Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Profesorii i-au lasat corigenti pe politicieni

Dupa trei ture legislative in jurul majorarii salariilor cu 50%, care nu au facut altceva decit sa ameteasca pe toata lumea, profesorii au declarat armistitiu. Satui sa se lupte cu morile de vint, ei au decis sa dea o lectie de rabdare clasei politice, renuntind la greva generala - cel putin pina la constituirea noului guvern, dupa alegeri. Din nefericire, intelepciunea cadrelor didactice nu se regaseste si la nivelul politicienilor, care par sa se fi vorbit intre ei sa nu ajunga la vreun acord in privinta uniformizarii sistemului de salarizare in domeniul bugetar.
Ceea ce a facut Guvernul cu o saptamina in urma arata ca, in ceasul al 12-lea, Tariceanu a renuntat sa mai scoata castanele din foc, asa cum a facut-o pina acum, imbrincit fiind in special de PSD. Ultima ordonanta - prin care se majoreaza salariile profesorilor cu procente cuprinse intre 3 si 28%, invers proportional cu marimea veniturilor acestora - putea fi data de la bun inceput, in locul primei ordonante, cea emisa la sfirsitul lunii octombrie, care amina aplicarea legii celor 50 de procente. Dar guvernantii au preferat sa traga de timp.
Totusi, chiar si in lipsa armistitiului declarat de sindicatele din invatamint, era greu de crezut ca judecatorii Curtii Constitutionale ar mai fi avut vreme sa ia in discutie sau ca alesii s-ar mai fi reunit la final de mandat ca sa transforme ordonanta in lege de respingere. Nici motiunea de cenzura promovata de PDL nu mai conteaza, cita vreme cei de la PSD au sustinut ca e un demers neserios in prag de alegeri si ca nu au de gind sa puna umarul (votul) la rasturnarea Executivului tocmai acum. Asadar, Tariceanu incheie victorios cursa guvernamentala, desi o face intr-un mod care nu aduce partidului sau cine stie ce cistig. El reuseste sa paseze viitorului cabinet dificila misiune de a gasi banii pentru majorarea salariala de 50% in invatamint, in conditiile in care legea bugetului de stat pe 2009 e abia in stadiu de proiect. Exista posibilitatea ca PNL sa faca parte din noul guvern, dar liberalii nu vor mai fi vioara intii - sondajele ii crediteaza cu 20%, la peste 10 procente in urma PDL si PSD, partide care vor avea de infruntat la rindul lor furia sindicatelor din invatamint daca nu vor da banii profesorilor. E de inteles nervozitatea social-democratilor si a democrat-liberalilor, care, altfel, le-ar fi promis de mult celor din educatie, si nu numai: "votati-ne, iar primul lucru pe care il vom face dupa alegeri va fi sa dam drumul legii majorarii cu 50% a salariilor!". De ce nu a spus nimeni asta? Raspunsul il vom afla dupa alegeri.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii