Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primele de Crăciun, între agonie şi extaz

• firmele importante din municipiu au acordat cadouri în bani şi produse salariaţilor • în sectorul de stat, funcţionarii din Consiliul Judeţean au primit multe “urări de bine” şi cam atât

 

Premierea salariaţilor la sfârşit de an, sau prima de Crăciun, este aşteptată cu nerăbdare de angajaţi indiferent dacă activează în sectorul privat sau cel bugetar. De cele mai multe ori, aşteptările le sunt recompensate cu “atenţii” pornind de la câteva zeci de lei şi care ajung chiar şi până la câteva sute de lei. Formele pe care le îmbracă această premiere sunt variate, însă cele mai uzate sunt bani cash şi tichetele cadou. În plus, şi produsele de sezon sunt o variantă la care unii angajatori apelează astfel încât salariaţii lor nu duc grija cărnii pentru sarmale, a cârnaţilor, tobei, caltaboşilor sau al vinului. Dărnicia “moşului” este însă condiţionată de profitabilitatea afacerii angajatorului, numărul de salariaţi şi nu în ultimul rând de puterea de convingere a organizaţiei sindicale, acolo unde mai există astfel de organizaţii.

De departe cel mai generos Moş se anunţă în cazul salariaţilor VARD Brăila, unde prin contractul de muncă este stabilită valoarea primei de Crăciun, iar în acest an este de 965 lei brut plus 10 tichete cadou.

La compania locală de utilităţi, CUP Dunărea Brăila, premierea de Crăciun înseamnă pentru angajaţi 200 lei în sumă brută.

Finanţiştii au fost ocoliţi de Moş Crăciun, întrucât la AJFP Brăila nu s-au dat nici un fel de prime. La fel, nici la operatorul de transport în comun. Au primit însă angajaţii din bănci. Cât anume, rămâne confidenţial, pentru că aşa este prevăzut în contractele colective de muncă.

La CJ Brăila, urări de bine. Francisk Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila: “Nu se dă nicio primă. În afară de salariu şi urările de bine, nu se dă nicio primă. Deci fondul de premiere rămâne la dispoziţia preşedintelui şi am luat hotărârea că nu dăm”.

În schimb, la Primăria Brăila se acordă în această perioadă o bonificaţie salariaţilor cu merite deosebite la recomandarea şefilor de direcţii din cadrul instituţiei. “Prime de sărbători nu se dau la funcţionari. De sărbători nu se dă nimic. În schimb, unii dintre angajaţii primăriei primesc, în funcţie de anumite recomandări ale directorilor, o sumă de bani, care era prinsă în buget, acel 5% care se putea oferi. Nu se va consuma toată suma prinsă în buget. Se dau acum la sfârşitul anului, dar nu ca primă de sărbători. Este conform legislaţiei. Acel 5% din total buget”, ne-a explicat Marian Dragomir, primarul municipiului.

Totuşi, pentru o parte dintre funcţionarii din instituţiile locale, în funcţie de bugetare şi rapiditatea organizării procedurii de selecţie a furnizorului de tichete, vor veni, sau au venit, deja tichetele de vacanţă aferente anului pe cale să se încheie.

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii