Mergi la conţinutul principal
Femeia care şi-a aruncat pruncul în ghena blocului E2

Prinsă cu testul ADN

• procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au trimis-o în judecată pe Alina Mihaela Iordache, mamă a doi copii • brăileanca de 23 de ani a fost anchetată sub control judiciar pentru infracţiunile de vătămarea fătului şi profanare de cadavre • în dimineaţa zilei de 11 iunie 2016, Alina Mihaela Iordache a născut acasă un copil viu şi viabil, fără malformaţii, care însă a murit după ce s-a înecat cu lichid amniotic • văzând că bebeluşul nu mai mişcă, femeia l-a pus într-un sac menajer şi l-a aruncat la ghena de gunoi a blocului E2, unde locuieşte, împreună cu placenta şi cordonul ombilical • cadavrul micuţului a fost descoperit în aceeaşi zi de un vecin, care a anunţat poliţia • femeia a căutat să ascundă sarcina şi nu s-a prezentat nici măcar o dată la medic, spun anchetatorii

 

Final de anchetă în cutremurătorul caz al brăilencei care a născut acasă şi apoi şi-a aruncat pruncul la ghena de gunoi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Alina Mihaela Iordache, în vârstă de 23 de ani, mamă a două fetiţe, cercetată sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămarea fătului şi profanare de cadavre. Brăileanca este acuzată că, în dimineaţa zilei de 11 iunie 2016, a născut pe furiş, acasă, un prunc de parte bărbătească pe care l-a lăsat să se înece cu lichid amniotic în timpul travaliului şi pe care l-a aruncat apoi la ghena de gunoi. Testul ADN finalizat în septembrie anul trecut precizează fără putere de tăgadă că nou-născutul aruncat la gunoi este fiul Alinei Iordache.

Expertiza medico-legală psihiatrică efectuată pe parcursul urmăririi penale a stabilit că, în momentul în care şi-a aruncat copilul la ghena de gunoi, brăileanca de 23 de ani avea discernământul mult scăzut, “având în vedere starea psiho-fizică şi psiho-fiziologică particulară a femeii în perioada lehuziei imediate (primele 4 ore)”. Diagnosticată cu “tulburare depresiv-anxioasă post partum cu făt mort”, Alina Mihaela Iordache urmează să fie obligată la tratament medical de specialitate, la recomandarea comisiei de expertiză medico-legală. Femeia le-a spus poliţiştilor că, dacă pruncul ar fi trăit, l-ar fi numit “Ianis”. 

 

Descoperire macabră la blocul E2 din cartirul Viziru

Potrivit dosarului penal instrumentat de ofiţerii judiciarişti şi de procurori, brăileanca Alina Mihaela Iordache trăieşte în concubinaj şi are două fetiţe. În toamna anului 2015, a rămas din nou însărcinată, sarcina ajungând la termen în luna iunie 2016. Pe parcursul celor nouă luni, însă - nu se ştie pentru care motiv - tânăra mamă n-a catadicsit nici măcar o dată să se prezinte la medicul de familie sau la specialist. Procurorul care a supravegheat cercetările precizează:

“Inculpata Iordache Alina Mihaela nu s-a prezentat la niciun control de specialitate pe tot timpul sarcinii şi chiar a ascuns sarcina, susţinând, faţă de vecini şi chiar faţă de mama sa că, în realitate, abdomenul proeminent se datorează unui fibrom (!). În dimineaţa zilei de 11 iunie 2016, s-a declanşat travaliul, iar în jurul orei 7:00 a început expulzarea fătului”.

Ancheta a stabilit un lucru teribil, şi anume că, datorită condiţiilor improprii în care se desfăşura naşterea - tânăra mamă fiind singură, deci fără asistenţă medicală de specialitate - travaliul s-a prelungit în timp “suficient de mult ca fătul să se înece cu lichid amniotic şi să sufere leziuni traumatice create tocmai în cadrul travaliului”.

Cu toate acestea, precizează anchetatorii, viaţa extrauterină a fătului de parte bărbătească s-a instalat, având o durată măsurabilă în secunde.

Imediat după ce a născut, văzând că pruncul nu prezintă semne vitale, femeia l-a îndesat împreună cu placenta şi cu cordonul ombilicat în doi saci menajeri şi o sacoşă, după care l-a aruncat pur şi simplu pe tubulatura de evacuare a gunoiului menajer, aferentă scării V, de la blocul E2, unde locuieşte.     

În cursul aceleiaşi zile, cadavrul pruncului aruncat la ghena de gunoi a fost descoperit întâmplător de un vecin de bloc, O.G., în vârstă de 55 de ani, care, oripilat de macabra descoperire, a sesizat poliţia. Apelul a fost înregistrat prin serviciul de urgenţă 112, în ziua de sâmbătă, 11 iunie 2016, la ora 17:25. În acel moment, însă, nu se cunoştea identitatea celei care, fără pic de milă, şi-a aruncat bebeluşul nou-născut la ghena de gunoi.

 

Alina Iordache mima în continuare sarcina, spun anchetatorii

Iniţial, oamenii legii au crezut că este vorba de o crimă, însă necropsia efectuată de Serviciul de Medicină Legală Brăila a arătat că, de fapt, naşterea neasistată şi complicaţiile apărute în timpul travaliului au fost cauzele care au condus la moartea micuţului. Pe trupul victimei nu existau urme de violenţă, cauza morţii fiind stabilită chiar a doua zi, de către medicii legişti brăileni.

Potrivit raportului medico-legal de necropsie din 12 iunie 2016, bebeluşul găsit la ghena de gunoi de la scara V a blocului E2 (cartier Viziru III) “s-a născut la termen, viu (secunde) şi viabil, fără malformaţii ale organelor interne, craniene, toracice ori abdominale şi a decedat datorită asfixiei mecanice cu aspirat amniotic şi meconial, în timpul travaliului/ imediat după expulzie, în cadrul unui travaliu prelungit, neasistat medical, cu hematom retroplacentar masiv ce a determinat hipoxia, cu modificări hipoxice importante (hemoragie meningee, hemoragie suprarenaliană, hemoragii în cavitatea toracică şi în cea abdominală)”.

Imediat după macabra descoperire de la blocul E2, dr. Gina Ilie, şeful Serviciului de Medicină Legală Brăila a declarat că nu a fost vorba de intenţii criminale şi că bebeluşul a murit în urma unei hemoragii cerebrale. Mama pruncului găsit mort la ghena de gunoi a născut cel mai probabil acasă, fără a fi asistată la naştere, iar pruncul nu a rezistat travaliului, preciza, în acel moment, dr. Gina Ilie.

Redăm mai jos mărturia unei vecine de bloc, care a găsit cadavrul pruncului. “Am intrat în camera unde se duce gunoiul de la scara V. Jos era un pic de gunoi iar deasupra, într-o pungă galbenă, era copilul cu faţa în jos, chircit aşa...”. Martora a alertat vecinii, iar aceştia au sunat la poliţie.

Încă de la început, au existat suspiciuni în legătură cu femeia care şi-a aruncat pruncul nou-născut la gunoi, dând dovadă de o cruzime de nedescris. Pentru probarea acuzaţiilor, însă, anchetatorii au solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila încuvinţarea efectuării cu titlu provizoriu de măsuri de supraveghere tehnică, începând cu data de 13 iunie 2016. Din acea zi, brăilencei suspectate de vătămarea fătului şi profanarea trupului lipsit de viaţă al micuţului i-au fost interceptate convorbirile telefonice.

“Din exploatarea datelor obţinute prin supraveghere tehnică, a rezultat că inculpata Iordache Alina Mihaela simula în continuare sarcina (!), se afişa în zona blocului în care locuieşte, pentru a nu crea suspiciuni şi nega naşterea, chiar şi faţă de mama sa”, precizează procurorul care a supravegheat cercetările.

 

Femeia a avut discernământul mult scăzut, spun anchetatorii

În ziua de 14 iunie 2016, Alina Mihaela Iordache a fost luată la întrebări de către poliţiştii care fuseseră desemnaţi să se ocupe de anchetă. În momentul în care a fost depistată de poliţişti, ea purta pe sub bluza cu care era îmbrăcată o burtieră în care îndesase o altă bluză şi un prosop, simulând, astfel, abdomenul unei femei gravide.

În aceeaşi zi, brăileanca a fost examinată de către medicii legişti, fiind apoi internată de urgenţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila - Secţia Obstetrică-Ginecologie. Potrivit raportului de constatare medico-legală dat publicităţii câteva zile mai târziu, la momentul internării, Alina Mihaela Iordache prezenta lehuzie imediată după naştere la termen.

Pe parcursul urmăririi penale, s-a dispus efectuarea unei noi expertize medico-legale - examen ADN. În septembrie 2016, specaliştii stabileau fără putere de tăgadă că nou-născutul găsit mort la ghena de gunoi a blocului din cartierul Viziru este fiul inculpatei Iordache Alina Mihaela şi al numitului I.D., cu care aceasta trăieşte în concubinaj. 

Pe data de 18 august 2016, brăileanca cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămarea fătului şi profanare de cadavre a fost supusă unei expertize medico-legale psihiatrice. Raportul medico-legal întocmit cu acest prilej precizează că inculpata “prezintă tulburare depresiv anxioasă post partum cu făt mort”, iar la momentul săvârşirii faptei “a avut discernământul mult scăzut, având în vedere starea psiho-fizică şi psiho-fiziologică particulară a femeii în perioada lehuziei imediate (primele 4 ore)”.

Examenul psihologic efectuat de specialişti relevă că, în cazul Alinei Iordache, este vorba de o “personalitate fără aspecte patologice ale percepţiei, atenţiei sau memoriei, gândire cu operaţii logice fără deteriorare şi fără fenomene productive, afectivitate, motivaţie şi voinţă fără modificări”.

Ţinând cont de rezultate, Comisia de expertiză medico-legală a recomandat luarea măsurii de siguranţă a obligării inculpatei la tratament medical de specialitate. Decizia finală aparţine judecătorului care va pronunţa sentinţa în dosarul “Iordache”. Procurorul de caz precizează:

“Audiată fiind, inculpata a declarat că a cunoscut existenţa sarcinii şi a recunoscut că a decis în mod inexplicabil să nască acasă, după care, văzând că a născut un copil mort, l-a ambalat şi l-a aruncat la ghena de gunoi. Coroborând susţinerile inculpatei cu raportul de expertiză medico-legală psihiatrică, se impune concluzia că decizia de a naşte neasistată şi în condiţii improprii i-a aparţinut în întregime inculpatei, discernământul mult scăzut putând fi incident post partum, având în vedere starea psiho-fizică şi psiho-patologică particulară a femeii în perioada lehuziei imediate (primele 4 ore)”.

Prin ordonanţa din 14 iunie 2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a luat măsura controlului judiciar faţă de Alina Mihaela Iordache. Femeia anchetată şi trimisă în judecată pentru vătămarea fătului şi profanare de cadavre se află şi acum sub control judiciar, fiindu-i interzis, printre altele, să depăşească limita teritorială a municipiului Brăila.  

Pe data de 15 iulie 2016, brăileanca acuzată că şi-a aruncat pruncul la ghena de gunoi a declarat că, dacă acesta ar fi supravieţuit travaliului, s-ar fi numit “Iordache Ianis”. Chiar şi pentru cele câteva secunde de viaţă, micuţul a primit un nume şi un CNP. Ulterior, pe numele “Iordache Ianis” a fost eliberat certificat cetificat constatator al decesului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro