Mergi la conţinutul principal

Producătorii de floarea-soarelui monitorizează pierderile cauzate de interzicerea utilizării neonicotinoidelor

Producătorii de floarea-soarelui sunt sceptici în privința efectelor nocive pe care neonicotinoidele le-ar avea asupra polenizatorilor, dar se așteaptă la pierderi importante ale culturilor, în absența utilizării acestor substanțe.

Anul acesta, semințele tratate cu neonicotinoide nu mai pot fi utilizate la culturile de floarea-soarelui, conform deciziei Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și, în aceste condiții, cultivatorii se așteaptă să înregistreze pierderi ale producțiilor, cauzate de insecta tanymecus.

Ionel Arion, președintele Pro Agro, a declarat în emisiunea Agro Jurnal difuzată la Digi24 că fermierii vor monitoriza pierderile de pe toate tarlalele cultivate cu floarea-soarelui, pentru a dovedi impactul insectelor dăunătoare asupra plantelor. „Vom face înștiințări, zilnic, către prim-ministru până la primăria din localitate, cu fotografii, pentru a anunța și cuantifica pierderile”, a spus președintele Pro Agro.

În felul acesta, fermierii doresc să convingă Ministerul Agriculturii că fără folosirea substanțelor neonicotinoide culturile sunt afectate. Totodată, producătorii români speră ca, așa cum s-a întâmplat și în cazul altor state, să obțină despăgubiri financiare din fondurile europene. În același timp, fermierii și specialiștii români afirmă că tanymecus este prezentă în România și nu se întâlnește în alte state europene. Acesta este un argument important pentru ca România să obțină derogări privind folosirea substanțelor neonicotinoide.

România este cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, deținând o treime din totalul producției UE. Este, de asemenea, cel mai mare exportator de floarea-soarelui din UE, acoperind mai mult de jumătate din vânzările în țări terțe.

România este și un producător important de miere în spațiul comunitar (principalul producător în 2018), iar apicultorii reclamă, de mai mulți ani, că neonicotinoidele afectează familiile de albine.

Anul acesta va fi un test atât pentru cultivatorii de floarea-soarelui, principală cultură meliferă, cât și pentru apicultori, pentru că vor putea evalua impactul absenței acestor pesticide asupra culturilor și albinelor.

În anul 2013, Uniunea Europeană a luat decizia de a limita utilizarea insecticidelor neonicotinoide pentru tratarea semințelor unor culturi agricole, iar în 2018 a hotărât interzicerea în aer liber a trei tipuri de neonicotinoide. Din anul 2014, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a acordat derogări temporare pentru folosirea produselor pe bază de neonicotinoide, iar anul acesta a autorizat utilizarea neonicotinoidelor doar la semințele de porumb și sfeclă de zahăr.

 

Sursa: www.fermierinromania.ro

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro