Mergi la conţinutul principal

Primul spital privat din Brăila se deschide luna aceasta

• noua unitate sanitară ce a răsărit în municipiu se axează pe prevenţie şi recuperare, mai ales că va cuprinde prima secţie de geriatrie din Brăila • vor mai exista secţii de recuperare pentru ortopedie-traumatologie, pneumologie, neurologie şi spitalizare de zi pentru oncologie • la parter, vor fi efectuate şedinţele de kinetoterapie subacvală • spitalul este dotat cu două ecografe, un osteodensiometru şi un computer-tomograf, toate fiind noi şi performante • investiţia privată se ridică la 3 milioane euro şi a generat peste 60 locuri de muncă • din păcate, negocierile cu Casa de Asigurări de Sănătate au eşuat, iar serviciile medicale nu vor putea fi decontate de stat

 

Primul spital privat din municipiul Brăila este gata şi îşi va deschide porţile luna aceasta. Rezerve noi, aparatură medicală performantă, piscină pentru recuperare, spitalizare de zi pentru oncologie, recuperare respiratorie şi, premieră pentru zona noastră, o secţie de geriatrie - sunt doar câteva dintre dotările noii unităţi sanitare pe care reporterii “Obiectiv” le-au putut vedea la inaugurarea ce a avut loc vineri, 18 mai. Trebuie menţionat faptul că Spitalul de Recuperare “Veneţia” se va axa pe prevenţie şi recuperare, nu va trata urgenţele. Concret, în unitatea spitalicească vor exista o secţie de recuperare neurologie, o secţie de recuperare ortopedie-traumatologie, o secţie de recuperare respiratorie, o secţie de oncologie pentru spitalizare de zi, geriatrie şi o bază de tratament pentru recuperare, cu piscină, pentru kinetoterapie subacvală. Pacienţii vor fi trataţi de o echipă formată din medic de specialitate şi doctori specialişti în recuperare, pentru ca rezultatele să fie cele dorite. Spitalul va dispune de două ecografe, un osteodensiometru şi un computer tomograf, unde vor exista 3 doctori specialişti în imagistică.

Spitalul este situat pe şoseaua Baldovineşti, lângă un mare magazin cu materiale de construcţii şi amenajări interioare, fix unde au staţie autobuzele 5, 13 şi 35. Are parcare atât exterioară, cât şi interioară, acoperită şi neacoperită, iar construcţia respectă întocmai cerinţele actuale ale ISU, dar şi normele DSP.

 

Dotările medicale ale primului spital privat din Brăila

Secţiile spitalului au rezerve de 20 metri pătraţi fiecare, având câte 2 paturi, dotate cu televizor, frigider şi aer condiţionat, plus un buton pentru chemarea personalului medical în caz de urgenţă. Pentru secţia de recuperare neurologie există 22 paturi. La recuperare ortopedie-traumatologie sunt atribuite 16 paturi, iar la recuperare respiratorie (pneumologie) sunt 14 paturi. Pentru oncologie - spitalizare de zi, adică unde pacienţii vor veni pentru administrarea tratamentului cu citostatice, există 12 paturi. Şi, nu în ultimul rând, secţia de geriatrie are 18 paturi. “Spitalul are 3 secţii pentru recuperare directă, mai are geriatria care beneficiază şi ea de recuperare, pentru că se adresează celor care încep să îmbătrânească. Brăileanca Ana Aslan a descoperit-o, dar noi nu o avem în Brăila... Geriatria, în mod normal, ar trebui să pornească, în general, la femei de la menopauză şi la bărbaţi de la andropauză. Pentru că odată cu vârsta, încep să apară anumite transformări. Ele pot fi prevenite prin anumite tratamente, mişcări, diete etc. Geriatria este un fel de prevenţie. Am pornit de la ideea că un spital de recuperare este absolut necesar oriunde în lume. La noi, în România, recuperarea n-a reprezentat o prioritate”, ne-a povestit dr. Dan Dunarenţiu, iniţiatorul acestui proiect şi proprietarul companiei care administrează această unitate spitalicească.

În noul spital există şi o bază de tratament pentru recuperare. Pacientul se poate recupera, medical, la pat, dar şi urmând programul de recuperare kinetomotorie şi fiziomotorie, adică prin aparatură electromagnetică, laser şi altele. Piscina cu trei bazine este amplasată la subsol. Aici, pacienţii îşi pot recăpăta capacitatea de a merge, şi ne referim la pacienţii care, spre exemplu, au suferit pareză sau au avut membrele în gips o perioadă mai mare de timp. Într-o altă piscină, pacienţii vor face diverse exerciţii pentru a-şi recăpăta echilibrul. La acestea se adaugă o altă piscină pentru kinetoterapie subacvală.

 

Investiţia de aproape 3 milioane euro

Clădirea are 3 lifturi interioare pentru targă, un lift exterior pentru marfă şi un altul pentru bucătărie. Pe jos există linoleum bactericid şi bacteriostatic, iar pereţii, placaţi cu ripis antifoc. Tot spaţiul este supravegheat video. Cât despre sălile de mese, am putea spune că acestea seamănă mai degrabă cu un restaurant, iar bucătăria este dotată modern. Întreaga investiţie a costat aproape 3 milioane euro, iar banii au provenit de la firma care administrează noul spital şi din împrumuturi bancare. Odată cu construirea acestei unităţi sanitare, s-au creat peste 60 locuri de muncă în municipiu.

Reprezentanţii spitalului ne-au spus că, până la finalul acestei luni, unitatea îşi va deschide oficial porţile şi pentru pacienţi.

 

Negocierile cu Casa de Asigurări de Sănătate au eşuat

Deşi spitalul este unul dotat la stardarde moderne şi are toate autorizaţiile necesare, unitatea spitalicească nu a putut încheia contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, asta în condiţiile în care preţurile pentru serviciile oferite sunt aceleaşi cu cele din spitalele de stat.

“Eu am făcut acest spital ca toată lumea să îşi permită, şi să intrăm în contract cu Casa. Însă Casa de Asigurări de Sănătate şi partidul de guvernământ actual consideră că nu trebuie să le dea oamenilor care i-au votat drept la sănătate mai bună. Ei trebuie să rămână captivi sistemului pe care îl au ei. În general, în spitalele de acest gen se decontează de către Casă şi acest gen de servicii medicale. Nouă ne-au refuzat plata serviciului medical. Nu nouă, ci pacienţilor! Pacientul rămâne fără serviciu medical în condiţii mai bune pentru că ei vor să îi ţină câte 10-15 într-un salon, cu o toaletă pe hol, la aceiaşi bani. Casa nu plăteşte mai mult aici comparativ cu sistemul de stat. Oamenii sunt frustraţi dar eşuarea negocierilor mă obligă pe mine să îi pun să plătească. Însă eu nu le cer oamenilor mai mult decât poate da Casa pentru ei”, ne-a declarat dr. Dan Dunarenţiu.

Potrivit unei statistici realizate de unitatea privată, în Brăila, aproximativ 9.400 de pacienţi pe an au nevoie de tratament terapeutic şi profilactic în secţia de geriatrie, specialitate care nu există în judeţul nostru. Alţi peste 1.100 de bolnavi neurologici cu accidente vasculare cerebrale şi cu sechele neurologice după tumori sau degenerare neuromusculară au nevoie de recuperare. De ajutor specializat au nevoie şi cei 2.400 de internaţi anual în secţia de Ortopedie şi Traumatologie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro