Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Printul Charles, acuzat de rasism, dupa ce fiului sau, printul Harry, i s-au adus aceleasi acuzatii

Reprezentantii printului Charles au negat, marti, faptul ca acesta si cei doi fii ai sai ar fi rasisti, dupa ce mai multe publicatii au scris ca mostenitorul tronului britanic obisnuieste sa-l numeasca pe unul dintre prietenii sai "Sooty", ce se poate traduce prin "Tuciuriul", informeaza AFP.
Noua polemica a izbucnit la doua zile de la publicarea unei inregistrari video in care printul Harry, fiul cel mic al printului Charles, face comentarii ironice la adresa unuia dintre colegii sai din armata, numindu-l "Paki", termen care are o nuanta peiorativa si desemneaza o persoana de origine pakistaneza sau indiana. De asemenea, printul s-a adresat unui alt soldat cu expresia "cel cu capul invelit in turban" (Raghead), avand tot o nuanta peiorativa si desemnand o persoana de etnie araba.
Printul Harry si-a cerut scuze public pentru aceasta intamplare si a declarat ca nu a folosit termenul intr-un sens malitios.
Totodata, un purtator de cuvant al familiei regale a dat asigurari ca nu a existat nicio urma de rasism in cuvintele lui Harry. "Printul Harry intelege perfect cat de jignitor poate fi acest termen (Paki, n.r.) si regreta profund ofensa pe care cuvintele sale ar fi putut-o provoca. Printul Harry a folosit acest cuvant fara nicio urma de malitiozitate, ci ca pe o porecla. Fara indoiala, Harry nu a vrut sa isi jigneasca prietenul", a declarat un purtator de cuvant al familiei regale britanice.
Potrivit cotidianului britanic Daily Telegraph, care citeaza o sursa anonima, printul Charles obisnuieste sa se adreseze prietenului sau Kolin Dhillon, a carui familie este originara din India, cu termenul de "Tuciuriul" ("Sooty"), atunci cand se intalneste cu acesta la clubul de polo din Cirencester, unde ambii sunt membri.
Dhillon a venit, insa, in sprijinul printului Charles, explicand ca "Sooty" este un "termen afectuos" si ca mostenitorul tronului britanic este "un om fara prejudecati".
"Nu vom comenta o porecla ce este utilizata intr-un anumit club", a indicat reprezentanti ai Clarence House, resedinta oficiala a printului Charles.
"Sugestia ca printii sunt rasisti este ridicola. Prin implicarea lor in actiuni caritabile, (printii, n.r.) s-au angajat sa ajute oamenii din Regatul Unit sau din strainatate, indiferent de loc", se indica in acelasi comunicat.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii