Mergi la conţinutul principal

Producatorii braileni vor sa se declare stare de necesitate in agricultura

Asociatia Producatorilor Agricoli (APA) din Braila a solicitat premierului Calin Popescu Tariceanu, intr-o scrisoare deschisa, sa declare stare de necesitate, ca urmare a situatiei provocate de seceta in agricultura, in caz contrar fermierii urmind sa protesteze la Bucuresti.
Asociatia sustine ca are sprijinul altor organizatii din tara.
"O solicitare similara va veni si din partea altor asociatii din judete si din partea Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Deocamdata am inceput noi pentru ca situatia este atit de urgenta incit trebuie facut ceva", a declarat presedintele APA Braila, Marcel Cucu. El a adaugat ca daca Guvernul si Ministerul Agriculturii nu vor lua masuri pentru sprijinirea agricultorilor, acestia vor protesta la Bucuresti. "Ignorarea sau aminarea de catre Guvernul Romaniei a acestei solicitari, mai mult de cinci zile, poate constitui cauza declansarii actiunilor de protest", se arata in scrisoarea deschisa adresata premierului Tariceanu.
Declararea starii de necesitate presupune ca autoritatile pot lua decizii care nu coincid cu legi in vigoare. "Cind discutam cu ministrul despre sprijinirea agricultorilor in situatia extrema in care am ajuns din cauza secetei ni se spune ca nu se pot lua masuri pentru ca nu permite legea, tot felul de acte normative. Situatia este foarte grava in agricultura si este nevoie de starea de necesitate", a mai spus Cucu.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, suprafetele afectate de seceta insumau la sfirsitul lunii iunie aproximativ 1,7 milioane de hectare, dintr-un total de 2,8 milioane de hectare insamintate in toamna. In ceea ce priveste situatia prezentata de DADR Braila, suprafata calamitata de seceta pe diferite structuri de culturi, este de peste 16.000 ha.
Guvernul a declarat stare de calamitate naturala in agricultura pentru zone din 34 judete afectate de seceta, inclusiv Braila, anuntind ca va acorda despagubiri cuprinse intre 600 lei si 750 lei/hectar pentru culturile asigurate si unde au fost inregistrate pagube mai mari de 30% din productie. Suma totala a fondurilor alocate pentru despagubiri se cifreaza la 500 milioane lei. Fermierii sustin insa ca despagubirile nu acopera decit jumatate din costuri, iar seceta prelungita ii va impiedica sa cultive din nou in toamna, intrucit nu vor dispune de resurse financiare. Mai mult, cer ca despagubirile sa fie acordate chiar si producatorilor care nu si-au asigurat culturile, pe considerentul ca "bugetul de stat este un fond national de asigurare destinat tuturor cetatenilor Romaniei".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro