Mergi la conţinutul principal

Proiect european de 60 de milioane de euro, in pericol de a fi pierdut

In valoare de 60 de milioane de euro, finantat in proportie de 75% din fonduri europene, cel mai mare proiect din programul ISPA care se deruleaza pe teritoriul Brailei este in pericol, dat fiind ca una dintre firmele grecesti - care a cistigat licitatia pentru extinderea canalizarilor si pentru terminarea canalului colector si pentru care UE i-a acordat o derogare pina in 2008 - a inregistrat in ultimii ani, potrivit registrului international al comertului, pierderi din ce in ce mai mari. Mai mult, intreg proiectul risca sa se duca de ripa, fiindca o alta firma, din Italia, care a cistigat licitatia pentru ridicarea Statiei de Epurare nu a facut nimic de sase luni incoace, iar peste citeva zile va fi chemata la Bucuresti, sa dea seama in fata Delegatiei Comisiei Europene. Edilul sef al orasului, care a "mostenit" acest proiect, de la administratia Lungu, considera ca ar fi foarte grav daca firma greceasca ar da faliment, dar mai grav este ca firma italiana n-a facut nimic si exista pericolul ca Uniunea Europeana sa se supere si sa ne taie finantarea. Ba chiar, pina la aceasta data, firma din Italia a cerut doar lucruri care nu sint prevazute in proiect, cum ar fi schimbarea terenului pe care sa fie amplasata Statia de Epurare, lucru imposibil de realizat.

"Athena", consemnata ca a cistigat "un proiect de constructie drumuri intr-o tara balcanica", Romania

Potrivit registrului international al comertului, firma "Athena" SA Grecia, care a cistigat doua felii mari din proiectul de 60 de milioane de euro privind reabilitarea si extinderea retelei de canalizare si terminarea canalului colector, a inregistrat o pierdere de 4,75 milioane de euro, in prima jumatate a anului 2005, versus un profit de 496 de mii de euro pentru aceeasi perioada a anului 2004. Din aceeasi sursa, jurnalistii nostri au aflat ca, in anul precedent, "cifra de afaceri a companiei a scazut la 36 de milioane de euro, de la 48,4 milioane de euro". Totodata, cifra de afaceri a grupului de firme cu acelasi nume a scazut la jumatate, aceasta ridicind un mare semn de intrebare asupra bonitatii firmei grecesti care a cistigat - in cadrul unei licitatii internationale, organizate, in 2003, de Ministerul Finantelor Publice din Romania - realizarea a 65% dintre lucrarile proiectului brailean cistigat in baza programului ISPA. Un alt semn de intrebare asupra bonitatii firmei grecesti ar fi faptul ca, din 2005, "Athena" SA nu si-a actualizat informatiile de pe site-ul oficial si nici de la registrul international al comertului, ceea ce nu se prea intimpla in cazul firmelor-concern care se respecta. Despre proiectul european pe care-l deruleaza "Athena" la Braila, se mai arata, la registrul international, ca, in ultimii ani, recte 2004 si prima jumatate a lui 2005, firma a pierdut mai multe "puncte", intr-un clasament de profil, insa "autoritatile romane i-au alocat un buget de 21,5 mil. de euro pentru un proiect de constructie drumuri in tara balcanica".
Pe site-ul oficial al Delegatiei Comisiei Europene din Romania se arata ca UE finanteaza 75% din proiectul "Reabilitarea si extinderea retelei de canalizare si construirea unei noi Statii de Epurare a apelor reziduale din municipiul Braila", iar la 7 iulie 2003, a avut loc semnarea primului contract de lucrari, cu "Athena", pentru componenta 1 a proiectului, respectiv "Terminarea canalului colector principal Rosiori Braila", in valoare de 1.344.022 euro.

Statia de Epurare, nici macar in program

In acest context, se arata ca Braila va polua mai putin apele Dunarii. La semnarea primului contract, la sediul Oficiului de Plati si Contractare PHARE, condus la acea vreme de o braileanca (sic!), din cadrul Ministerului Finantelor Publice, au fost prezenti si reprezentanti ai Consiliului Local, dar si ai Regiei Autonome "Apa".
Solicitat sa-si expuna punctul de vedere fata de acest subiect, primarul Constantin Sever Cibu, care de fapt a mostenit proiectul, nu s-a aratat mirat ca "Athena" SA Grecia are pierderi: "Am auzit si eu ca are probleme, dupa ce a participat la constructia unui stadion olimpic, insa ar fi grav sa intre in faliment, lucrarea de la noi nu s-ar mai finaliza, iar noi n-am avea puterea financiara sa continuam proiectul. Tot “Athena” a facut si canalul colector, insa mai e de lucru acolo, dar e aproape gata. Pentru extinderea canalizarii si realizarea drumurilor, va dau o veste, UE a dat o derogare de finalizare a lucrarilor pina in decembrie 2008. Dar daca se declara falimentul este grav. Mai grava mi se pare situatia de la Statia de Epurare. Firma italiana, “Termomecanica”, care a cistigat licitatia, n-a facut nimic de sase luni, de cind a cistigat. Saptamina viitoare vor fi chemati la Bucuresti, sa vorbeasca si cu reprezentantii Delegatiei. Deocamdata, de cind au cistigat, cei din Italia n-au facut nimic, doar ne-au cerut sa le dam alt teren sa ridice statia, insa unde ne-au cerut ei nu se poate, fiindca acolo sint terenuri care au fost revendicate. Ei spun ca daca ar construi pe terenul pe care-l cer ar economisi 3 milioane de euro". Din aceeasi sursa am mai aflat ca, pina la aceasta data, "Termomecanica" SA Italia si-a deschis o sucursala cu un singur angajat in Braila. Potrivit Delegatiei Comisiei Europene, proiectul respectiv, realizat prin programul ISPA, este considerat prioritate in Planul National de Actiune pentru Protectia Mediului, pentru ca va elimina evacuarea directa in fluviu a apelor reziduale municipale: "Construirea unei statii de epurare a apelor reziduale, ca si refacerea si extinderea colectorului principal vor oferi celor 270.000 de locuitori un sistem de canalizare eficient si apa epurata la standarde europene. Obiectul acestui contract de lucrari este mentinerea sub presiune a canalului colector, prin executarea de excavari si instalarea in paralel a unui scut subteran. In momentul de fata, o eventuala surpare a tunelului pune in pericol viata locuitorilor, integritatea imobilelor de la suprafata, precum si securitatea viitoarelor lucrari, a utilajelor si personalului firmei constructoare".
Mentionam ca acesta ar fi al doilea mare proiect european in pericol de-a se pierde la Braila, dupa cazul Parcului Industrial, cind autoritatii contractante - Ministerul Integrarii Europene -, UE i-a cerut inapoi banii alocati pina acum, 3,9 milioane de euro, aici intervenind si o deturnare de fonduri, dar si o crasa neseriozitate a firmei contractante. Interesant este ca ambele proiecte europene de anvergura de la noi au fost contractate pe vremea fostei guvernari, iar firma controlata de ex-prefectul PSD Mihai Manea, "Tracon", la care, acum, principal actionar si administrator este - potrivit Registrului Comertului - cumnatul sau, apare ca prim subcontractor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro