Mergi la conţinutul principal

Produsele de post, pline cu E-uri, un real pericol pentru sănătate

* pateul vegetal, margarina, pâinea, laptele de soia, ba chiar și halvaua din magazin sunt pline de E-uri, spun specialiștii * potrivit InfoCons, numai margarina poate conține până la 8 aditivi alimentari * mai mult, există cel puțin zece aditivi care pun în pericol sănătatea copiilor și a sugarilor

 

În plin Post al Paștelui, Asociația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons trage un semnal de alarmă în legătură cu aditivii alimentari (E-uri) întâlniți până și în banala margarină ori în pâine, alimentul principal al zilei. Dacă se putea mânca mai sănătos cu ceva timp în urmă, astăzi suntem nevoiți să consumăm alimente frumos ambulate, care ne fac cu ochiul de pe rafturile magazinelor, fiind pline de coloranți sintetici și de aditivi. Până și alimentele "de post" din magazin pot reprezenta un pericol pentru sănătate.   

"Fiecare dintre noi adoptă un regim alimentar după bunul plac, alții o fac după starea de sănătate sau după recomandarea nutriționiștilor sau a doctorilor. Părerile sunt împărțite, unii oameni preferând să consume și produse de origine animală. Alții însă, se limitează doar la legume, fructe și pește. Mai ales în această perioadă, când sănătatea trebuie să fie prioritară, trebuie să fim mai atenți la alimentele pe care le consumăm și să citim informațiile de pe etichetă, iar dacă nu înțelegem un ingredient sau nu știm ce înseamnă, mai bine să lăsăm produsul pe raft", se precizează într-un comunicat al InfoCons.

Postul Paștelui, cel mai aspru dintre toate cele patru mari posturi de peste an, se termină abia pe 1 mai, astfel că sunt nevoiți, cei care țin post, să aleagă așa-numitele "produse de post" din magazine.

Specialiștii spun însă că un singur sandwich cu pate vegetal de post, cu margarină și cu pâine, conține până la 30 de aditivi alimentari! Numai pateul de post conține 15 aditivi alimentari, în timp ce margarina conține încă 6-8 aditivi, și anume: E100 (curcumina, colorant sintetic care poate duce la scăderea bruscă a glicemiei), E160b (colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic), E202 (sorbat de potasiu, conservant sintetic care provoacă tulburări de digestive grave), E476 (emulgator sintetic cu efect toxic moderat și care poate provoca alergii).

Banala pâine conține și ea până la 7 aditivi alimentari. Specialiștii avertizează că alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau a sugarilor, pentru că le poate afecta grav sănătatea.

Un alt aliment "de post", laptele de soia, conține și el vreo cinci E-uri: fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) și dioxid de siliciu (E551), în timp ce o bucată de halva, ce poate înlocui desertul, are în componență trei aditivi: E965(i) (sirop de maltitol, stabilizator și îndulcitor care poate avea efect laxativ), E420 (sorbitol, îndulcitor hipocaloric care produce balonare și flatulență și E330 (acid citric). Cu alte cuvinte, la o singură gustare, putem consuma 35-40 de tipuri de aditivi alimentari.

"Pate de post, parizer de post, brânză de post, lapte de post și alte produse care copiază ca formă, textură și culoare produsele de origine animală, dar care nu conțin nici carne, nici lapte, conțin în schimb coloranți, arome, agenți de îngrășare și de pasteurizare. Să fim atenți ce cumpărăm, ce consumăm, în ce cantități și să nu transformăm postul într-o perioadă de ingerare agresivă de E-uri. Orice substanță consumată poate fi într-o anumită cantitate aliment, în alta medicament și în alta otravă. Produsele din comerț sunt în limitele reglementate, dar când cumulăm mai multe produse care conțin aceleași substanțe, depășim doza. Atenție mai ales pentru copii și vârstnici", precizează Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro