Mergi la conţinutul principal

Profesorii muncesc 18 ore şi sunt plătiţi doar 16!

Legea Educaţiei face economii la buget pe banii profesorilor şi, tot din banii lor, se fac locuri la catedre, pilelor şi clientelei politice. Acuzaţiile vin din partea preşedintelui PMP Brăila, prof. Viorel Botea, care condamnă Ordonanţa de Urgenţă nr. 49/2014 ale cărei prevederi au produs schimbări "parşive" în organizarea învăţământului românesc. Mai exact, Botea reclamă faptul că la art. 84 din OUG se afirmă că norma didactică de predare-învăţare-evaluare pentru personalul didactic cu o vechime de peste 25 de ani, cu grad didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal. Adică se reduce la 16 ore. Toate bune şi frumoase până aici. Însă miza reală a acestei modificări legislative se vede la următorul articol, după cum subliniază fostul inspector şcolar. Concret, la art. 85 se precizează că personalul încadrat mai sus poate avea dreptul la remunerarea activităţii în regim de plată cu ora, doar după efectuarea normei didactice complete. "Atenţie! Normă didactică completă înseamnă 18 ore, conform Legii Educaţiei Naţionale şi 24 de ore pentru personalul care face instruirea practică. Asta înseamnă că profesorii care iau 16 ore în catedră rămân cu acelaşi salariu. Rămân ore suplimentare care se dau, de obicei, persoanelor care au o grilă de salarizare inferioară, adică gradul II, definitivat. Deci plata orelor este mai mică. Foarte interesant! Ce înseamnă asta? Că se face o economie la buget, foarte importantă, şi cu toate orele astea se fac catedre pentru cei care reprezintă clientelă politică, pile şi aşa mai departe. Dacă, de exemplu, profesorul respectiv nu are cum să ia 16 ore pentru că nu se poate pune catedra în acel fel, el va lua să zicem mai multe ore. De la 16 ore până la 18, nu se plătesc, pentru că spune clar la articolul 85. Are dreptul la remunerarea activităţii în regim de plată cu ora, doar după efecturea normei complete. Deci el este obligat să facă 18 ore şi, de la 16 în sus, nu-i sunt plătite celelalte ore", a explicat Botea. Cu alte cuvinte, asta înseamnă că un profesor supercalificat pierde la salariu două ore pe săptămână, echivalentul a 12% din salariu, după calculele profesorului de matematică.

"Vreau să atrag atenţia oamenilor să nu facă o mare prostie!"

Cu menţiunea că nu spune aceste lucruri în calitate de politician din Opoziţie, ci ca un simplu om din învăţământ, Viorel Botea a semnalat că astfel de artificii nu se arată cu degetul, nici de administraţie, nici de sindicat "pentru că este o mare înşelătorie la care ei participă". Mai mult decât atât, profesorul scoate în evidenţă faptul că în ordonanţă sunt foarte des întâlnite expresiile «pot să», «se poate ca», tocmai ca să distragă atenţia de la adevăratul sens al literei de lege. "Norma didactică de predare este una şi norma didactică completă este alta. Aici apar des confuzii. Prima poate să fie de 16 ore şi cea completă este de 18 ore la profesori şi 24, respectiv 22 la maiştri instructori. Asta este o bătaie de joc la adresa colegilor! Iar eu, ca inspector general, care nu vin de la pescuit, vreau să atrag atenţia omenilor să nu facă o mare prostie! Şi ne mai lăudăm că mai dăm 25% pomeni electorale, înainte de alegeri. Când, de fapt, toate măririle salariale promise se plătesc tot din banii profesorilor. Este foarte parşivă treaba asta. În mediul rural, directorii au foarte mare influenţă asupra profesorilor şi cuvântul lor este lege. Profesorul cu valoare şi cu experienţă este înşelat. I se spune să ia 16 ore iar celelalte ore se dau clientelei. De aceea, invit colegii să citească cu foarte mare atenţie această ordonanţă şi să nu cadă în capcana de a cere 16 ore pentru că vor munci până la 18 ore degeaba", a declarat sursa citată pentru "Obiectiv".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro