Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Profesorii ies in strada

Sindicatele din invatamint vor organiza, miercuri, un miting si un mars in Capitala, protestind fata de actiunea Guvernului care a contestat la Curtea Constitutionala legea votata in unanimitate in Parlament pentru majorarea cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice. La mitingul de miine, de la ora 11.30, vor participa reprezentanti ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), Federatia Sindicatelor din Invatamint "Spiru Haret" si Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater". Mitingul va fi urmat de un mars pe traseul Piata Constitutiei - Bulevardul Unirii - Piata Unirii - Bulevardul I.C. Bratianu - Bulevardul N. Balcescu - Bulevardul Gh. Magheru - Bulevardul Lascar Catargiu - Piata Victoriei.
"Prin acest miting si mars ne manifestam protestul fata de atitudinea paradoxala a Guvernului, in conditiile in care nu existenta banilor ar fi o problema, conform ultimei declaratii a premierului Tariceanu, ci alocarea lor pentru salarizarea personalului din invatamint", se arata intr-un comunicat de luni al celor trei federatii. Sindicatul Invatamint Braila "Corneliu Caranica" face parte din Federatia Sindicatelor din Invatamint "Spiru Haret" si va fi reprezentat in capitala de 200 de membri care vor merge la Bucuresti cu un autocar si sase microbuze. Ei vor fi prezenti miine, la ora 8.30 in Piata Constitutiei, unde vor veni autocarele si microbuzele din toata tara.
Executivul a atacat la Curtea Constitutionala decizia Parlamentului de marire a salariilor profesorilor cu 50 la suta, pe motiv ca masura nu este sustenabila, nefiind indicate sursele de finantare.
"Guvernul a luat decizia de a face contestatie la Curtea Constitutionala pe conflict de interese intre Guvern si Parlament. Baza acestei sesizari este nerespectarea prevederilor constitutionale, care cer in mod explicit ca, ori de cite ori se ia o masura de acest gen cu impact financiar, sa fie indicate si sursele de finantare, care evident, nu exista", declara Tariceanu in urma cu o saptamina.
Potrivit calculelor ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, o crestere generalizata a salariilor bugetare cu 50 de procente ar echivala cu un deficit consolidat de 7% din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investitiilor din aceste sectoare.
La rindul lor, sindicalistii din educatie au depus, in urma cu o saptamina, la Parchetul ICCJ si la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), plingeri impotriva premierului Calin Popescu Tariceanu, ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, privind declaratiile facute de acestia despre majorarea salariilor bugetarilor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii