Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Profesorul terorii. Recidivă la Ianca

* Georgel Postolea, profesor de matematică la Liceul Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca, a avut o nouă ieșire nervoasă în fața elevilor, susțin doi părinți * întorcându-se din concediu medical, acesta ar fi observat că în catalog sunt trecute note de către un coleg de catedră ce l-a înlocuit la ore * ar fi țipat și lovit cu pumnul în catedră, iar copiii de clasa a IX-a s-au speriat și și-au sunat părinții să vină de urgență la școală * doar doi adulți au reușit să ajungă într-un suflet la unitatea de învățământ și au depus sesizări scrise la conducere * directorul Ștefănuț Dragomir ne-a declarat că a primit recomandare de la medicul de medicina muncii să-l trimită pe Postolea la un control medical complex * dosarul penal deschis la Poliția Ianca în 2017 este încă în lucru, însă ancheta s-ar apropia de final * profesorul de matematică a mai fost vizat de sesizări din partea unor părinți, anul trecut, când la redacție au sosit și înregistrări audio cu modul neobișnuit în care acesta și-ar desfășura activitatea la ore

 

 

Profesul de matematică Georgel Postolea, din cadrul Liceului Teoretic “Constantin Angelescu” Ianca, a avut, din nou, o ieșire nervoasă în fața elevilor, țipând și lovind cu pumnul în catedră, așa cum ne-au povestit doi părinți. Incidentul s-a întâmplat la începutul săptămânii trecute, la clasa a IX-a B, clasă de filologie, la fix un an după un alt eveniment negativ în care a fost implicat cadrul didactic. Acum, Postolea a fost în concediu medical, timp de două săptămâni, iar luni a revenit la catedră. Cât timp a lipsit de la școală, un alt profesor i-a ținut locul la ore, a ascultat elevii și le-a trecut note în catalog, în urma testărilor, pentru a le încheia situația școlară. Acest lucru l-ar fi enervat la culme pe Georgel Postolea, care s-a manifestat țipând și lovind cu pumnul în catedră. În acel moment, elevii s-ar fi speriat, aceștia chemându-și părinții la școală. Doi dintre adulții care au reușit să ajungă de îndată la clasă au depus sesizare scrisă la conducerea liceului și ne-au reclamat cazul la redacție.

La fix un an după ce profesorul de matematică de la Ianca a intrat în conflict verbal cu profesorul de educație fizică și sport, la Evaluarea Națională, fapt ce a dat startul sesizărilor la redacția “Obiectiv - Vocea Brăilei” atât din partea părinților, cât și a colegilor de catedră, Georgel Postolea este vizat, din nou, de plângeri. După două săptămâni de concediu medical, cadrul didactic a revenit la școală pe 11 iunie. Ieșirea nervoasă s-ar fi întâmplat la clasa a IX-a - profil filologie, în momentul în care a observat că în catalog, la materia sa, ar fi fost trecute note de către un coleg de catedră, care l-a înlocuit la ore.

 

«Trebuie să moară cineva ca să se ia măsuri?»

 

Cei care ne-au sesizat cazul susțin că Postolea a fost internat la Spitalul de Psihiatrie. Faptul că ar avea unele probleme medicale ni l-a confirmat chiar profesorul, în 2017, când ne-a prezentat la redacție o copie a unei adeverințe medicale eliberată de un medic de specialitate, în care se menționa faptul că e apt psihologic pentru “profesor (sub tratamentul de specialitate)”. “Am copilul la clasa a IX-a, unde predă domnul Georgel Postolea matematica. Tot anul, numai (nota - n.r.) «2», «4», «Stai jos, moțato, coafato!». Dar nu numai cu fata mea, ci cu toți copiii. Domnul profesor a avut o ieșire nervoasă cu domnul director și cu ceilalți profesori colegi și a fost internat la Psihiatrie. Recent, s-a întâmplat. În urma dânsului, directorul a pus un alt profesor care să predea la clasă și să încheie mediile copiilor. Le-a dat o testare, i-a ascultat, le-a dat note și le-a trecut în catalog. Azi (luni, 11 iunie - n.r.), dânsul a venit la școală și a fost foarte violent. A țipat, a dat cu pumnul în masă, a speriat copiii, ce să mai...Copilul m-a sunat imediat. Noi stăm la vreo 10 kilometri de Ianca, dar am plătit o mașină să mă aducă la școală. Am ajuns cu încă un părinte, am făcut sesizare scrisă la școală și am zis să anunțăm și presa. E ceva de groază. Înjură, vorbește urât. Nu am timp să merg la Inspectorat să mai las și acolo sesizare. Dar puteți sta de vorbă și cu alți părinți! Nu se poate doamnă, are probleme psihice, să se ducă în altă parte! Când o să se ia măsuri? Când o să dea în cap unui copil sau unui profesor? Trebuie să moară cineva ca să se ia măsuri? Nu se poate așa ceva! Poate l-a luat cineva din spital cu semnătură! S-a dus peste copii, la școală. Lângă nota «9», a pus «1» și «2», ca să lase copiii corigenți. Cică «Ce, a venit cutărică și v-a trecut note? Păi, pe ăla îl scot eu la tablă și îi pun 1, că nu știe». Ei sunt la filologie, nu se poate așa ceva! Dacă acest profesor va mai preda și la anul, eu îmi mut copilul din școală. Am înțeles că au fost elevi buni care s-au mutat de la «Angelescu» la «Oncescu» (Liceul Tehnologic “Nicolae Oncescu”), din cauza lui. Am făcut sesizare scrisă la școală!”, ne-a povestit unul dintre părinți. Deși ambii și-au asumat sesizarea, preferăm să le păstrăm anonimatul, pentru ca elevii să nu poată fi identificați.

L-am contactat telefonic pe cadrul didactic vizat de sesizare, dar nu a dorit să comenteze subiectul. Ba chiar s-a exprimat în termeni nu tocmai “ortodocși” și nu s-a ferit să amenințe, voalat. “Scrieți ce vreți că oricum nu aveți habar ce scrieți! Mă doare-n cot de ce scrii dumneata! Mă doare în cot de tine! (...) Când mai vii pe islaz, vezi să nu te ia vântul! Îți bag eu niște pietre în buzunar să nu te ia vântul. Nu vreau să comentez. (..) Puteți să scrieți că mă doare în cot de ziarul «Obiectiv», în special de dumneavoastră. Adică în c*r, mai pe românește. Da, îmi asum. Mă doare în c*r de ziarul «Obiectiv» și de sesizare. De copii nu, eu la copii țin. Dacă aveți curajul, veniți aici la Ianca să vorbim”, a fost replica lui Postolea.

 

Postolea, trimis la un control medical complex

 

Am încercat să aflăm și punctul de vedere al conducerii liceului “Angelescu”, iar directorul Ștefănuț Dragomir ne-a confirmat că a primit sesizări scrise din partea unor părinți legate de ora de matematică de la clasa a IX-a. Mai mult, acesta ne-a mai spus că va lua măsuri în cazul profesorului Georgel Postolea, pentru că s-au strâns foarte multe plângeri din partea părinților, iar mulți elevi au fost transferați de către părinți la celălalt liceu din oraș, motivând comportamentul neadecvat din timpul orelor al cadrului didactic. “Medicul de Medicina Muncii cu care colaborăm mi-a dat recomandarea de a-l trimite la un control de specialitate. Urmează să-i fac adresă și îi solicit acest lucru domnului profesor. Pentru ce s-a întâmplat la clasa respectivă, am constituit comisie de disciplină. Am făcut tot ce s-a putut în timp real. El trebuie să se ducă la un medic de specialitate pentru un control medical complex. Recomandarea e pe baza certificatelor medicale și a ceea ce s-a întâmplat în școală, ne-a declarat Ștefănuț Dragomir.

Am întrebat și la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila ce s-a întâmplat cu dosarul penal deschis pe numele cadrului didactic și ni s-a transmis că este încă în lucru. Potrivit unor surse, lucrările din dosar se apropie de final.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Brăila ne-a declarat că directorul școlii este cel care trebuie să se ocupe de această situație, prin intermediul unei comisii de disciplină. Inspectoratul nu ar avea competență pentru rezolvarea acestui conflict ce mocnește la Ianca de câțiva ani.

Și totuși, în ciuda acestor sesizări ce vizează comportamentul neadecvat de la orele de curs al lui Georgel Postolea, câțiva elevi din clasa a VIII-a, îndrumați la clasă chiar de profesorul mai sus menționat, au obținut premii și mențiuni la diverse concursuri interjudețene, potrivit chiar paginii de Facebook a liceului “Angelescu”. Acest fapt confirmă că Postolea se ocupă de elevi, când nu le povestește acestora orice altceva în afară de lecții.

Unul dintre elevii săi de la clasa VIII-a a reușit să obțină “mențiune” la un concurs interjudețean, potrivit paginii de Facebook a Liceului “Angelescu”.

Reamintim că, în 2017, comportamentul neobișnuit din timpul orelor de curs al profesorului de matematică Georgel Postolea a făcut subiectul unui articol. Atunci, am primit la redacție și un CD cu înregistrări audio, de la clasele unde preda cadrul didactic, înregistrări care ar confirma în totalitate revolta părinților, dacă vocea se dovedește a fi a celui menționat mai sus. Mai mulți părinți ne-au sesizat că elevii sunt obligați să asculte la ore amenințări, înjurături, cuvinte obscene, jigniri la adresa colegilor profesori, a directorului școlii, a inspectorului de matematică, a primarului, a polițiștilor etc., în locul lecțiilor de matematică. Tot în sesizările de atunci, se preciza faptul că Postolea nu s-a sfiit să amenințe, direct sau indirect, cu bătaia câțiva elevi. Plângerile au ajuns și la Inspectoratul Școlar Județean Brăila, care a formulat, la rându-i, o sesizare către Poliția Brăila.

Mai multe detalii, precum și ce conțineau înregistrările audio găsiți aici: Elevi obligaţi să asculte ameninţări şi înjurături la ora de matematică

 
Categorie articol: 

Comentarii