Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Programul de tratament în străinătate, reglementat de o legislaţie modificată

Ministerul Sănătăţii a modificat, prin ordin de ministru, programul de tratament în străinătate, în premieră fiind stabilit cadrul legislativ pentru efectuarea corespondenţei de către bolnav cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorială, infomează ministerul. Până în prezent, această corespondenţă era purtată numai de către direcţiile de sănătate publică, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de MS. În condiţiile în care bolnavii sau reprezentanţii legali ai acestora îşi exprimă opţiunea pentru a realiza corespondenţa în mod direct cu clinicile recomandate de comisia de specialitate teritorială, ei au obligaţia de a prezenta direcţiei de sănătate publică documente oficiale emise de clinici, cu antet şi semnătură, care cuprind date privind: identificarea clinicii, identificarea pacientului, costul tratamentului, condiţiile de plată şi programarea pacientului.
În noua legislaţie a fost eliminat criteriului "beneficiul tratamentului estimat pentru societate" din cadrul criteriilor de prioritate utilizate pentru aprobarea finanţării tratamentului în străinătate în cazul în care solicitările de finanţare a tratamentelor în străinătate depăşesc fondurile stabilite lunar cu această destinaţie. De asemenea, a fost instituită obligaţia bolnavului de a se prezenta, în termen de 14 zile lucrătoare sau ori de câte ori este programat la medicul curant de specialitate care i-a recomandat tratamentul în străinătate, pentru evaluarea stării de sănătate consecutivă tratamentului aplicat în clinica din străinătate. Şi medicul curant de specialitate care recomandă tratamentul în străinătate va avea obligaţia de a elabora un raport medical pentru evaluarea stării de sănătate la un an după primul control efectuat, raport care va fi transmis direcţiei de sănătate publică.
Conform noii legislaţii, a fost instituită obligaţia direcţiilor de sănătate publică de a afişa şi actualiza periodic informaţiile cu privire la numărul cererilor înregistrate pentru trimitere la tratament în străinătate şi stadiul soluţionării acestora. Comisia Ministerului Sănătăţii care aprobă finanţarea dosarelor depuse se va întruni de două ori pe lună, faţă de o sigură şedinţă, aşa cum era prevăzut până în prezent.
În anul 2011, Programul gratuit de tratament în străinătate al Ministerului Sănătăţii are un buget de 29 milioane de lei, cu aproximativ 3 milioane de lei mai mult faţă de anul 2010. Scopul programului naţional de tratamente în străinătate este de a rezolva cazurilor medicale pentru care nu există soluţii de tratament în unităţile sanitare din România.
Prin modificările realizate, MS a urmărit să eficientizeze programul de tratament în străinătate, să elimine birocraţia şi să asigure o mai bună transperenţă în ceea ce priveşte procedura de trimitere la tratament în străinătate.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii