Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primul test adevărat al noii puteri

Noua guvernare PNL şi noua putere politică adunată în jurul liberalilor va da piept cu prima adevărată provocare: alegerile locale în două tururi de scrutin. Pare că nu doar USR-PLUS doreşte cu insistenţă ca acest proiect să se transforme cât mai repede într-o lege, ci şi PNL, dar şi Preşedintele Iohannis. Interes în acest sens ar avea şi PMP, la un moment dat îşi arătase susţinerea şi ALDE, şi ProRomânia.

PSD, însă, s-a declarat a fi total împotriva alegerilor locale în două tururi, şi nu e singurul. Un alt partid căruia îi convine de minune actuala lege este UDMR, care, la rândul lui, a precizat că nu va vota modificarea acesteia. Ba chiar, atât PSD cât şi UDMR au anunţat public că vor depune şi vota o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, dacă acesta îşi va asuma răspunderea pe o lege privind alegerile locale în două tururi. Moţiune care, fără prea mari griji, chiar va trece.

Alegerea primarilor şi a şefilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin ar fi nu doar benefică democraţiei româneşti, dar ar reprezenta o decizie de bun simţ. Este de-a dreptul revoltător ca oraşe şi judeţe întregi să fie conduse de primari aleşi cu 30-40% din numărul de voturi şi cu nici măcar un sfert din numărul total de alegători. Ce legitimitate poate avea un primar sau un şef de CJ care nu a fost votat nici măcar de jumătate din numărul celor care s-au prezentat la urne? Păstrarea acestui sistem este un atac împotriva logicii, dar mai ales împotriva românilor.

Şi totuşi, îşi doreşte cu adevărat PNL alegeri locale în două tururi? Are curaj Guvernul să-şi asume răspunderea pe o asemenea lege? Are curaj PNL să-şi asume o moţiune de cenzură? Este dispus Guvernul Orban chiar să piardă guvernarea? Este gata PNL să piardă puterea politică, şi aşa una extrem de fragilă?

Alegerea primarilor şi a şefilor de CJ în două tururi va constitui motivul perfect pentru dreapta politică de a nu avea candidaţi unici la alegerile locale de anul viitor. De fapt, pare că aceasta este adevărata problemă: nimeni nu pare dispus să-şi sacrifice propriul candidat pentru a susţine candidatul altuia – unic al dreptei - în fiecare oraş şi judeţ. Nimeni nu pare dispus să cedeze în faţa argumentelor altora. Pentru că alegerile într-un singur tur, cu candidaţi multipli ai dreptei, ar asigura din start victoria PSD în majoritatea oraşelor şi judeţelor. Harta aia albastră, de la alegerile prezidenţiale din turul II, s-ar colora instant în roşu, din nou.

De fapt, adevărata dilemă a PNL este aceasta: ce alegem, dintre o posibilă moţiune de cenzură cu şanse 99,99% de reuşită şi o victorie a PSD în alegerile locale cu un singur tur?

 
Categorie articol: 

Comentarii