolo un alt fel de curse. Şi am spus, «de ce nu?!» O să scriem o scrisoare către Ministerul Apărării Naţionale prin care să ne dea acordul de principiu că putem, de două ori pe an, să folosim pista şi să dăm posibilitatea acestor oameni să îşi organizeze evenimentul acolo. Dacă ne dă acordul, atunci începem un protocol de colaborare şi putem să facem şi acest lucru”, a anunţat Chiriac.

De asemenea, o altă noutate propusă de preşedintele CJ Brăila este înfiinţarea, pe modelul Primăriei Municipiului, a unei Direcţii de Administrare a Drumurilor Judeţene. Însă interesat este că, ideea lui Chiriac nu se opreşte doar la întreţinerea drumurilor judeţene, ci ar vrea ca această direcţie să se ocupe şi de alte aspecte, precum promovarea judeţului atunci când este cazul. Întrebat ce se va întâmpla în acest context cu societatea de turism a Consiliului, SC Rocreativ Trade Brăila, Chiriac a afirmat că are de gând să tranşeze acest subiect în viitorul apropiat.

“O să avem o şedinţă a Adunării Generale a «Rocreativ» cu două puncte pe ordinea de zi: dacă mergem mai departe sau dacă închidem societatea. În cazul în care mergem mai departe, să vedem cine îşi asumă această societate care până acum a produs mai mult «promovare» decât turişti în Brăila. Ne gândim să facem lucruri mult mai palpabile. Această direcţie tehnică va produce foarte mult, am avea şi posibilitatea să îi dăm Nava Ovidiu în administrare”, a completat Chiriac, cu precizarea că astfel s-ar putea elibera facturi, iar nava Ovidiu ar fi mult mai uşor de închiriat decât este în prezent.

Chiar şi aşa, potrivit sursei citate, direcţia pentru drumuri s-ar ocupa în special cu întreţinerea DJ-urilor: plombări şi tăierea vegetaţiei. Cu această ocazie, Chiriac are de gând să achiziţioneze câteva utilaje proprii, până la finele anului. Acesta susţine că dacă ar putea folosi maşina pentru tăiatul ierbii până la venirea iernii, ar scădea considerabil costul deszăpezirii drumurilor din judeţ, deoarece problemele cele mai mari sunt cauzate de vegetaţia netăiată, care permite formarea de dopuri de zăpadă.

 

Chiriac nu mai vrea să repete greşelile din 2016

 Printre dezamăgirile punctate de Francisk Chiriac pentru anul 2016 se numără întârzierile la deschiderea sălii Casei Tineretului, precum şi cele de la programul “lapte - corn - măr în şcoli”.

“Este foarte adevărat. Eu am semnat procedura pentru lapte - corn şi am fost de acord să fie un contract doar pentru anul respectiv. Îmi pare rău că nu m-am gândit să facem un acord cadru pentru că măcar am fi rezolvat chestiunea pentru doi ani de zile. Chiar dacă dura la fel de mult, măcar ştiam că nu o luăm de la capăt în următorul an. Acum este aproape închis anul şcolar, mai sunt câteva luni. Eu sper ca până la final copiii să primească măcar cornul. Dar, deja am lansat o nouă procedură cu acord cadru, pentru lapte, corn şi măr pentru anii şcolari 2017 -  2018 şi 2018 - 2019. Repet, îmi pare rău că nu m-am gândit de la început”, a declarat preşedintele CJ Brăila.

Acesta a ţinut totuşi să adauge că întreaga procedură s-a blocat la nivelul tehnic, aspect de care noul Guvern ar trebui să ţină cont pe viitor.

De asemenea, Chiriac a amintit şi de avansarea extrem de înceată a lucrărilor la redeschiderea sălii de spectacole a Casei Tineretului. Acesta a subliniat că până în prezent au fost îndeplinite toate cerinţele ISU pentru zona de jur împrejurul clădirii, însă mai trebuie rezolvată şi problema instalaţiei de stingere a incendiilor din interior.

“În momentul când se termină partea de proiectare, trebuie să scoatem la licitaţie partea de execuţie. Aceasta nu e foarte mare: 5 luni, iar partea de proiectare o lună. Deci dacă procedurile s-ar derula fără probleme, nu am avea contestaţii şi altele, cam în 7 luni de zile am termina acolo. Dar trebuie să votăm bugetul pentru că nu am cum să dau drumul la licitaţie altfel. Trebuie să dau drumul la partea de proiectare şi DALI, iar apoi imediat să lansăm partea de execuţie. Avem bani. Mie îmi pare rău că nu am putut să facem în acelaşi timp atât partea din afara clădirii, cât şi cea din interior. Dar înainte să vin eu aici deja fuseseră separate proiectele. Aşa că am acceptat să mergem aşa, măcar să avem aviz ISU”, a adăugat Chiriac.

Cât despre “imboldul” cu care s-a afişat la venirea sa în fruntea CJ Brăila, Chiriac susţine că încă se menţine. Reamintim că, la foarte scurt timp după ce şi-a început mandatul, şeful judeţului a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că ia în calcul foarte serios să spargă personal, cu un picamer, zidul de la secţia ATI din Spitalul Judeţean, care a blocat proiectul. Ei bine, zidul nu a fost spart nici până în prezent. Chiar şi aşa, Chiriac a ţinut să dea asigurări că situaţia se va rezolva cât de curând.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro