Mergi la conţinutul principal

Proiectele din Programul de Granturi Scoala-Comunitate se evalueaza

Pentru a consolida relatiile dintre scoala si comunitate, ministerul Educatiei a lansat in acest an si un program de granturi acordate scolilor din mediul rural, fiecare grant putind avea o valoare maxima de 7.000 de dolari. Programul a fost lansat in primavara acestui an, la eveniment participind zeci de directori de scoli din mediul rural. In urma acestei mediatizari, au fost realizate 28 de proiecte care acum sint in plin proces de evaluare din punct de vedere tehnic si financiar, urmind ca implementarea granturilor cistigatoare sa înceapa în luna noiembrie, în baza unui Acord de Grant pe care scoala beneficiara îl va semna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii. In judetul Braila s-au implicat in realizarea de asemenea proiecte cadrele didactice din localitatile: Baraganu, Bordei Verde, Chiscani, Comaneasca, Corbu Nou, Dedulesti, Dudescu, Faurei, Filipesti, Gavani, Gemenele, Horia, Jirlau, Mircea Voda, Movila Miresii, Muchea, Silistea, Surdila Greci, Tepes Voda, Tichilesti, Traian, Tudor Vladimirescu, Unirea, Vadeni, Valea Canepii, Victoria, Zavoaia. Valoarea medie a unui proict este de 143 de milioane de lei vechi, totalul celor 28 de proiecte insumind peste 4 miliarde de lei vechi. Evaluarea proiectelor se realizeaza in alt judet, in perioada 1 august - 1 octombrie, ales prin tragere la sorti. Dintre cele 28 de proiecte, noua au fost realizate de scoli cu grad de risc ridicat - adica sint scoli izolate, in comunitati sarace, care nu au material didactic si nici conditiile minime de confort educational, sapte au grad de risc mediu si 12 au grad de risc scazut. Fondurile puse la dispozitie de banca modiala vor fi alocate in proportie de 50% scolilor cu grad de risc ridicat, 30% scolilor cu grad de risc mediu si 20% scolilor cu grad de risc scazut. Aceasta distribuire a fondurilor este apreciata de reprezentantul Unitatii Judetene de Implementare a Programului pentru invatamintul Rural din cadrul Inspectoratului Scolar, Cezar Cristea, ca o masura de discriminare pozitiva, pentru ca scolile sarace au mare nevoie de asa ceva. Pe linga fondurile de la Banca Modiala (BM), comunitatea locala participa cu o suma ce reprezinta 10% din banii oferiti de BM.
Acest Program de Granturi Scoala-Comunitate îsi propune îmbunatatirea accesului elevilor din scolile din mediul rural la un învatamint de calitate prin stimularea parteneriatului dintre scoala si comunitatea locala. Scolile si comunitatile locale sint încurajate sa identifice împreuna problemele cu care se confrunta, sa formuleze si sa implementeze propriile solutii pentru rezolvarea acestora.
Programul sprijina doua tipuri de activitati interdependente: acorda asistenta Consiliilor de Administratie ale Scolilor si finanteaza si administreaza un Program de Granturi destinat motivarii si îndrumarii acestora în implementarea propriilor solutii de îmbunatatire a calitatii procesului de învatamint.
Prin Program se vor acorda aproximativ 2.500 de granturi în cinci runde de competitie. "Grantul" este un fond nerambursabil primit pe baza de competitie, din partea MEdC, pentru realizarea obiectivelor unui proiect.
Ministerul Educatiei estimeaza ca în urma evaluarii vor primi finantare un numar de 500 de scoli aplicante. Propunerile de proiecte trebuie sa se încadreze în trei categorii: proiecte care încurajeaza participarea elevilor în procesul de învatare si sprijina elevii dezavantajati, proiecte care sprijina îmbunatatirea performantelor cadrelor didactice si proiecte care întaresc relatiile la nivelul comunitatii, deschiderea scolii catre comunitate si asigurarea micilor reparatii ale scolilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro