Mergi la conţinutul principal

Prin "Fermierul", 1.000 de miliarde de lei vechi pentru investitii neeligibile prin "Sapard"

Pentru derularea Programului "Fermierul", in 2006, de la bugetul Ministerului Agriculturii se aloca suma de 700 milioane RON, respectiv 7.000 miliarde de lei vechi, din care 600 milioane RON pentru cofinantarea proiectelor "Sapard" si 100 milioane RON pentru realizarea de investitii directe, care nu sint eligibile In cadrul Programului "Sapard". Lista proiectelor de investitii directe, care nu sint eligibile in cadrul programului "Sapard", cuprinde 4 pozitii: achizitia de tractoare agricole noi, achizitia de masini si utilaje pentru fermele vegetale si zootehnice, investitiile in depozite pentru cereale si oleaginoase si achizitia de material biologic pentru o singura populare a fermelor.

Maxim 15.000 euro/tractor si 5.000 pentru un utilaj sau masina agricola

Prin Programul "Fermierul", producatorii agricoli pot achizitiona tractoare agricole noi, din productia interna sau din import, indiferent de putere. Suma alocata pentru aceasta categorie de investitie este de 20 milioane euro, plafonul de creditare prin program maxim admis fiind de 15.000 euro/tractor. Conditiile impuse, tractoarele trebuie sa fie conforme standardelor de calitate romanesti si europene si sa beneficieze de o perioada de garantie de 18 luni de la data livrarii. In plus, furnizorul trebuie sa asigure piese de schimb pentru o perioada cel putin egala cu durata normala de functionare, conform normelor in vigoare. In ceea ce priveste parcul de utilaje, tot prin acest program, producatorii pot achizitiona, in limita unui plafon maxim de creditare de 5.000 de euro, masini si utilaje agricole pentru ferme zootehnice sau vegetale. Lista aprobata prin ordin al ministrului Agriculturii cuprinde 41 de pozitii: tancuri de racire a laptelui, separatoare de lapte, grupuri de muls, adapatori, cuibare, incubatoare, garduri electrice, masini de tuns oi, generatoare de curent electric, hranitori, centrifuga de extras miere, cositori, pluguri, grape, freze, combinatoare, echipamente de fertilizat, semanatori, masini de imprastiat, echipamente sau masini de erbicidat, masini de stropit sau prafuit, remorci, mori cu ciocane, transportoare, tocatoare, greble, sape rotative, motocultoare, motocositoare, minitractor, dilocator radacinoase, incarcator de baloti, amestecatoare furaje, masini de tocat resturi vegetale, masini de recoltat sau plantat cartofi, masini de adunat fin si utilaje multifunctionale pentru uz gospodaresc. Pentru a fi acceptate la plata si furnizorii acestor masini sau utilaje trebuie sa acorde o garantie de 18 luni de la data livrarii si piese de schimb necesare pentru o perioada de cel putin durata functionarii conform legislatiei in vigoare.

30.000 euro/proiect pentru depozite

"Fermierul" mai accepta la plata, in limita unui plafon de creditare de maxim 30.000 euro/proiect si investitiile in depozitele pentru cereale sau oleaginoase. Prin proiect pot fi realizate imprejmuiri, fundatii, pot fi achizitionate si montate celulele de depozit dotate cu transportoare, elevatoare, utilaje pentru conditionat, uscator, instalatii de masurare a temperaturii si instalatii de aerare. Mai poate fi construit podul bascula auto si laboratorul. De asemenea proiectul poate sa cuprinda si dotarea laboratorului cu aparatura necesara. De precizat ca, la nivel national, pentru investitiile in masini si utilaje agricole si pentru investitiile in depozite, sumele alocate acordarii de credite prin "Fermierul " sint de cite 2,3 milioane de euro.

In zootehnie, beneficiarul trebuie sa faca dovada pregatirii profesionale

Pentru a primi credite subventionate pentru achizitia de material biologic pentru o singura populare a fermei, una din cerintele importante face referire la dimensiunea exploatatiei. Mai precis, creditul se acorda pe fiecare specie in parte pentru un efectiv minim si maxim. De exemplu pentru popularea unei ferme pentru productia de lapte, juninci sau bubaline, plafonul maxim de creditare este de 35.000 euro/ferma, cu conditia ca aceasta sa detina minim 12 capete si maxim 25. Pentru o ferma de mioare plafonul stabilit este de 20.000 euro, iar numarul de capete intre 50 si 300, in timp ce la ieduti suma maxima ce poate fi imprumutata este de 10.000 euro pentru un efectiv cuprins intre 10 si 100 capete. Tot 10.000 euro/ferma pot imprumuta si crescatorii care doresc sa infiinteze o ingrasatorie de taurasi, dimensiunile acesteia trebuie sa fie insa intre 25 si 80 de capete. Pentru productia de carne de ovina, fermele de miei primesc maxim 20.000 euro, pentru un efectiv cuprins intre 300 si 1.200 capete. Credite mai mici sint acordate pentru sectorul avicol, 5.000 euro. Dimensiunile exploatatiei trebuie sa se incadreze intre 1.000 si 10.000 capete in cazul productiei de oua si intre 5.000 si 20.000 capete pentru productia de carne de pasare. Crescatorii de porci pentru productia de carne primesc pentru popularea unei ferme cu purcei intarcati maxim 15.000 de euro, daca exploatatia numara intre 100 si 300 de capete sau 5.000 de euro pentru popularea cu scroafe, cu conditia ca ferma sa se populeze cu minim 10, maxim 50 de capete. 5.000 euro primesc si crescatorii de struti care vor sa achizitioneze pui de 2 - 4 luni, intre minim 3 capete si maxim 21 de capete.
Pentru a beneficia de aceste credite, producatorul agricol trebuie sa faca dovada ca detine spatiul necesar cazarii efectivului de animale si sa-si certifice pregatirea profesionala in domeniul in care doreste sa isi desfasoare activitatea, respectiv cel putin studii medii sau studii de scurta durata pentru specia pentru care beneficiaza de suportul financiar al programului "Fermierul".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro