Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Producatorii de lapte romani si bulgari ameninta cu blocarea importurilor de lactate catre Europa

Producatorii de lapte romani si bulgari vor bloca importul de lactate in Europa din Balcani, in cazul in care Comisia Europeana nu accepta sugestia ministrului roman al Agriculturii de egalizare a procentului de subventii pentru fermieri cu cel din statele UE mai vechi, relateaza site-ul News.bg.
Producatorii de lapte romani si bulgari sint gata sa blocheze granita cu Ungaria. "Vom opri importurile de produse din Balcani catre Europa", a declarat la Stara Zagora presedintele Asociatiei nationale bulgare a producatorilor de lapte, Adrian Takonski.
Producatorii vor recurge la aceasta ultima masura la inceputul primaverii, in cazul in care Comisia Europeana nu accepta sugestia ministrului roman al Agriculturii de egalizare a procentului de subventii pentru fermieri cu cel din statele mai vechi ale UE, informeaza portalul economic al regiunii Stara Zagora.
Takonski a precizat si ca fermierii sint gata in permanenta de proteste pentru ca cererile lor ramin neauzite. "Am cerut ca in bugetul pentru anul viitor sa fie fixate subventii de 105 milioane de euro pentru cresterea animalelor si 50 de milioane de euro sub forma unui fond de garantii care sa-i ajute pe fermieri sa obtina credite bancare pentru realizarea proiectelor europene. Acest lucru nu este insa mentionat in proiectul de buget. Daca nu primim acesti bani, in 2009, sectorul va fi ingropat", a declarat Takonski.
Fermierii insista ca sistemul de identificare a animalelor sa inceapa sa devina operational cel tirziu la inceputul anului viitor. In caz contrar, ei doresc sa ceara demisia ministrului de Finante, Plamen Oresarski.
Producatorii de lapte sustin ca isi vor apara solicitarea referitoare la etichetarea produselor lactate cu informatii despre continutul lor, deoarece ei considera ca nu exista lapte in acestea, ci doar substante chimice.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii