Mergi la conţinutul principal

Problemele agriculturii, în dezbaterea parlamentarilor puterii

Parlamentul României a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, întâlnirea departamentelor de specialitate ale PSD. Acestea sunt structuri ale PSD, organizate pe domenii de activitate guvernamentală, în care sunt cuprinşi membri ai Consiliului Naţional al partidului şi specialişti din domeniile respective. Departamentele au, în principal, responsabilităţi privind elaborarea de politici în domeniul pentru care se organizează, studii, strategii şi programe ale PSD privind evoluţia în domeniile respective.
În calitate de vicepreşedinte pe sectorul vegetal al Departamentului Naţional de Agricultură al PSD, deputatul de Brăila Marian Dragomir a transmis redacţiei un comunicat de presă, în care a prezentat rezultatul discuţiilor purtate pe acest sector economic.
De precizat că Marian Dragomir este şi membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor.
Încă de la început, Dragomir a ţinut să sublinieze că întâlnirea Departamentului de Agricultură a atras un număr important de participanţi din mediul universitar, al institutelor de cercetare, organizaţii ale producătorilor şi procesatorilor, cât şi din mediul politic. La întâlnire au participat şi premierul Victor Ponta, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi secretarul de stat Daniel Botănoiu.

Brăila, locul I la irigaţii

Pornind de la statisticile realizate de Ministerul Agriculturii, conform cărora judeţul Brăila ocupă primul loc la nivel naţional atât în ceea ce priveşte suprafaţa irigată, numărul de contracte încheiate, dar şi numărul organizaţiilor de udători, Dragomir a confirmat că parlamentarii brăileni vor acorda o importanţă la fel de mare şi în 2014 acestei activităţi extrem de importante pentru fermieri, dar şi pentru bugetul ţării. "Irigaţiile au primit o atenţie deosebită în anul 2013, guvernul a asigurat în mod gratuit prima umplere a canalelor de irigaţii. Totodată, a fost apreciată iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila privind preţul unic la hectar pe mia de metri cubi. De aceea, anul următor PSD va susţine prioritar reabilitarea sistemului secundar de irigaţii. Dar şi aici se constată unele derapaje, care se datorează interesului unor preşedinţi de organizaţii sau mari arendaşi, care sub cele mai stupide motive refuză să primească în organizaţie pe unii agricultori. Astfel, aceştia sunt nevoiţi, dacă vor să irige, să cumpere apa la un preţ dublu, scopul fiind falimentarea lor pentru a li se cumpăra terenul", a explicat Dragomir.

Subvenţii mai mari pentru fermele de 5 - 30 ha

În anul 2014, subvenţiile la hectar vor fi acordate doar agricultorilor activi, eliminându-se, de exemplu, aeroporturile, care primeau subvenţii, dar nu desfăşurau activităţi agricole - este o altă decizie importantă luată în urma întâlnirii. În plus, precizează Dragomir, subvenţiile vor fi diferenţiate în funcţie de suprafaţa pe care o lucrează fiecare agricultor, respectiv: între 1 şi 5 hectare, între 5 şi 30 hectare, între 30 şi 60 hectare şi peste 60 hectare. "Cei cu suprafeţe între 1 şi 5 hectare vor primi o subvenţie la hectar mai mică decât ceilalţi, pentru a fi determinaţi să se asocieze în scopul eficientizării, dar şi comasării terenurilor. Cei cu suprafeţe între 5 şi 30 hectare vor primi cea mai mare subvenţie, în principiu cu 20 de euro la hectar mai mult decât celelalte categorii", susţine deputatul.
În plus, el a explicat că de anul viitor PSD doreşte să crească prima de instalare a tinerilor fermieri de la 40.000 la 70.000 euro: "Deşi se vorbeşte mult de tânărul fermier, în practică lucrurile sunt diferite şi tinerii reuşesc foarte greu să poată cumpăra terenuri agricole. Contractele de arendă se încheie pe perioade foarte lungi, cu clauze de preempţiune în avantajul arendaşilor. Putem discuta de situaţia României, în care marii arendaşi reuşesc să se impună, devenind mari latifundiari comparativ cu multe ţări europene, în care se sprijină fermierii cu suprafeţe de teren de până la 50 de hectare. Diferenţa este că ţările europene susţin mai mulţi fermieri, care reprezintă clasa medie. La noi există majoritatea agricultorilor, formată din cei cu suprafeţe de până la 4 hectare, şi marii latifundiari. Întrebarea este simplă: ce preferăm, un număr mic de mari arendaşi, care se vor transforma în mari proprietari sau o clasă medie, dar numeroasă de fermieri?".

Exportul de vite, o şansă pentru zootehnie

Scăderea TVA -ului la 9% la pâine şi posibilitatea ca de anul viitor să se aplice această măsură şi pentru produsele bio a fost un alt subiect suspus dezbaterii, la fel ca şi încurajarea fermierilor din sectorul zootehnic, de a creşte efectivele de animale. Legat de acest subiect, Dragomir a evidenţiat avantajele aduse de deschiderea exportului de vite către China. "Deblocarea exporturilor de vaci către China reprezintă un real succes, România fiind singura ţară din Europa care poate vinde bovine vii în China. Preţul de 1.000 de euro pentru o vacă din rasa bălţata românească este net superior preţului existent pe piaţa internă şi această situaţie ar trebui să încurajeze creşterea animalelor. În plus, din anul 2015 se va elimina cota la lapte în UE şi producătorii mici vor trebui sprijiniţi în vederea livrării de lapte conform. Astfel, primăriile trebuie să fie pregătite pentru programul care va fi lansat pentru achiziţia de tancuri de răcire a laptelui".
Tot la capitolul sprijin financiar, deputatul a reamintit că pomicultura va beneficia de fonduri în vederea reconversiei şi replantării, pe pilonul 2, dar şi pentru înfiinţarea de noi livezi.
În sfârşit, ultimul subiect adus în discuţie a fost cel al înfiinţării fondurilor mutuale, prin care se vor acoperi riscurile pe care societăţile de asigurare refuză să le suporte. Acesta este şi subiectul unei propuneri legislative aflate în discuţii în Comisia de Agricultură, deputatul încheind comunicatul cu promisiunea că va oferi informaţii imediat ce vor fi puse la punct detaliile.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro