Mergi la conţinutul principal

Producatorii pot vinde griul la APIA

Producatorii de cereale isi vor putea vinde productia Agentiei de Plati si Interventie pentru Agriculutra, la un pret de interventie de 101,3 euro pe tona, in perioada 1 noiembrie - 31 mai. Agentiile de interventie din statele membre UE pot cumpara cereale de la producatori, in perioada mentionata prin mecanismul de interventie, insa pretul este cu mult sub asteptarile fermierilor. Potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii, regulamentul european din domeniu a fost modificat si nu mai este nevoie ca pretul de pe piata sa scada sub un anumit nivel ca sa fie declansat mecanismul de interventie, asa cum era stabilit anterior. Astfel, in perioada 1 noiembrie - 31 mai, producatorii vor putea prezenta APIA oferte, cu conditia ca cerealele sa indeplineasca standardele de calitate si cantitate stabilite. De mentionat este ca in ceea ce priveste cantitatea minima ce poate fi vinduta de un singur ofertant, oficialii spun ca se situeaza in jurul a 80 de tone de griu comun, orz, porumb sau sorg sau de 10 tone de griu dur. APIA poate stabili un plafon minim mai mare de 80 de tone, dar nu poate accepta oferte mai mici de 80 de tone, potrivit Ministerului Agriculturii.
De cealalta parte, producatorii romani spun ca pretul de interventie este mai mic decit ceea ce pot obtine pe piata, mai ales in conditiile in care pretul la griu creste in tomana, fiind mai ridicat in noiembrie decit sumele practicate in vara. "La acest pret de intereventie nu este avantajoasa vinzarea. In conditiile in care pretul la ingrasamintele chimice a crescut cu 200% fata de toamna anului trecut, costul cu motorina a crescut si el, un pret cum e cel de interventie nu poate fi acoperitor. Nu este eficienta vinzarea prin interventie. In plus, regula e discriminatorie, pentru ca producatorul trebuie sa vinda minim 80 de tone de griu comun, ceea ce micii producatori, care au 30-40 de tone, nu pot sa faca", a declarat Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Mai mult, potrivit presedintelui asociatiei din domeniul de morarit si panificatie Anamob, Viorel Marin, actualul pret de valorificare a productiei de griu depaseste pe cel de interventie: "In prezent, tranzactiile sint mai ales cu griu furajer, dar au inceput si tranzactiile cu griu de panificatie, cantitati mici, pentru ca pina in septembrie exista stocul de legatura, iar procesatorii folosesc amestecuri si apoi trec pe griu nou in totalitate. Pretul cu care se tranzactioneaza acum griul de panificatie este de circa 5.000 de lei vechi pe kilogram, adica peste 140 de euro pe tona, si va creste in toamna. In noiembrie, cind va putea fi aplicata interventia, pretul va fi mai mare decit acum, ceea ce face oferta cu atit mai neinteresanta. Pretul de interventie este ceva derizoriu. Nu vad ce producator ar fi dispus sa primeasca de la APIA trei mii si ceva pe kilogramul de griu, cind il poate vinde cu mai mult pe piata", a spus Marin.
Potrivit Ministrului Agriculturii, APIA este obligata sa cumpere toate produsele oferite in intervalul 1 noiembrie - 31 mai, daca acestea indeplinesc conditiile de calitate si cantitate si sint recoltate in respectivul an agricol. De exemplu, griul vindut catre APIA prin mecanismul de interventie trebuie sa indeplineasca anumite standarde de calitate, reprezentind o categorie de griu care este comercializat pe piata la un pret mai mare decit cel furajer. Producatorul primeste banii in 30-35 de zile de la primirea acceptului de preluare a marfii. Pretul de interventie este majorat lunar cu o anumita suma.
Ofertantul suporta cheltuielile necesare pentru efectuarea analizelor de calitate si cele pentru transportul marfii la depozitul indicat de APIA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro