Mergi la conţinutul principal

Proiect Leonardo da Vinci la Grupul Scolar "Brancusi"

Incepind din aceasta saptamina, un grup de opt elevi francezi, insotiti de un cadru didactic, Antoine Mussard, participa la un schimb de experienta intre institutia de invatamint Compagnons du Devoir si Grupul Scolar "Constantin Brancusi", in cadrul unui proiect Leonardo da Vinci, de mobilitate a elevilor. Ucenicii francezi invata o saptamina notiuni teoretice la Grupul Scolar "Anghel Saligny", iar alte doua saptamini fac practica in meseria de mecanic la intreprinderile: "Promex", "Phoenix" si "Aker".
Dupa primele zile de scoala, francezii spun ca se simt foarte bine. "Limba romana este dificila, dar prin intermediul limbii franceze si engleze reusim sa ne intelegem, iar elevii s-au integrat. Noi am participat pentru citeva zile si la niste cursuri de formare unde am studiat limba romana. Este dificil sa intelegem limba, pentru ca romanii vorbesc foarte repede, dar dupa un timp ne-am acomodat. Elevilor le este greu si din punct de vedere al programului, pentru ca ei au mai multe activitati practice in Franta, iar aici, timp de sase ore, doar stau si asculta. Le vine greu pentru ca la noi ei au activitati de la ora 9.00 pina la ora 17.00, cu o pauza de prinz, iar pentru cei care inteleg mai greu unele notiuni se fac ore si in intervalul 20.00 - 22.00. Aici cursurile dureaza doar sase ore. Toti elevii s-au adaptat, si-au facut prieteni, ies cu ei la plimbare", a explicat profesorul Antoine Mussard.
Directorul Grupului Scolar "Saligny", prof. ing. Petruta Simionescu, a precizat ca acesti ucenici fac ore teoretice la "Saligny", desi nu este proiectul scolii, pentru ca ei au specializarea mecanic, la "Brancusi" nu exista aceasta specializare si au hotarit sa-si spijine colegii in derularea proiectului.
Directorul Grupului Scolar "Brancusi", prof. Stefan Stoica, a spus ca proiecte europene cu aceasta institutie s-au mai desfasurat inca din 2002, actuala actiune fiind o continuare. In urma derularii acelor proiecte un muncitor francez a fost angajat pentru o perioada de zece luni la "Phoenix". "Salariul este mult mai mic decit ce obtineau el in Franta, dar pentru ei conteaza foarte mult si experienta pe care o cistiga. In acest proiect noi sintem acum parteneri si putem sa formam si noi personal. Asta inseamna ca banii Uniunii Europene dati pentru proiect se cheltuie in Romania. Acum este vorba de 7.500 de euro, insa activitatea noastra nu se opreste aici. Cu aceeasi institutie vrem sa mai derulam un alt asemenea proiect, dar pentru specializarea timplari si atunci si cursurile teoretice se vor putea desfasura la noi in scoala", a precizat directorul Stefan Stoica.
Acest schimb de experienta in specializarea mecanic se va incheia peste doua saptamini. In cele doua week-end-uri pe care le vor avea la dispozitie francezii fac excursii la mare si la Cheile Bicazului, vizitind si toate obiectivele de interes turistic din zona.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro