Mergi la conţinutul principal

Programare la analizele medicale gratuite

Lipsa de intelegere a populatiei in ceea ce priveste obligatia fiecarei persoane de a se programa atit pentru examenul clinic pe care trebuie sa-l faca la medicul de familie, cit si pentru efectuarea analizelor de laborator recomandate de medici in cadrul Programului national de evaluare a starii de sanatate genereaza haos in unitatile medicale respective. Aceasta este concluzia factorilor de decizie din sistemul de sanatate judetean la numai doua saptamini de la declansarea acestei actiuni pe plan local. Despre aglomeratia existenta in fiecare zi la usile cabinetelor medicale sau la furnizorii de investigatii paraclinice, dr. Mariana Tarachiu, director general CJAS, ne-a spus ca aceasta este cauzata de faptul ca populatia nu intelege ca toate cele 7 laboratoare care au incheiat contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate in cadrul Programului natinal de evaluare a starii de sanatate a populatiei au capacitati de lucru diferite. Fiecare laborator isi planifica numarul de pacienti pentru care poate recolta probe zilnic, motiv pentru care este imperios necesara programarea tuturor celor care doresc sa isi efectueze aceste analize la un anumit laborator sau la orice furnizor de investigatii paraclinice din oras. "Ideea de programare este foarte importanta, pentru a elimina timpii de asteptare, cozile si starea de nemultumire si de agitatie care se creeaza in asemenea momente. Conform Ordinului 994 al ministrului Sanatatii Publice si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, rezultatele analizelor de laborator sint trimise in termen de 48 de ore; daca pacientul in mod expres si sub semnatura, isi asuma obligatia de a lua aceste rezultate si de a le duce personal medicului, acest lucru este posibil, pentru a mai decongestiona ritmul de activitate," am aflat de la dr. Mariana Tarachiu. Potrivit sursei citate, in momentul de fata nu este inca rezolvata situatia acelor persoane care au primit instiintarea de sosire a plicului cu taloanele si care nu au fost gasiti acasa. Este vorba despre acele scrisori care, dupa ce au fost tinute 2 zile la oficiile postale, au fost returnate Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, situatie pentru care, in timp, se va cauta o modalitate de rezolvare, ne-a asigurat dr. Mariana Tarachiu.
"Au mai aparut si alte aspecte de neconcordanta intre CNP-ul de pe actul de identitate si cel de pe talonul de analize sau pentru consultatie la medicul de familie. In norme sint precizate modalitatile de rezolvare a acestor situatii de catre Unitatea de Implementare a Programului la nivel judetean si daca CNP-ul de pe actul de identitate este cel corect, aceasta Unitate poate da aviz de efectuare a examenului clinic si a analizelor de laborator, cu conditia corectarii CNP-ului si inscrierii corecte a lui in baza de date care se va raporta atit Casei Nationale de Sanatate, cit si Ministerului Sanatatii Publice", a subliniat dr. Mariana Tarachiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro