Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Prin "desecretizarea secretă" a contractului cu RMGC, Guvernul provoacă şi mai multă suspiciune

"Publicarea pe pagina web a Ministerului Economiei a unor documente ce vizează relaţia contractuală dintre Gabriel Resources Ltd. Şi statul român prin patru companii cu capital majoritar sau integral de stat se face în cel mai mare secret, fără un comunicat oficial şi cu plasarea sa în aşa fel încât un utilizator neavizat să nu îl găsească. (...) În ciuda presiunilor făcute timp de ani de zile de societatea civilă privind transparenţa, în ciuda presiunilor făcute de USL pentru dialog şi comunicare, Guvernul alege aceeaşi practică ce nu are nimic european şi civilizat în ea, de a acţiona intempestiv, ascuns, neprofesionist, la limita legalităţii şi în aşa fel încât, în loc să aducă răspunsuri la întrebări, provoacă şi mai multă nedumerire şi suspiciune", se arată într-un comunicat remis de preşedintele Comisiei de mediu a PNL, Rareş Mănescu.
Potrivit liberalului, această "desecretizare secretă" este dezvăluită colateral, într-o discuţie televizată, de către premierul României, "care nu este nici el sigur asupra informaţiei". El adaugă că, pe de altă parte, udemeriştii, printre care ministrul Mediului "nu numai că nu ştiu, dar au şi dubii asupra posibilităţii desecretizării" şi aminteşte de o declaraţie a lui Borbely, conform căreia, pentru ca desecretizarea să fie posibilă, ambele părţi semnatare să fie de acord.
"Lipsa de transparenţă, secretomania, lipsa de profesionalism, încălcarea celor mai simple principii ale bunei guvernări, minciuna şi inducerea în eroare - toate acestea sunt evidente şi aparţin în egală măsură Guvernului în ansamblul său, membrilor cabinetului individual şi preşedintelui României", se mai arată în comunicat.
Liberalul precizează că PNL refuză să participe "la circul ieftin pe care preşedintele Traian Băsescu şi prim-ministrul Emil Boc se încăpăţânează să-l numească guvernare, dialog social, consultare sau altfel". "Considerăm că pe subiectul Roşia Montană, la fel ca şi pe multe alte subiecte, nu este posibil un dialog normal şi civilizat, generator de soluţii şi rezolvări de probleme, atâta timp cât Preşedinte al României este Traian Băsescu, iar guvernarea este controlată de Partidul Democrat", conchide Mănescu.
Categorie articol: 

Comentarii