Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Programul "Lapte-corn" câştigat tot de "Risk"

* pachetul lapte-corn are un preţ de adjudecare de 1,17 lei cu tot cu TVA, adică acelaşi preţ de anul trecut * pe 20 octombrie este programată licitaţia pentru programul complementar "Fructe în şcoli", cu o valoare de circa 588.000 lei fără TVA *

Şi în acest an, societatea "Risk Com", firma omului de afaceri Ştefan Rădulescu, directorul "Electrica - Distribuţie" Brăila, a câştigat contractul pentru programul guvernamental "Lapte-corn". Compania a ieşit învingătoare încă o dată la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Brăila, devansând firme cu renume la nivel naţional, aşa cum este "Vel Pitar" pe partea de panificaţie. Potrivit informaţiilor comunicate de autoritatea contractantă, adjudecarea contractului pentru acest an şcolar s-a făcut la valoarea de aproape 5,6 milioane de lei plus TVA, adică 6,9 milioane lei cu taxa inclusă, ceea ce înseamnă că preţul per pachet este de 1,17 lei cu tot cu TVA. De altfel, este acelaşi preţ ca şi anul trecut, la un efectiv de 25.181 şcolari şi încă 7.952 preşcolari. Ca termen de comparaţie, anul trecut au fost 34.474 şcolari şi preşcolari, contractul având o valoare totală de aproximativ 7 milioane lei, cu tot cu TVA, adică 1,6 milioane de euro.
Produsele achiziţionate în cadrul licitaţiei sunt produse lactate, însemnând lapte UHT, lapte pasteurizat, lapte bătut, iaurt simplu integral, brânză topită - în ambalaje de 200 g/unitate - şi produse de panificaţie (cornuri, batoane, biscuiţi) în ambalaje de 80 g/unitate.
Trebuie precizat că procedura "Lapte-corn" a fost contestată şi de această dată la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor), reclamant fiind "Vel Pitar", care a avut obiecţiuni legate de fişa de achiziţie a contractului. În urma analizei argumentelor aduse de "Vel Pitar", CNSC a dispus în final modificarea fişei de date a achiziţiei, rezultatul final al procedurii fiind adjudecarea contractului de către "Risk Com".
În ceea ce priveşte licitaţia pentru mere, un program relativ nou aplicat de actualul Guvern, complementar celebrului "Lapte-corn", licitaţia a fost lansată de CJ Brăila la începutul lunii septembrie şi are termen de deschidere a ofertelor 20 octombrie. Valoarea contractului este de 588.451 plus TVA. De precizat că anul trecut, adjudecatar al licitaţiei pentru mere a fost tot SC "Risk Com".

11lapte12004 - 2010, un total de 7 milioane euro

O scurtă trecere în revistă a contractelor din anii anteriori pe programul guvernamental "Lapte-corn" desemnează ca veşnic câştigător firma SC "Risk Com". De exemplu, pentru anul şcolar 2004 - 2005, firma a încasat din bani publici un milion de euro pentru laptele şi cornul distribuite zilnic în şcolile din municipiu şi judeţ. Şi în anul următor suma a fost aceeaşi, abia în sezonul 2006 - 2007 înregistrându-se o creştere: un pot total de 1,1 milioane de euro. În următorul an plusul a fost mai mare, ajungându-se la o valoare de 1,3 milioane de euro, iar în anul şcolar 2008 - 2009 a fost de 1,6 milioane euro, cu precizarea că în acel an Guvernul a dat undă verde pentru acordarea pachetului şi elevilor de gimnaziu, ceea ce a presupus un supliment de circa 300.000 de euro. Pentru anul 2009 - 2010 potul a crescut la 1,7 milioane de euro, în contextul în care valoarea unui pachet a fost de 1,17 lei cu tot cu TVA, valoare neschimbată şi în anul şcolar 2010 - 2011.
Dar "istoria" lapte-corn la Brăila este presărată şi cu numeroase scandaluri. S-a constatat în anii anteriori că, de multe ori, cornurile nu corespundeau din punct de vedere calitativ: erau vechi şi tari sau nu aveau niciun gust întrucât zahărul era insuficient sau chiar lipsea. Dar nici laptele nu a respectat întotdeauna criteriile minim calitative impuse prin caietele de sarcini. Uneori laptele avea un aspect atât de dubios, încât profesorii au făcut reclamaţii la Prefectură, iar controlalele ce au urmat au confirmat deficienţele reclamate.
Categorie articol: 

Comentarii