Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Procesul de corupţie al fostului secretar de stat Cutean, amânat, din nou, până în noiembrie

Tribunalul Bucureşti a amânat, luni, pentru a treia oară, judecarea apelului declarat de Emilian Cutean, dar şi de procurori, împotriva deciziei de condamnare a fostului secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, următorul termen fixat pentru 2 noiembrie.
Amînarea de luni a fost decisă după ce instanţa a constatat că nu a fost citat Ionel Leşu, preşedinte al Asociaţiei Liga Naţională şi Internaţională pentru Apărarea Drepturilor Omului, care a făcut o cerere de intervenţie în proces.
Tribunalul Bucureşti a amânat prima dată în august, pentru 7 septembrie, judecarea apelului declarat de Emilian Cutean, dar şi de procurori, împotriva deciziei de condamnare a fostului secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor la 5 ani de închisoare cu executare, din cauză că acesta nu avut avocat. În septembrie, dosarul a afost amânat, din cauza grevei magistraţilor.
Judecătoria Sectorului 1 a decis, pe 15 iunie, condamnarea secretarului de stat pe problemele revoluţionarilor, Emilian Cutean, la 5 ani de închisoare cu executare pentru corupţie, cei peste o sută de revoluţionari adunaţi în faţa Judecătoriei salutând hotărârea.
Decizia a fost atacată cu apel.
Cea de-a doua persoană trimisă de DNA în judecată în dosar, Mihaela Daniela Sbârcea, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Emilian Cutean a fost trimis în judecată, în 2006, alături de Mihaela Daniela Sbârcea, sub acuzaţia de efectuare a unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi abuz în serviciu, respectiv, complicitate la aceste infracţiuni.
Emilian Cutean este inculpat pentru promovarea unei hotărâri de guvern, prin care s-ar fi dirijat trei miliarde de lei vechi către Asociaţia "Club 22", organizaţie înfiinţată şi condusă de el. "Club 22" a primit banii în cadrul programului "15 ani de la Revoluţia Română", un program comemorativ aprobat de Hotărârea de Guvern nr. 2213, din 9 decembrie 2004. Cutean a semnat ordinele prin care se făceau plăţile pentru "Club 22" după data de 20 decembrie 2004, când acesta părăsise deja postul asigurat de guvernarea PSD. Două miliarde de lei au fost virate asociaţiei în 22 decembrie 2004, restul fiind livrat în două tranşe semnate pe 23 şi 28 decembrie 2004.
Potrivit rechizitoriului, sumele de care a beneficiat Asociaţia "Club 22" sunt necuvenite şi sunt considerate prejudiciu adus Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. De asemenea, rechizitoriul îl acuză pe Cutean că nici nu ar fi folosit integral suma de trei miliarde de lei pentru comemorarea Revoluţiei. O parte din bani au fost depozitaţi într-un cont bancar deschis de fostul secretar de stat pe numele asociaţiei sale. Alte nouă miliarde de lei vechi au fost acordate mai multor asociaţii de revoluţionari.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii