Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Problema cu bugetarii

Problema cu bugetarii nu este că, în medie, au salarii aproape duble faţă de media salariului din mediul privat. Problema nu este nici că au tichete de vacanţă, că unii pot ieşi la pensie la nici 50 de ani, ori că beneficiază (şi) de pensii speciale. Nici măcar faptul că mediul privat asigură, de fapt, salariile bugetarilor nu este o problemă.

Problemele sunt altele. În primul rând, problema este că bugetul nu poate susţine asemenea salarii mari la stat. Problema e că statul trebuie să se împrumute extern, ca să poată susţine plata unor salarii atât de mari intern. Problema nu e însă că statul se împrumută, problema e că de fapt sunt îndatoraţi toţi românii. Şi cei de la stat, şi (mai ales) cei de la privat. Şi nu pentru câţiva ani, ci pentru nişte decenii. Ba chiar şi românii nenăscuţi încă vor fi nevoiţi să restituie banii pe care statul i-a împrumutat nu pentru viitoare autostrăzi, nu pentru viitoare căi ferate, nu pentru viitoare drumuri, porturi, gări, poduri, centuri, ci pentru a plăti nişte salarii mari în prezent.

Problema nu este că se plătesc salarii mari bugetarilor, ci dacă bugetarii chiar merită aceste salarii mari. Şi vreo 80% dintre ei nu merită. Nu merită, pentru că foarte mulţi habar n-au ce au de făcut. Nu merită, pentru că sunt nepregătiţi, superficiali şi, de multe ori, aroganţi. Nu merită, pentru că mulţi dintre ei îţi vorbesc de sus, cu nesimţire, cu o autosuficienţă a unui mic dumnezeu de la ghişeu sau de la celălalt capăt al telefonului. Nu merită, pentru că au fost angajaţi pe pile, cu spate politic, cu intervenţii, cu şpagă. Nu merită, pentru că e fiul / fiica / nepotul / nepoata / mătuşa / finul / naşul / cunoştinţa directorului, şefului, şefuţului.

Problema nu este că au salarii mari bugetarii. Problema este că sunt mulţi, tot mai mulţi, şi continuă să se plângă că sunt puţini. Şi în continuare nemulţumiţi.

Problema nu e că sunt mulţi bugetari. Problema e că sunt unii, probabil doar un sfert dintre ei, care fac treaba şi celorlalţi, care trebuie să muncească şi pentru ceilalţi, care trebuie să-l ţină în spate şi pe fiul / fiica / nepotul / nepoata / mătuşa / finul / naşul / cunoştinţa directorului, şefului, şefuţului. Problema e că sunt oameni destoinici în sistemul de stat, dedicaţi meseriei lor, profesionişti, conştienţi de problemele din sistem, dar care sunt sufocaţi şi reduşi la tăcere de o majoritate incompetentă şi, de regulă, controlată politic.

Problema nu e că au salarii mari bugetarii. Problema e că bugetarii nu se ridică la nivelul salariilor pe care le primesc, într-o ţară cu salarii în general mai mici decât ale lor.
Categorie articol: 

Comentarii