Mergi la conţinutul principal

Programul “Supereroi”, mentorat pentru cei 250.000 de copii rămaşi singuri acasă

• programul “Supereroi”, iniţiat de Fundaţia CAESAR, îşi propune să deruleze mentorat 1-la-1, seminare, întâlniri periodice în comunităţi şi diferite campanii de sprijinire a copiilor rămaşi singuri acasă • cei care doresc să devină voluntari în programul de mentorat se pot înscrie pe platforma www.supereroi.eu

 

Peste 4 milioane de români au plecat din ţară în ultimii 20 de ani. Fiecare om care pleacă din ţară are o poveste. În urmă rămâne o ţară mai pustie, o comunitate mai goală, o familie mai tristă şi, de multe ori, un copil care creşte cu un sentiment greu de dus: dorul de părinţi. În România sunt 250.000 de copii rămaşi singuri acasă, cu cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Asta reiese dintr-un studiu realizat de “Salvaţi Copiii”, iar numărul lor creşte în acelaşi ritm cu cel al emigrării. Aceşti copii riscă să devină generaţia pierdută a României, chinuiţi de sentimentul de abandon şi de vină, fără acces la oportunităţi de dezvoltare.

Pornind de la aceste realităţi dure ale României de astăzi şi cu o permanentă preocupare pentru România de mâine, fundaţia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) lansează proiectul “Supereroi”, prin care va oferi mentorat pentru copiii care au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate.

“Studiile de specialitate arată riscurile grave la care sunt expuşi copiii rămaşi singuri acasă, în special cei din mediul rural: abandon şcolar; dezvoltare psiho-socială deficitară (sentiment de abandon, autoizolare, lipsa comunicării cu cei în grija cărora au rămas); infracţionalitate (mai ales în cazul adolescenţilor lăsaţi fără supraveghere); acces deficitar la servicii de bază (sănătate, educaţie, cultură etc.)”, arată Fundaţia CAESAR într-un comunicat de presă.

De aceea, programul “Supereroi” îşi propune să deruleze mentorat 1-la-1, seminare şi întâlniri periodice în comunităţi şi diferite campanii de sprijinire a copiilor rămaşi singuri acasă.

„250.000 de copii frumoşi şi deştepţi, copiii comunităţilor noastre. Le-au plecat părinţii departe, ca să le poată pune pe masă o pâine mai albă şi sub brad o jucărie mai frumoasă. Copiii cresc numărând zilele. Uneori, de la câteva sute în jos. Nu au multe bucurii mereu, dar au o super-putere: răbdarea. Fiecare dintre ei are nevoie de un mentor, de un prieten mai mare. Şi îl va găsi prin Supereroi, mai devreme sau mai târziu. Din generaţia pierdută a României, aceşti copii vor deveni supereroii de mâine ai noştri, ai tuturor. În România lor, când ei înşişi vor avea copii, nu vor mai fi nevoiţi să plece de lângă ei”, povesteşte Sebastian Burduja, iniţiator Supereroi.

Împreună putem scrie poveştile cu final fericit

Cei care doresc să devină voluntari în programul de mentorat se pot înscrie pe platforma www.supereroi.eu şi pot astfel, cu acordul părinţilor/tutorilor, să devină un model şi un prieten pentru copilul rămas singur acasă, oferindu-i suport educaţional, emoţional şi îndrumare. Toţi mentorii sunt selectaţi atent de echipa proiectului, astfel încât să existe garanţia bunelor intenţii.

„Supereroi este un proiect ambiţios şi care va implica multe resurse, însă România are nevoie de o astfel de mobilizare de forţe. Vorbim prea mult despre plecarea forţei de muncă şi prea puţin despre ce lasă ei în urmă. Nu ne propunem, în niciun caz, să înlocuim părinţii acestor copii. Nici nu ar fi posibil. Dar suntem convinşi că putem face o diferenţă, că putem contribui la creionarea viitorului lor şi că le putem oferi acces la oportunităţi despre care acum nu ştim că există. Şi suntem foarte siguri că vom găsi oameni care să creadă în misiunea construită de noi, în acest proiect, să se alăture şi să reuşim să avem un impact cât mai mare. În fiecare judeţ, oraş, sat, comunitate, există oameni care trebuie să îi vadă pe aceşti copii ca pe o generaţie pe care societatea românească se va putea baza peste câţiva ani şi trebuie să îşi asume o contribuţie la modelarea acesteia. Iar noi ne asumam să îi găsim şi, cu sprijinul autorităţilor locale şi centrale, să ducem programul Supereroi la cât mai mulţi copii din România”, declară Diana Creţu, iniţiator Supereroi.

Seminarele şi întâlnirile din comunităţi vor fi organizate periodic, în toată ţara, în special în mediul rural. La acestea vor participa personalităţi ale vieţii sportive, culturale şi profesionale din România, împreună cu mentori voluntari, oferind copiilor rămaşi singuri acasă modele de reuşită în viaţă. Seminarele interactive sunt adesea punctul de plecare pentru activităţile de mentorat 1-la-1.

„Am demarat o misiune foarte importantă pentru România, care se va întinde probabil pe o perioadă de câteva decenii. Studiile de la care am pornit programul Supereroi au doar o abordare cantitativă: ne arată ritmul crescut al persoanelor care decid să ia drumul străinătăţii pentru o viaţă mai bună, ne arată câţi copii rămân şi cresc singuri acasă, ne arata rata lor de abandon şcolar şi conturează o serie de efecte sociale ce pot decurge din această situaţie. Însă dramele acestor copii pot fi cunoscute doar la nivel individual, făcând cunoştinţă cu ei şi ascultându-le povestea. Petrecând doar câteva ore pe lună, fiecare dintre noi putem contribui la atingerea potenţialului acestor copii, un potenţial enorm care se iroseşte în aceste momente. Ne vom atinge obiectivele doar atunci când vom implica un număr cât mai mare de oameni din societatea civilă, care să devină modelul şi pilonii construcţiei generaţiilor viitoare”, afirmă Alexandru Popescu, iniţiator Supereroi.

Toate detaliile despre proiect sunt disponibile pe site-ul www.supereroi.eu

Fundaţia CAESAR este o comunitate de experţi, un laborator de idei şi o platformă de acţiune civică pentru dezvoltarea economică şi consolidarea democratică a României.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro