Mergi la conţinutul principal

Primul clopoţel, primele surprize

O surpriză extrem de plăcută au avut în prima zi de şcoală elevii Liceului de Artă - un nou corp de clădire, reabilitat, care le oferă spaţiul perfect pentru performanţă: săli pentru studiul individual pentru diferitele domenii artistice şi o sală de concerte micuţă, elegantă, exact ceea ce aveau nevoie. Inaugurarea s-a făcut ieri, în prezenţa staff-ului Primăriei. Primarul Aurel Simionescu a punctat în cuvântul său nu numai că s-a ţinut de cuvânt şi a oferit Liceului de Artă o clădire specială pentru studiul de performanţă, dar a lăsat să se înţeleagă că există posibilitatea de a se reabilita şi celălalt corp, astfel încât să se creeze un campus. "Aici nu avem clase obişnuite, ci patru săli pentru activităţi de excelenţă pentru copiii capabili de performanţă: o sală pentru coregrafie, o alta pentru artă plastică, alta pentru teatru şi alta pentru muzică. Plus sala de festivităţi. Totul e nou, totul e frumos, suntem încântaţi. De mult timp ne doream să avem aşa ceva. Începem de mâine activitatea aici şi sperăm să se vadă aceste condiţii foarte bune şi în rezultatele copiilor. Un prim spectacol vom oferi probabil în aproximativ două luni. Avem nevoie de această perioadă pentru că noi nu trebuie să prezentăm un spectacol la nivel de serbare şcolară, ci la un nivel cât mai apropiat de cel profesionist. Peste două luni probabil vom da primul spectacol în această clădire", a explicat directorul Nicolae Enea. Inspectorul şcolar de arte Mircea Bogatu, după ce a văzut clădirea nu numai reabilitată, ci şi decorată cu foarte mult spirit artistic, s-a declarat şi el încântat: "Este un lucru excepţional, o adevărată surpriză, mai ales că inaugurarea a coincis şi cu începutul de an şcolar. Aici este, de fapt, nucleul învăţământului artistic brăilean. Cu mulţi ani în urmă aici a funcţionat Şcoala nr. 14. Aveam condiţii foarte grele. Sala de spectacole era jumătate din cât este acum şi când era un spectacol femeia de serviciu trebuia să înfunde o sobă mare de teracotă cu lemne, cu câteva ore înainte, ca să putem cânta. Acum elevii au sala de concerte pe care şi-au dorit-o dintotdeauna, o provocare pentru rezultate şi mai bune în activitatea artistică", a precizat inspectorul şcolar Mircea Bogatu.
Toate şcolile şi-au deschis, ieri, porţile, fiind luate cu asalt de copiii nerăbdători să se revadă. Atmosferă exuberantă, chiar dacă unii dintre elevi discutau deja despre lecţii, obligaţii şcolare sau chiar examenele care-i aşteaptă. La Colegiul "Bălcescu" la deschidere a fost prezent inspectorul şcolar general adjunct, Marius Damian, directorul Primăriei, dr. ec. Stoica Anghelescu şi consilierul Florin Dumitru, membru în Consiliul de Administraţie al şcolii. Obişnuita slujbă de binecuvântare a fost oficiată de părintele Florin Grecu, după care a vorbit copiilor absolventul Teodor Toma, admis la Facultatea de Automatică din Bucureşti cu media 10.00. Directorul şcolii, prof. Carmen Pîrlog a prezentat părinţilor şi elevilor performanţele obţinute în anul precedent şi faptul că toţi absolvenţii au fost admişi la instituţii universitare de stat, cu medii bune, şase dintre ei optând pentru instituţii din Marea Britanie şi Germania.

Cei mici, dezamăgire mare - nu au manuale

Din păcate, cei mai mici elevi, cei de clasa I şi a II-a, au avut parte de o dezamăgire în prima zi, pe bănci nu au găsit niciun fel de manual. Problema este una generalizată, pentru că ministerul, deşi a demarat licitaţiile pentru noile manuale încă din noiembrie anul trecut, încă nu a reuşit să finalizeze procedurile pentru că s-au făcut contestaţii. Din cele 11, trei au fost acceptate, astfel că procedurile trebuie reluate. În aceste condiţii, în cel mai fericit caz, licitaţiile se vor încheia peste o lună. Abia după aceea manualele câştigătoare vor fi postate pe internet pentru ca învăţătorii să aleagă varianta cea mai convenabilă şi să dea comanda.
În majoritatea şcolilor directorii şi învăţătorii erau supăraţi din cauza situaţiei fără precedent. "Învăţătorii au programă, vor lucra după aceasta, vor căuta materiale, le vor printa, le vor copia să dea la toţi copiii din clasă. Va fi mai dificil, dar altă soluţie nu avem. Oricum primele două săptămâni se face recapitulare şi apoi vom vedea", a explicat prof. Roxana Vasile, directorul Şcolii "Fănuş Neagu" cum se va proceda în lipsa manualelor. Unii învăţători au îndrumat părinţii să achiziţioneze auxiliare, astfel ca orele să se desfăşoare cât mai aproape de normalitate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro