Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Producatorii de carne de porc fac lobby pentru reluarea exportului

Exportul de carne de porc ar putea fi reluat in cursul anului 2009, si-a manifestat speranta Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc. El sustine ca la finele anului trecut a avut o intilnire cu fostul ministru al Agriculturii si conducerea Autoritatii Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA),
ocazie cu care primise promisiuni ca subiectul va fi redeschis la Bruxelles in contextul in care planul de vaccinare impotriva pestei porcine a ajuns la final. "Cred ca in cursul saptaminii viitoare voi solicita o intilnire cu noul ministru al Agriculturii pentru a putea discuta stadiul derularii etapelor finale premergatoare reluarii exportului dupa programul realizat de predecesorul sau. Noua, producatorilor si procesatorilor de carne de porc, ne este interzis sa iesim cu carnea la export, pentru ca daca as fi avut voie sa ies pe piata europeana as fi putut intra cu adevarat in concurenta cu alti producatori. Dar jocul a fost facut de asa natura, incit am fost interzisi temporar din cauza pestei porcine. De fapt, este o gaselnita a celor puternici din Europa, ca sa ne opreasca sa le facem concurenta, pentru ca in realitate virusul pestei porcine nu afecteaza in nici un fel organismul uman. Am observat ca in alte tari europene unde a fost semnalata pesta porcina ca s-a facut o regionalizare si doar fermele din focar nu au putut face export, iar restul nu au avut nici un fel de problema. De ce nu s-a putut face asta si la noi in Romania? Plus ca am aflat ca vecinii nostri bulgari, care si ei au avut probleme cu pesta, urmeaza sa reia exportul catre Europa. Ne-am intrebat, asa cum era firesc, de ce nu putem si noi producatorii romani? Raspunsul a fost pentru ca nu a fost realizata vaccinarea impotriva pestei la porcii mistreti. De aceea, asociatia pe care o reprezint va face demersuri pe linga Ministerul Agriculturii si ANSVSA, pentru a vedea ce este de facut, ca in cel mai scurt timp sa putem iesi si noi pe piata europeana", a punctat Caruz.
De altfel, la finele anului trecut, fostul ministru Dacian Ciolos isi exprima convingerea ca din primul semestru al acestui an ar urma ca producatorii autohtoni de carne de porc sa reia exportul in comunitatea europeana.
Reamintim ca ANSVSA a inceput, in decembrie 2006, campania de vaccinare a porcilor, declarata ca singura modalitate de eradicare a bolii. Romania nu are voie sa exporte carne de porc si preparate din carne de porc din cauza pestei porcine. La inceputul lunii septembrie 2007, Comitetul Veterinar Permanent al UE a decis continuarea aplicarii restrictiilor pentru Romania privind livrarea de carne de porc catre alte state membre pina la data de 31 decembrie 2009, ca urmare a evolutiei pestei porcine.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii