Mergi la conţinutul principal

Primele şase săli de operaţie ultramoderne, date în folosinţă de luni

• asta dacă toate analizele pentru instalaţia de ventilaţie şi climă, pentru săli, pentru suprafeţe şi aeromicrofloră corespund cerinţelor • în caz contrar, analizele vor fi reluate până când totul este în perfectă stare, iar darea în folosinţa va fi amânată • întreg Blocul Operator cuprinde 11 săli de operaţie, însă celelalte cinci nu sunt gata încă • conducerea spitalului intenţionează să negocieze cu furnizorii aparaturii medicale o prelungire a termenului de garanţie, deoarece întârzierea lucrărilor a dus la expirarea acestuia

 

Miercuri, la ora 12.00, reprezentanţii Consiliului Judeţean şi cei ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila au prezentat primele şase săli de operaţie funcţionale ale Blocului Operator. Acestea vor fi date în folosinţă medicilor chirurgi în cel mai scurt timp posibil. Aparatura cu care sunt dotate încăperile este ultramodernă, iar accesul medicilor în sălile de operaţie este separat de accesul pacienţilor, aşa cum este prevăzut în standardele europene. Jurnaliştii prezenţi au făcut un tur al acestor săli. Trebuie precizat faptul că întreg Blocul Operator nou cuprinde 11 săli de operaţie, însă ieri au fost prezentate doar şase. Autorităţile locale speră ca până la finalul acestui an să mai poată fi date în folosinţă alte trei, urmând ca la începutul lui 2018, să se facă recepţia şi la celelalte 2. Proiectul a fost finanţat de Consiliul Judeţean Brăila.

Medicul chirurg Mihail Iugulescu şi fost manager al SJU, prezent şi el la eveniment, a oferit explicaţii despre dotarea Blocului Operator. “Sunt săli de operaţie la standarde europene, dotate cu instalaţie de ventilaţie şi climă, aşa cum cer normele. Iniţial, s-a dorit ca toate să fie cu flux de aer laminar, până la urmă au rămas doar două săli cu aer laminar, restul cu flux de aer normal. Sunt făcute după circuite moderne, actuale în acest moment în Marea Britanie şi Europa. În situaţia separării complete a “zonei curate” de “zona comună”, accesul pacienţilor şi al personalului comun se face printr-un anumit hol, cel pe care l-aţi vizitat, iar accesul chirurgilor şi personalului auxiliar în sălile operatorii se face pe un culoar lateral care înconjură tot blocul operator şi are comunicări cu fiecare spălător în care aţi intrat. Din spălător, chirurgul se echipează şi intră în sala de operaţie”, a explicat dr. Iugulescu. De asemenea, există şi camere speciale de preanestezie, unde pacienţii sunt pregătiţi înainte de operaţie.

Întrebat când vor putea efectua intervenţii chirurgicale doctorii de specialitate, acesta ne-a declarat că cel mai probabil la începutul săptămânii viiitoare, dacă toate analizele ies în regulă. “Urmează să se sterilizeze suprafeţele şi aeromicroflora din fiecare sală de operaţie şi a culoarelor de acces. Mâine (joi, n.r.) se vor lua probe, se vor prelucra în urgenţă, vom vedea rezultatele şi efectiv vom putea intra să operăm în siguranţă undeva pe luni, ca să ştim că lucrurile sunt în regulă. Dacă nu ne ies bine rezultatele, se repetă procedura până când şi instalaţia de ventilaţie şi climă, şi sălile, şi suprafeţele, şi aeromicroflora corespund cerinţelor. Avem unde să ne desfăşurăm activitatea până atunci”, a mai precizat Iugulescu. Delia Râşnoveanu, actualul manager interimar, a completat că analizele acestea se fac chiar la Brăila, la spital.

 

Garanţia aparaturii, negociată cu furnizorii

După cum am mai scris, aparatura modernă cu care a fost dotat noul Bloc Operator a ieşit din perioada de garanţie, deşi nu a fost folosită nici măcar o secundă. Asta din cauza întârzierii lucrărilor. Acum, dr. Alina Neacşu, directorul medical interimar al spitalului, a dat asigurări că există negocieri între conducerea unităţii sanitare şi furnizorii aparaturii pentru prelungirea termenului de garanţie, din moment ce nu a fost folosită deloc. Dr. Mihail Iugulescu a venit cu o completare: “Pe vremea când eram manager, am făcut un acord cu cei care ne-au furnizat aparatura de a prelungi, prin consens, garanţia şi termenul de garanţie pentru că noi am contractat această aparatură pentru tot Blocul Operator. Urmează să ne mai fie furnizate aparaturi pentru următoarele 3 săli şi pentru încă 2 săli. Pentru că ei au câştigat licitaţia, au fost de acord să ofere garanţie. Se ştie că ele nu au fost utilizate, sunt noi şi îşi încep zero kilometri în acest moment. Noi am zis să-l prelungim cu încă 2 ani. Rămâne de văzut ce va stabili acutala conducere cu firma respectivă.  Aparatele sunt extraordinar de fiabile şi bune şi sunt convins că vor funcţiona fără probleme. Pentru aparatele care nu s-au adus, garanţia va intra în vigoare din momentul aducerii lor şi punerii în funcţiune, deşi noi am depăşit termenul din cauza întârzierilor la lucrări. Pentru aparatele deja existente şi montate, urmează să se negocieze un termen nou de garanţie. Avem promisiunea că există înţelegere şi că termenul va fi prelungit.”.

 

Chiriac: «Pacienţii trebuie să beneficieze de condiţii excepţionale în sălile de operaţie»

Preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, a declarat în cadrul evenimentului de ieri că inaugurarea oficială a Blocului Operator va fi făcută în momentul în care vor fi finalizate şi etapele a doua şi a treia ale lucrării, dar şi sterilizarea. Acesta a mai precizat că tot proiectul început în anul 2013 are o valoare totală de 220 miliarde lei vechi. Pentru reabilitarea Blocului Operator a fost prevăzută suma de 89 de miliarde de lei vechi, iar până în prezent a fost cheltuite doar 60 de miliarde lei vechi, diferenţa urmând să fie folosită pentru etapele a doua şi a treia ale proiectului. Pe partea de dotare, suma prevăzută este în valoare de 130 de miliarde lei vechi, din care au fost cheltuite doar 56 de miliarde lei vechi. “Restul de 74 de miliarde lei vechi sperăm să-i cheltuim pe toţi pe aparatură”, a declarat Chiriac. “Nu este o inaugurare oficială, ci am vrut să prezentăm cetăţenilor, prin dumnevoastră (jurnaliştii-n.r.) aceste 6 noi săli de operaţie ultramoderne, pe care le dăm în folosul cetăţenilor. O inaugurare oficială vom face în momentul în care se vor termina şi etapele 2 şi 3 şi sterilizarea. Exact aşa cum v-au spus toţi, toată echipa a muncit la acest proiect şi sperăm să-l realizăm cât mai repede în forma lui finală. Aţi văzut şi dumneavoastră, suntem foarte avansaţi cu etapa a treia, sper ca până la finalul anului să achiziţionăm şi aparatura, să facem iar o nouă prezentare, iar partea de sterilizare şi partea a doua, cu ultimele 2 săli de operaţie, constructorul este efectiv pe amplasament şi începe efectiv să lucreze. Sperăm ca până în primăvara anului viitor, să fie gata tot Blocul Operator. Pacienţii trebuie să beneficieze de condiţii excepţionale în sălile de operaţie. “, a adăugat acesta.

Chiriac a mai precizat că noua secţie de Anestezie-Terapie Intensivă este aproape gata, urmând să fie în strânsă legătură cu Blocul Operator.

Au existat informaţii în presa locală că două săli de operaţie din noul Bloc Operator ar fi fost inundate în cursul lunii iunie, iar apa s-ar fi scurs pe aparatură. Întrebată dacă aceste săli se regăsesc printre cele prezentate astăzi, Delia Râşnoveanu a răspuns “Aţi fost astăzi şi aţi văzut sălile. Vi s-a părut vreuna afectată? Aparatura nu a fost afectată , a curs apă de la condens de la climă. Dacă a curs pe arapate, toate erau ambalate, nu s-a stricat nimic. Apa care a fost pe jos s-a şters. A fost afectată partea de planşeu”. Preşedintele CJ a venit cu completări: “A fost o problemă la instalaţia de climatizare. Nu a fost o inundaţie de la reţeaua de apă curentă. S-a stricat un senzor de la instalaţia de climatizare, s-a făcut condens şi a căzut apă pe jos. A picat în săli şi pe anumite aparate care erau în ambalaj. S-a remediat problema”.

Reamintim că firma care s-a ocupat de exinderea Blocului Operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă a fost “Carroponte”. Proiectul a avut întârzieri uriaşi, în parte din pricina infrastructurii Spitalului Judeţean. Deşi lucrarea a fost terminată în decembrie 2015, la scurt timp aceasta şi-a dovedit inutilitatea deoarece s-a descoperit că instalaţia electrică a spitalului nu putea face faţă consumului întregului Bloc Operator, Ambulatoriului şi aparatelor CT şI RMN, lucruri ce au putu fi reparate abia acum, după mai bine de un an.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro