Mergi la conţinutul principal

Profitabilitatea firmelor de stat s-a plasat in 2005 la 75% din cea a companiilor private

"In cadrul proprietatii de stat s-a ajuns la o rata de profitabilitate de 3,5%, (fata de 0,95% in 2004), pe seama cresterii profitabilitatii societatilor mari, pina la nivelul de 3,8%, dar si a scaderii ratei negative de profitabilitate la societatile mici si mijlocii, situata la nivelul de 1,2%, comparativ cu 4,3% in anul 2004", se arata in studiul CNP.
In 2005, rata profitabilitatii, calculata ca raport intre profitul net si cifra de afaceri, a fost de 6,11% pentru firmele cu capital privat, fata de 6,61% in 2004, peste media intregii economii, de 5,73%.
Microintreprinderile cu capital privat au avut, anul trecut, o rata a profitabilitatii de 25,8%, in timp ce firmele de dimensiuni similare aflate in proprietatea statului au avut rate negative, de 69,23%.
"Rezultatele microintreprinderilor trebuie analizate in contextul specific al anului 2005, cind schimbarea sistemului fiscal a modificat structura acestei categorii de contribuabili. Astfel, datorita modificarii Codului Fiscal, cota de impozitare pentru microintreprinderi incepind cu anul 2005 a crescut de la 1,5% la 3% din cifra de afaceri, ceea ce a facut ca un numar important dintre acestea sa prefere cota unica de 16% aplicat profitului brut", se arata in studiu.
In acelasi timp, microintreprinderile cu cifra de afaceri apropiate de pragul de 100.000 euro, prin dezvoltarea activitatii, au trecut in grupa societatilor mici si mijlocii. Din acest motiv, anul trecut, numarul microintreprinderilor care au ramas cu regimul de impozitare in functie de cifra de afaceri s-a redus cu 24%, la aproximativ 62.000 de firme, arata analistii.
CNP noteaza ca anul trecut cheltuielile de productie ale firmelor au inregistrat un ritm de crestere apropiat de cel al cifrei de afaceri, 13,4% fata de 14,1%.
"Dintre acestea, cresterile cele mai mari s-au inregistrat la cheltuielile de personal, respectiv cu 17,5%. De asemenea, s-au semnalat dificultati in desfacerea productiei concretizata in acumularea de stocuri, ceea ce a redus profitul potential. Pe ansamblul economiei, stocurile - atit de materii prime cit si cele de produse finite - s-au majorat cu 16,3%. Aceasta crestere se datoreaza majorarii stocurilor in constructii, cu 36,6% si in comert cu 25,6%", se spune in studiu.
In studiul realizat, CNP a inclus in categoria companii mari firmele care care aplica reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate si care indeplinesc cumulativ doua din urmatoarele criterii - cifra de afaceri peste noua milioane euro, active totale de peste 4,5 milioane euro sau un numar mediu de salariati de 250 persoene.
In categoria IMM au fost incluse persoanele juridice care aplica reglementarile contabile simplificate armonizate cu directivele europene, in care numarul de personal este intre 10 si 250 persoane.
Microintreprinderile au fost asimilate cu persoanele juridice cu numar de personal de pina la noua salariati.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro