Mergi la conţinutul principal

Proiecte europene de 82 de milioane de euro în Brăila

La ceas de bilanţ, reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud - Est (ADRSE) au prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, proiectele realizate sau în curs de implementare din Programul Operaţional Regional (POR) 2007 - 2013. De precizat că prin REGIO- POR 2007 - 2013, ale cărui ghiduri de finanţare au apărut în 2008, iar contractele s-au semnat în 2009 - 2011, cu termen de finalizare 2014, chiar 2015, pentru proiectele din rezervă, la nivel de regiune (Brăila - Galaţi - Buzău - Constanţa - Tulcea - Vrancea) au fost finanţate 569 de proiecte, în valoare de 725 milioane de euro, din care au fost cheltuite sau sunt în faza de cerere de plată proiecte în valoare de 571 milioane euro.
"La data de 20 noiembrie, valoarea sumelor rambursate către beneficiari era de peste 371 milioane euro, ceea ce înseamnă 65% din totalul de 571 milioane euro fonduri alocate. Până la finele anului preconizăm o absorbţie de 70%. Vom avea în februarie o nouă evaluare, dar sperăm să ajungem la acest procent din fondurile totale alocate prin POR 2007 - 2013", a declarat Jeni Crăciun, director Organism Intermediar POR - ADRSE.
Asta înseamnă că, deşi s-au semnat contracte de 725 de milioane de euro fonduri nerambursabile, în unele cazuri au apărut aşa-zisele corecţii, abateri de la proiecte, iar europenii nu au făcut plata.

Proiecte ce rămân în sarcina autorităţilor

Mai mult, în cazul proiectelor care depăşesc 31 decembrie ca termen de recepţie finală, diferenţa nerambursată de uniune va fi suportată de la bugetul de stat şi de la bugetul local. Scriptele nu au fost încă închise, motiv pentru care nu se poate spune la cât se va ridica această contribuţie locală şi de la stat.
La nivel de municipiu, în această situaţie sunt cel puţin două proiecte mari: Teatrul "Maria Filotti" şi Canalul Colector de pe Bulevardul Dorobanţilor.
Principalii beneficiari ai proiectelor au fost autorităţile publice locale, în ordinea ratei de succes la semnare: Primăria Brăila, Consiliul Judeţean şi Primăria Ianca. Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, societăţile comerciale, ONG-urile şi unităţile de învăţământ au reuşit să ia bani europeni din fonduri nerambursabile, însă într-un procent extrem de redus, mult sub alocările UE.
"Pe POR 2007 - 2013, la nivelul judeţului Brăila au fost semnate 53 de contracte de finanţare, valoarea solicitată totală fiind de aproximativ 82 milioane euro, din cele 53 contracte, doar 11 au fost semnate în cadrul Măsurii privind finanţarea microîntreprinderilor. Au fost cinci axe prioritare, iar prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), au fost atrase 23 de milioane de euro. Şi Ianca a atras mai multe proiecte, în valoare totală de şapte milioane de euro", a declarat Luminiţa Mihailov, director general ADRSE.

Cei mai mulţi bani, în infrastructură

Regio finanţează proiecte privind reabilitarea infrastructurii urbane, reabilitarea infrastructurii sociale şi îmbunătăţirea serviciilor sociale în zonele declarate poli de creştere urbană (cum e Zona Metropolitană Constanţa) şi poli de dezvoltare urbană (municipiile Brăila şi Galaţi), precum şi în oraşele cu peste 10.000 de locuitori pentru care s-au aprobat Planuri Integrate de Dezvoltare Urbană (PIDU).
Proiectele depuse în cadrul PIDU vizează reabilitarea sau modernizarea infrastructurii publice, respectiv străzi orăşeneşti, trotuare, parcări, staţii pentru mijloace de transport în comun, zone pietonale, spaţii verzi, parcuri, iluminat public, instalarea sistemelor de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii, reabilitarea de clădiri publice în scopul utilizării acestora drept centre comunitare sau centre sociale.
La nivelul municipiului Brăila, pe PIDU, au fost contractate 14 proiecte, valoarea totală a finanţării nerambursabile fiind de peste 21 milioane euro.
"Noi am atras proiecte în valoare de 60 milioane euro. Pe PIDU au fost opt proiecte finalizate în municipiul Brăila: patru proiecte care au vizat modernizarea şi reabilitarea a două artere de circulaţie importante, reabilitarea unui pasaj pietonal şi reabilitarea unei zone de promenadă; un proiect care a vizat instalarea unui sistem de supraveghere destinat creşterii siguranţei şi prevenirii criminalităţii, un proiect care a vizat modernizarea unui cămin pentru persoane vârstnice, un proiect care a vizat modernizarea unui parc şi un proiect a vizat reabilitarea unei clădiri de patrimoniu, Casa Petre Ştefănescu Goangă", a declarat Iuliana Neagu, director executiv al Direcţiei de Strategii, Proiecte, Programe de Dezvoltare, Relaţii Internaţionale (DSPPDRI) din cadrul Primăriei Brăila.

Consiliul Judeţean, mai puţine proiecte!

La nivel de judeţ, în exerciţiul financiar REGIO 2007 - 2013, prin ADRSE - organism intermediar de implementare, CJ Brăila (în perioada de mandat a fostului preşedinte Gheorghe Bunea Stancu) a obţinut fonduri pentru asigurarea conectivităţii unor zone rurale la reţeaua de drumuri naţionale, lărgirea DJ 211A/DJ212, care asigură legătura dintre localităţile Viziru - Cuza Vodă - Mihai Bravu.
Tot la capitolul infrastructură rutieră, dar de astă dată vorbind despre municipiu, au fost reabilitate şi modernizate două artere importante de circulaţie - Bd-ul Dorobanţilor şi Str. Griviţei.
Obiectivul Regio de îmbunătăţire a calităţii serviciilor de sănătate s-a realizat prin implementarea proiectelor care vizează reabilitatea/modernizarea/dotarea ambulatoriilor din spitale de urgenţă sau de specialitate. La nivelul judeţului Brăila au fost finalizate trei proiecte, prin care au fost modernizate şi dotate ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgenţă Brăila, ambulatoriul de specialitate obstetrică şi ginecologie şi ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie (implementate de CJ).
"În domeniul îmbunătăţirii calităţii serviciilor sociale adresate persoanelor defavorizate, respectiv persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu handicap, copiilor cu nevoi speciale, în judeţul Brăila a fost finalizat un proiect - Centrul de asistenţă Paliativă de la Baldovineşti, unde 200 de persoane beneficiază de rezultatele acestei investiţii. În domeniul infrastructurii educaţionale, la nivelul judeţului Brăila, s-au finalizat 11 proiecte prin care s-au modernizat şi reabilitat şcoli din cadrul învăţământului obligatoriu: şase în municipiul Brăila, două în oraşul Însurăţei şi câte una în comunele Grădiştea, Măxineni şi Râmnicelu, peste 4.900 de copii beneficiind de infrastructura reabilitată", a adăugat Luminiţa Mihailov. A nu se uita că multe dintre proiectele enumerate au trecut prin tot felul de probleme, unele care încă mai bântuie Brăila şi azi. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro