Mergi la conţinutul principal

Problemele şi soluţiile pentru Spitalul Judeţean, în viziunea preşedintelui CJ

• în ultima şedinţă de consiliu, şeful judeţului a vorbit despre subfinanţarea unităţii spitaliceşti, în condiţiile în care 85% din totalul bugetului se duce pe salarii, acesta făcând demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru rezolvarea situaţiei • totodată, Chiriac a vorbit şi despre stadiul marilor proiecte de la SJU Brăila, cum ar fi Blocul Operator şi secţia de Pediatrie-Cardiologie

 

În şedinţa ordinară de Consiliu Judeţean de săptămâna trecută, preşedintele Francisk Chiriac le-a vorbit consilierilor despre situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, pornind de la problemele legate de finanţarea unităţii spitaliceşti şi finalizând cu proiectele aflate în derulare.

“Sunt două lucruri foarte importante, lucruri pe care lumea nu le ştie. După o analiză foarte serioasă făcută în ceea ce priveşte finanţarea spitalului, şi aici mă refer la contractul cu Casa (n.r. Casa de Asigurări de Sănătate), în momentul de faţă, din toate veniturile spitalului, 85% se duc pe salarii. Nu se poate ca un spital judeţean să poată funcţiona cu 15% din total fondurilor. Ştiţi foarte bine că noi, anul trecut, am hotărât să suplimentăm fondurile astfel încât să alocăm bani pentru medicamente, materiale sanitare şi aşa mai departe. În momentul de faţă rămân doar 15%, o sumă foarte mică care nu poate acoperi achiziţia lucrurilor de care spitalul are nevoie”, a susţinut Chiriac.

Preşedintele CJ a adăugat apoi că a trimis două memorii, unul către Ministerul Sănătăţii şi unul către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în care a prezentat situaţia subfinanţării spitalului, solicitând mărirea contractului cu Casa. Potrivit acestuia, în momentul de faţă, SJU Brăila are decontate 2.847 de cazuri/lună, numărul total de cazuri fiind mai mare cu circa 15-20%. “Depăşirea de cazuri nu este plătită de Casa de Asigurări, de acolo vine această gaură de bani”, a declarat şeful CJ. De asemenea, acesta a reamintit şi că începând cu 1 ianuarie 2019 s-au mărit preţurile la medicamente cu cel puţin 20%, la care se adaugă şi scumpirea preţurilor la utilităţi.

“Dacă vom primi răspunsuri pozitive la cele două memorii, vom încerca să acoperim deficitul pe lună, după cifrele noastre este undeva la 12 miliarde pe lună. Dacă nu toţi banii, când vom vota bugetul vom pune şi din bugetul CJ, astfel încât să nu mai existe probleme în ceea ce priveşte aprovizionare cu medicamente, materiale sanitare etc.”, a explicat preşedintele CJ.

Referitor la investiţii, Chiriac le-a spus că şi la acest capitol va încerca să obţină bani de la Ministerul Sănătăţii, dar achiziţiile să le facă însă CJ, pentru că la spital sunt prea puţini experţi şi nu fac faţă volumului de muncă. “Încercăm ca achiziţia să se facă în cadrul CJ, pentru că Spitalul nu are destui specialişti la Achiziţii şi nu fac faţă. De exemplu, sunt peste 350 de contracte pe medicamentre şi sunt doar 3 oameni la achiziţii şi nu pot face faţă. Atunci am zis să luăm noi partea asta de investiţii pe CJ, să facem prin structura de achiziţii a Consiliului tot ce înseamnă echipamente”, a susţinut sursa citată.

 

Ce se va întâmpla cu marile proiecte de la SJU Brăila

În cadrul şedinţei de CJ de săptămâna trecută, preşedintele Francisk Chiriac a făcut o trecere în revistă şi a stadiului proiectelor de la Spitalul Judeţean, cum ar fi Blocul Operator, Secţia de Pediatrie-Cardiologie sau modernizarea corpurilor A şi B. “Suntem în finalizare cu Blocul Operator, este finalizat şi doar trebuie procesul verbal de recepţie. Am semnat lucrul cel mai important, cu care ne chinuim de un an şi ceva de zile, DALI-urile pe corpurile A şi B. Avem semnat contractul pe centrale termice, anul acesta va fi finalizat. De asemenea, am finalizat şi inelul de incendiu, un lucru foarte important în ceea ce priveşte siguranţa pacienţilor şi a personalului care lucrează în spital. Într-o săptămână vom depune soluţia tehnică pentru secţia de Cardiologie-Pediatrie şi când vom avea bugetul ne vom apuca de proiectare şi execuţie astfel încât să o putem da în folosinţă. Avem bani pentru tot ce înseamnă echipamente de dotare la Cardiologie-Pediatrie şi ne dorim să o avem funcţională până la sfârşitul anului. Am semnat contractul pentru asfaltarea curţii interioare. Sunt în derulare contracte pe parte de alimentare cu energie electrică, trebuie predate şi ele prin luna mai”, a explicat preşedintele CJ.

Spre finalul discuţiei, Chiriac a făcut apel la consilieri pentru a încheia “propaganda negativă asupra Spitalului Judeţean”.

“Eu nu spun că lucrurile merg bine şi că toate treaba pică în spatele managerului, dar acolo trebuie să fie o echipă. Unii dintre dummneavoastră ştiţi foarte bine care era realitatea înainte. Erau găşti, găşculiţe. Eu încerc să formez o echipă managerială. Modernizarea acestui spital nu se face după o zi pe alta, va necesita timp, răbdare şi celeritate din partea tuturor. A fost această disfuncţionalitate în ceea ce priveşte aprovizionare. Au fost bani şi sunt bani, începând cu 1 ianuarie s-au schimbat preţurile la medicamente, s-au semnat contractele, se face aprovizionarea cu medicamente şi am început să avem şi acel stoc tampon pentru pacienţi de care vorbeam de fiecare dată. Lucrurile sunt într-o direcţie bună. Am identificat problemele, avem şi soluţii. Eu vă spun că acest spital nu se va face peste noaptea. Va dura unu, doi, trei, patru ani pentru modernizarea acestuia”, a conchis Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro