Mergi la conţinutul principal

Profesor brăilean la NASA

Din curiozitate am accesat site-ul Honeywell şi am aplicat completând un chestionar şi realizând un eseu de 500 de cuvinte. După aceea, aproape că am uitat de aplicaţie până în luna martie, când am primit un e-mail prin care eram felicitată pentru acceptarea în program", îşi aminteşte profesoara. În următoarele trei luni s-a documentat despre program, despre Honeywell, despre Statele Unite şi despre Huntsville, locul de desfăşurare. A purtat corespondenţă permanentă prin e-mail cu cei de la Honeywell, a obţinut viza pentru SUA şi a făcut rezervarea pentru avion. Timpul se scurgea, iar noua provocare era din ce în ce mai aproape pentru profesoara din Brăila. "Pe 27 iunie am pornit spre SUA. După 28 de ore de drum şi numai patru de somn am început prima zi din program. Am fost împărţiţi în cinci echipe, denumite sugestiv: destin, inspiraţie, unitate, explorare şi integritate. Activităţile s-au desfăşurat după un program foarte strict, dar totul era atât de bine îmbinat, fie că era vorba de prezentări teoretice, de workshop-uri, de laboratoare, de vizite la muzeu, de întâlniri cu personalităţi din lumea astronauticii sau de probe fizice, încât nu aveai cum să te plictiseşti", ne spune prof. Sanda Vişinescu. Aceasta a fost plăcut impresionată de modul în care toţi participanţii se implicau cu maximă seriozitate în îndeplinirea tuturor sarcinilor de lucru, fie că era vorba de a decupa şi lipi jucării din hârtie, fie că era vorba de a realiza un sistem fizic de protecţie termică.

28nasaProf. Sanda Vişinescu a mai participat la stagii de formare şi în Portugalia, Malta şi Franţa

Dintre toate activităţile la care a luat parte, profesoara din Brăila a fost impresionată de "Misiunea spaţială" şi "Aviation Challenge". Pentru prima activitate, fiecare echipă a fost subîmpărţită în trei grupe şi fiecare persoană din cadrul grupei avea un rol bine stabilit, asemănător cu rolurile celor de la NASA. Cele trei grupe corespundeau Centrului de Comandă al Misiunii, Staţiei Spaţiale Internaţionale şi Echipajului de pilotare. "Aviation Challenge" a constat într-o serie de probe fizice care simulau scufundarea cu un submarin, lansarea cu paraşuta, recuperarea din apă, probe asemănătoare cu cele care se desfăşoară la NASA, în vederea pregătirii fizice a astronauţilor. "La prima activitate am utilizat simulatoare care le imitau perfect pe cele de la NASA, eu personal având în prima misiune un rol la Centrul de Comandă, iar în a doua misiune am fost pe Staţia Spaţială", ne-a mai spus profesoara de la Economic.

Deşi a participat şi la alte stagii internaţionale de formare în Portugalia, Malta şi Franţa, profesoara Sanda Vişinescu consideră că experienţa dobândită în cadrul programului "Profesorii Honeywell la Space Academy" a fost unică atât prin metodele interactive de predare, din care a învaţat foarte multe lucruri noi, cât şi prin entuziasmul şi profesionalismul instructorilor în egală măsură cu cel al participanţilor. "Sunt convinsă că o parte din cunoştinţele dobândite şi metodele utilizate le voi împărtăşi elevilor mei atât în cadrul orelor de curs cât şi în cadrul unor activităţi extracurriculare", a conchis profesoara.

Profesoara de la Economic nu a scos niciun ban din buzunar pentru experienţa "spaţială"

Profesoara Sanda Vişinescu a primit o bursă completă în urma unui proces de aplicare şi selecţie riguros, la care au participat profesori din întreaga lume. Toate costurile de participare pentru profesorii Honeywell, ce au inclus instruirea din cadrul programului de şase zile, costurile de zbor pentru călătoria tur-retur, mese, cazare şi materiale necesare programului, au fost suportate de Honeywell şi de contribuţia celor peste 1.300 de angajaţi ai companiei.

Creat în parteneriat cu U.S. Space & Rocket Center în 2004, programul "Profesorii Honeywell la Space Academy" a fost conceput pentru a oferi profesorilor de matematică şi ştiinţe metode alternative de predare prin intermediul unui program de pregătire pentru astronauţi şi a unor instrumente pedagogice inovatoare. "Profesorii Honeywell la Space Academy" este parte a programului de responsabilitate socială corporativă al companiei Honeywell Hometown Solutions. De la demararea programului, în 2004, Honeywell şi angajaţii săi au sponsorizat 1.100 de burse pentru profesori din 36 de ţări şi 50 de state din S.U.A, pentru participarea acestora la activităţile "Profesorii Honeywell la Space Academy".

România a fost reprezentată în cadrul programului Honeywell Educators / Space Academy, în 2008, de nouă profesori.

Honeywell International este o companie din Forbes 100, lider în domeniul producţiei tehnologice diversificate, furnizând clienţilor din întreaga lume servicii şi produse aerospaţiale, tehnologii de control pentru construcţii, locuinţe şi industrie, produse pentru automobile, turbocompresoare şi materiale speciale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro