Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Procurorul Ivan, sef la DNA

De la inceputul acestei saptamini, la sefia DNA Galati se afla fostul prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, magistratul Gheorghe Ivan. Dupa ce, in perioada 1999 - 2001, a bagat spaima printre interlopii si afaceristii braileni, procurorul Ivan are acum dificila misiune de a lupta cu coruptia din Braila, Galati si Vrancea. Postul de sef al Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Galati a ramas liber dupa ce Cezarinei Bamboi, numita in functie pe legea veche, i-a expirat mandatul si apoi a primit si cele trei delegatii la care avea dreptul. De mentionat ca DNA Galati, sub fosta conducere, s-a "evidentiat" prin actionarea in instanta a lui Sorin Titei, jurnalist la "Gandul", pentru calomnie prin presa. In rest, nimic spectaculos printre dosarele instrumentate, ca si cind in aceasta zona nu exista coruptie, decit la nivel de damigene cu vin si citeva sute de euro.
In ceea ce-l priveste, procurorul Ivan nu este la prima experienta cu lupta anticoruptie, in urma cu citiva ani desfasurindu-si activitatea in cadrul Serviciului pe care acum il conduce si apoi chiar in cadrul structurii centrale a DNA. Dupa ce a experimentat, in Braila si Galati, cam tot ce se putea in materie profesionala, magistratul este increzator ca la DNA lucrurile vor merge bine. "Daca nu credeam ca fac fata, nu as fi acceptat postul. Voi aplica legea in spiritul ei, asa cum am facut-o si pina acum", ne-a spus Gheorghe Ivan. Procurorul s-a reintors la Galati in 2002, la nici trei ani de la numirea in functia de prim-procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Braila, din 15 februarie 1999. Un an mai tirziu, el era avansat prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunal si, dupa inca un an de activitate, in martie 2001, Gheorghe Ivan - ca, de altfel, toata conducerea Procuraturii brailene - a fost schimbat din functie, din ordinul ministrului Justitiei, la acea data Rodica Stanoiu. Atunci a plecat la Galati si, in 2005, a revenit pentru citeva luni la Braila, la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Braila.

Ivan i-a tinut pe jar pe Titel Cracanatu' si pe directorii de la PECO

Cit a stat la conducerea Parchetului brailean, procurorul Ivan s-a "luptat" cu bandele care isi disputau zonele de influenta din oras, pornind asa-numitul "razboi al taxelor de protectie" - reusind sa aresteze si sa aduca in fata Justitiei nenumarati capi ai lumii interlope - a dezgropat vechi cazuri de coruptie si a pus la zid pe noii imbogatiti si pe mai-marii urbei, care au incalcat legea. Rind pe rind, au ajuns dupa gratii Constantin Cristea, zis "Aprozar" (inculpat in "Afacerea Darmanesti"), Relu Serban, Lucian Iordache, zis "Fischi" ("Afacerea Deva"), Radu Petrescu - directorul SANAB, alaturi de ceilalti inculpati in dosarul cu acelasi nume, Dumitru Oprea, zis "Titel Cracanatu", membrii clanului Bancuta, Voiculet Gheorghe, directorul BIR Braila - Corneliu Nichifor, directorii PECO Braila, in frunte cu Neculai Stamate, directorul PECO Deva, Tudorel Teodorescu, zis "Dodel". Arestarea spectaculoasa si controversata a directorului general SNP "Petrom", Ioan Popa, poarta, de asemenea, amprenta procurorului Gheorghe Ivan. Mai trebuie adaugat ca unele dosare s-au lasat cu condamnari dar au fost si destule cazuri in care instantele au pronuntat achitari.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii