Mergi la conţinutul principal

Proaspăt întorşi din Bruxelles, Dragomir şi Nazare au păreri diferite despre şomajul în rândul tinerilor

Deputaţii Marian Dragomir (PSD) şi Alexandru Nazare (PNL) au revenit, zilele trecute, dintr-o vizită oficială la Bruxelles, ce a avut loc în perioada 29 septembrie - 1 octombrie. Este vorba despre Forumul Tinerilor Membri ai Parlamentului, organizat sub patronajul Parlamentul European, ce a avut ca temă şomajul în rândul tinerilor şi incluziunea acestora. Alături de mai mulţi parlamentari sub 40 de ani din ţările membre ale Uniunii Europene, cei doi deputaţi brăileni s-au întâlnit cu lideri europeni şi europarlamentari. Martin Schulz - preşedintele Parlamentului European, Manfred Weber - liderul PPE, Nick Becket - director al Băncii Europene de Investiţii şi mai mulţi europarlamentari se numără printre cei enumeraţi de Marian Dragomir. "Toate ţările membre ale UE au diferite forme de susţinere şi diminuare a şomajului în rândul tinerilor şi este necesar să susţinem înfiinţarea de noi job-uri pentru tineri, folosind noul Plan de Investiţii European, ce are un potenţial de 315 miliarde de euro. O problemă cu care ne confruntăm azi în România este libera circulaţie a forţei de muncă în Europa. Dacă în primii ani ne-am bucurat de libertatea de a circula şi a munci în orice ţară a UE, acum suntem în situaţia în care statul român constată ca a investit în pregătirea universitară a tinerilor, dar roadele investiţiei sunt culese de ţările vestice, care încă reprezintă mirajul tinerei generaţii prin nivelul salariului şi condiţiilor de muncă oferite", a afirmat Dragomir. Deşi se declară mulţumit de măsurile pe care le-a luat statul român până în prezent în privinţa sprijinirii tinerilor întreprinzători, acesta a ţinut să sublinieze că în perioada următoare accentul ar trebui pus pe programele de formare profesională. "Consider că relansarea investiţiilor este un element esenţial pentru creşterea economiei ţărilor membre UE. S-a demonstrat că recesiunea economică a adus doar austeritate şi sărăcie. La dezbaterile Forumului, dar şi la interviul acordat către Radio TV Arthis Bruxelles, am susţinut faptul că tinerii sunt optimişti, creativi şi inovativi în ceea ce priveşte domeniul afacerilor, dar din păcate nu dispun de banii necesari începerii unei afaceri şi se tem de practicile birocratice. Ţările membre ale UE au implementat forme diferite de finanţare a programelor pentru tineri şi este necesar ca prin eforturi comune să simplificăm procedurile de accesare a fondurilor europene şi să diminuăm birocraţia. Din punctul meu de vedere, mai puţine hârtii înseamnă mai multă eficienţă", a mai completat acesta. Dragomir a afirmat că rezoluţia adoptată în timpul Forumului urmează să intre în dezbaterile Parlamentului European.

Nazare a mers la Comisia Europeană pentru a discuta stadiul absorbţiei fondurilor UE de către România

În ceea ce-l priveşte pe deputatul PNL Alexandru Nazare, acesta a ţinut să îşi manifeste îngrijorarea în privinţa numărului redus de proiecte implementate în România pentru sprijinirea tinerilor în a obţine un job. "În cadrul Forumului am dezbătut problema şomajului în rândul tinerilor, împreună cu colegii mei şi mai mulţi manageri din companii europene de top, pentru a găsi soluţii concrete, mai ales în contextul Planului Juncker, prin care UE mobilizează garanţii de peste 300 de miliarde de euro pentru proiecte de investiţii. În plus, cele 6 miliarde de euro alocate Iniţiativei pentru Ocuparea Tinerilor în perioada 2014-2015 nu au fost cheltuite. În România au fost implementate doar două proiecte pilot, iar rata şomajului a atins pragul alarmant de 25%", a afirmat Nazare. De asemenea, liberalul a punctat că a avut o întâlnire cu comisarul european Corina Creţu pentru a discuta despre stadiul implementării fondurilor structurale şi de coeziune în România şi despre 8 miliarde de euro pe care România le va pierde la sfârşitul acestui an.
"Din păcate, proiectele de infrastructură vor fi cele mai afectate de incapacitatea de a utiliza fondurile europene şi de a atrage finanţatori privaţi. Şansele de realizare a podului peste Dunăre de la Brăila în următorii 5 ani sunt ca şi inexistente, chiar dacă studiul de fezabilitate este în stadiu de execuţie cu termen de finalizare 2016. Deşi în varianta optimistă a Master Planului, care se bazează pe o utopică creştere a deficitului bugetar pentru proiecte de infrastructură, pentru care avem nevoie de acordul UE, proiectul podului este prevăzut cu finalizare în 2017, în varianta realistă, în care avem la dispoziţie doar fonduri europene şi buget de stat, finalizarea podului nu mai are un orizont de timp", a conchis Nazare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro