Mergi la conţinutul principal

Profesorii brăileni ar putea primi peste 102 milioane de lei de la stat

La Brăila, fiecare dintre cei aproximativ 4.000 de salariaţi din sistemul educaţional are de primit 5,12 salarii, în urma aplicării Legii 221/2008 privind creşterea salariilor în învăţământ cu 50%, şi încă alte salarii, între 0,8 şi 2,4, corespunzător aplicării tranşelor de vechime profesorilor care au peste 30 de ani de muncă. Pentru că la Brăila corpul profesoral este destul de îmbătrânit, 60% dintre dascăli se încadrează în această categorie. Cei cu vechime între 30 şi 35 de ani mai primesc 0,8 salarii, cei cu vechime între 35 şi 40 de ani mai primesc 1,6 salarii, iar cei cu vechime peste 40 de ani au de primit 2,4 salarii. În total, pentru cele două hotărâri judecătoreşti, fiecare profesor are de primit între 5,2 şi 7,5 salarii, adică un total de peste 102 milioane de lei.
Pe rolul judecătoriilor se află şi alte dosare, prin care se solicită 25% în plus pentru concediul de anul trecut. Pe 17 octombrie urmează să se pronunţe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în această speţă şi fiecare profesor ar mai putea primi încă o jumătate de salariu.
Alte 500 de cadre didactice brăilene va trebui reîncadrate ca profesori pentru învăţământul preşcolar sau primar, iar asta înseamnă pentru persoanele respective creşteri semnificative ale salariului.
Se mai discută şi de acţionarea în judecată pentru obţinerea ajutorului de stat pentru cărţi în valoare de 100 de euro, pentru fiecare cadru didactic. "Ne-am bătut şi ne batem să putem găsi dreptatea pe calea justiţiei. Până acum suntem mulţumiţi de rezultate, dar, din nefericire, guvernanţii au hotărât să ne dea aceşti bani la calendele greceşti. În cazul în care Curtea Constituţională va decide că ordonanţa este neconstituţională, atunci guvernanţii vor fi obligaţi să pună în aplicare hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile. Mă întreb, însă, în ce fel de ţară trăim dacă Parlamentul a ajuns să dea legi ca să nu fie aplicate alte legi", a declarat peşedintele SIB, Valeriu Partene.
În aceste zile urmează ca Guvernul să emită o nouă ordonanţă prin care să reeşaloneze drepturile salariale restante ale cadrelor didactice, câştigate în instanţă, în următorii cinci ani. Prima tranşă, de numai 5% o vor primi la anul, în 2012, iar celelalte patru sunt eşalonate astfel: 2013 - 10%, 2014 - 25%, 2015 - 25%, 2016 - 35%. Ca urmare, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" consideră că noua ordonanţă care reeşalonează aceste drepturi câştigate în instanţă este neconstituţională şi s-a adresat Avocatului Poporului, solicitând sesizarea Curţii Constituţionale pentru a controlarea constituţionalităţii acestui act normativ.
Profesorii sunt nemulţumiţi deoarece aceasta este a treia oară când Guvernul reeşalonează acordarea acestor drepturi salariale restante ale personalului bugetar. Prima dată au reeşalonat pentru perioada 2011 - 2013, apoi 2012 - 2014, iar acum întind datoria pe cinci ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro