Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Probleme mari cu reţeaua de alimentare a iluminatului stradal

• din cauza cablurilor de alimentare foarte vechi, apar frecvent avarii care scot din funcţiune noile corpuri de iluminat pe bază de LED montate pe parcursul anului trecut • în mai multe zone din oraş, pe străzi întregi sau pe tronsoane de stradă, LED-urile fie au luminat intermitent ore întregi, fie s-au stins pur şi simplu • cea mai gravă situaţie a fost pe o porţiune a străzii Hipodrom, unde reţeaua de iluminat stradal nu a funcţionat timp de aproape două luni, după ce o fluctuaţie de tensiune a ars corpurile de iluminat de pe mai mulţi stâlpi • cablul subteran care asigura alimentarea cu energie a becurilor de pe stâlpi era “împuşcat” în nu mai puţin de şase locuri • Primăria ar fi vrut să preia în administrare reţeaua publică de alimentare cu energie - stâlpi, cabluri etc - pentru a putea face investiţiile necesare, însă şi-a dat seama că efortul financiar este prea mare

 

După aproape două luni în care a fost ţinută în beznă, porţiunea din strada Hipodrom cuprinsă între intersecţiile cu Str. Albinei şi Str. Şcolilor beneficiază din nou de iluminat nocturn, de săptămâna trecută. Reamintim că, în luna noiembrie a anului trecut, toate corpurile de iluminat pe bază de LED recent montate pe respectivul tronson de stradă s-au ars din cauza unor fluctuaţii de tensiune. Problema nu a putut fi rezolvată rapid deoarece furnizorul de electricitate, “Electrica Distribuţie”, şi “Luxten”, firma care a montat corpurile de iluminat, s-au acuzat reciproc că ar fi de vină pentru apariţia incidentului, fiecare dintre cele două societăţi refuzând să achite pentru montarea altor becuri. Până la rezolvarea litigiului dintre cele două părţi, s-a încercat o soluţie de compromis, ce a constat în montarea pe stâlpi a unor becuri clasice, din rândul celor care fuseseră schimbate cu noile LED-uri. Însă şi acestea s-au ars, atunci când s-a încercat punerea lor în funcţiune, fapt ce a demonstrat că reţeaua de alimentare are probleme mai mari decât se anticipase iniţial. Într-un final, echipele de lucru ale “Electrica Distrubuţie” au constatat că există nu mai puţin de şase defecte la cablul subteran de pe strada în cauză, care provocau scurtcircuitarea şi arderea corpurilor de iluminat. Toate cele şase puncte cu probleme au fost remediate, iar instalaţia a putut fi repusă în funcţiune începând din seara zilei de 16 ianuarie. În ceea ce priveşte înlocuirea becurilor arse, se pare, până la urmă “Electrica Distribuţie” se va ocupa de înlocuirea celor şapte corpuri de iluminat pe bază de LED scoase din uz în luna noiembrie.  Reamintim că primarul Marian Dragomir ne-a declarat recent că “Electrica Distribuţie” a informat Primăria Brăila că producătorul corpurilor de iluminat - firma “Electromagnetica” - va furniza şapte exemplare, pentru înlocuirea celor arse în urma fluctuaţiilor de tensiune. “Electrica va primi aceste corpuri de iluminat de la producător şi ni le va pune la dispoziţie, urmând ca de montarea lor pe stâlpi să se ocupe firma Luxten”, ne preciza edilul-şef cu ceva timp în urmă, înainte de repararea defecţiunilor existente la cablul subteran de pe Str. Hipodrom.

Cert este că astfel de situaţii pot să apară oricând şi în alte zone din municipiu, deoarece reţeaua stradală a “Electrica” nu a beneficiat de foarte mult timp de investiţii consistente. “Electrica investeşte în reţeaua casnică şi nu în cea publică. Din câte mi s-a adus la cunoştinţă, Primăria Brăila a încercat în urmă cu câţiva ani să preia în administrare reţeaua publică de alimentare cu energie - stâlpi, cabluri etc - însă asta însemna foarte mulţi bani, pe care bugetul local nu-i putea acoperi la momentul respectiv. Probabil că o să reluăm aceste demersuri, pentru a putea investi în reabilitarea reţelei de alimentare cu energie a iluminatului public”, ne-a declarat viceprimarul Alexandru Jantea. Deocamdată, conducerea Primărie exclude, aşadar, punerea în aplicare a acelor prevederi legale care obligă administraţiile locale să ia măsuri pentru îngroparea cablurilor electrice care în prezent atârnă în număr atât de mare pe stâlpii din municipiu.

Dacă asigurarea energiei este problematică din cauza reţelelor vechi, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre corpurile de iluminat de pe stâlpi. Reamintim că, graţie unui contract multianual încheiat cu firma Luxten, vechile becuri au fost schimbate cu altele noi, mai performante din punctul de vedere al consumului, pe bază de LED. Contractul de înlocuire a corpurilor de iluminat şi de mentenanţă a acestora a fost încheiat pe o perioadă de 10 ani, iar Primăria îi va plăti firmei Luxten câte 4 milioane de lei pe an.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii