Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prioritatea zero, reformarea statului şi reducerea birocraţiei

Peste 1000 de persoane, membri PDL şi simpatizanţi, s-au adunat ieri după-amiază la Casa Tineretului, pentru a-l întâlni pe preşedintele Traian Băsescu, aflat în vizită electorală la Brăila. Fanii preşedintelui au avut parte, pentru început, de un recital al cântăreţului de muzică populară Gheorghe Turda, care i-a susţinut şi intrarea preşedintelui, cu cântece româneşti, introducerea încheindu-se cu versul "noi suntem urmaşii lui Traian". Alături de gazde, Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au fost întâmpinaţi de ministrul Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, fost deputat de Brăila. În cuvântul de deschidere, Sandu a declarat că Brăila este un caz unic, unde "femeile sunt mai frumoase, mai deştepte şi mai vrednice decât bărbaţii". Preşedintele PDL Brăila, Giana Pătraşcu, dornică, probabil, să se remarce în faţa şefului politic, a avut un discurs neobişnuit de virulent, care i se potrivea precum nuca-n perete, iar emoţiile, probabil, au făcut-o să se poticnească la fiecare frază citită. Ea a comparat situaţia României, pe timp de criză, cu aceea a unui vas care are nevoie de cârmaciul priceput: "România este astăzi ca o corabie care înfruntă un uragan. Pe furtună, şobolanii din teugă au început să foşgăie, cu ochii galbeni şi încearcă să sfâşie velatura portocalie".
Într-un discurs de circa o oră, Traian Băsescu a declarat că "prioritatea zero" pentru el, dacă va obţine un nou mandat, va fi reformarea statului, iar acest lucru implică reducerea aparatului funcţionăresc umflat artificial prin acordarea de slujbe la stat clientelei politice. Băsescu a explicat că o primă măsură în acest sens este deja pe cale de a fi luată, după ce a promulgat, recent, legea cu privire la desfiinţarea sau comasarea unor agenţii şi autorităţi naţionale, ce va avea ca rezultat reducerea aparatului funcţionăresc cu circa 9.000 de posturi. "În România, 29% din bugetul statului reprezintă cheltuieli cu aparatul bugetar. În celelalte ţări europene, aceste cheltuieli sunt între 12 şi 14%. Este o povară din punct de vedere al costurilor, dar şi al birocraţiei. Când ai sute de mii de funcţionari publici care trebuie să-şi justifice existenţa, situaţia devine grea pentru cetăţeanul de rând, care trebuie să meargă pe la 16 ghişee, pentru o semnătură", a explicat preşedintele.
El a mai spus că nu se simte a fi concurent cu Mircea Geoană, ci cu oamenii din spatele acestuia, precum Vântu, Dan Voiculescu sau Dinu Patriciu, pe care este însă sigur că o să-i bată, chiar dacă acţionează în grup: "Se încearcă să se meargă pe imaginea aceasta de diplomat fin a lui Mircea Geoană. Oricât şi-ar face injecţii cu sondaje INSOMAR, acestea sunt ca injecţiile cu apa distilată - se ridică la inimă şi poţi să mori! Ar trebui să aibă grijă să nu devină cu cadavru politic diplomatul Mircea Geoană. Şi vă spun, Vântu vrea Poşta, Voiculescu vrea minele de sare, iar Patriciu vrea să i se închidă dosarul penal".

Traian Băsescu şi-a explicat în faţa celor prezenţi opţiunea pentru un Parlament unicameral, în condiţiile în care, a spus el, parlamentele bicamerale sunt acum doar în ţările federale, unde cele două camere au atribuţii diferite.

Spre final, el l-a făcut să plângă pe un fan din public, după ce a povestit că este om şi deci, faptul că-i curge o lacrimă în împrejurări dramatice, precum aducerea în ţară a trupului neînsufleţit al unui soldat ucis într-un teatru de operaţiuni, de peste hotare, este ceva omenesc.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii