Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primarul Simionescu ii enerveaza pe liberali, pentru ca finalizeaza proiecte incepute de fostul edil

De cind au pierdut Primaria municipiului, unii liberali braileni nu mai suporta sa auda nici macar de-un mic succes al actualei administratii, iar orice aparitie publica si orice luare de cuvint a primarului PSD Aurel Simionescu li se pare campanie electorala pe fata. Desi Simionescu are in fata inca trei ani si ceva de mandat, deci, cel putin deocamdata, campania electorala personala nu este principala sa prioritate, consilierul Sorin Costin vede negru inaintea ochilor cind il aude pe acesta laudindu-se cu finalizarea unor proiecte incepute pe vremea gloriosului mandat al liberalului Constantin Cibu. Lui Costin i se pare incorect ca Simionescu sa taie panglici la astfel de proiecte la care, in opinia sa, contributia edilului-sef este zero barat, singurul merit fiind, probabil, al lui Cibu, care a inceput proiectele, dar nu le-a terminat. Un astfel de caz este cel al Gradinii Publice, a carei reabilitare s-a terminat recent, inaugurarea fiind facuta la finele saptaminii trecute. Desi la momentul festiv au fost invitati consilieri liberali si din alte partide, iar speech-ul lui Simionescu a fost unul neutru, el neamintind de vreo contributie personala sau a partidului din care face parte, lui Costin - care nu a fost prezent acolo -, i s-a parut ca edilul-sef a sarit calul, ca a facut campanie electorala si ca pune in pericol proiectul, care ar putea fi "cancelat" , din cauza lui: "Reabilitarea Gradinii Publice face parte dintr-un proiect mai amplu, anterior aprobat, sint bani europeni, iar Primaria, cu calitatea pe care o are, este simplul beneficiar al lucrarilor executate, partea contractuala este Ministerul Integrarii, banii sint europeni, iar conform normelor de aplicare a proiectelor, orice publicitate si orice actiune politica electorala duce la cancelarea si scoaterea din eligibilitate a proiectului respectiv. In luarile de cuvint ale domnului primar, acesta face afirmatia ca “Primaria s-a tinut de cuvint si a redat brailenilor Gradina Publica intr-o forma apropiata”... bla, bla, bla, dupa care zice, citez, “vreau sa multumesc tuturor constructorilor care au realizat lucrarile, colegilor de la Muzeul Brailei, sa le multumesc cetatenilor Brailei care au fost alaturi de noi”. Nu spun ca a fost cu caracter pur electoral, dar domnul primar cred ca ar fi cazul sa se laude cu ceea ce a facut dinsul, cu ceea ce va face dinsul si sa specifice clar sursele de finantare, pentru ca, in cazul actual, Primaria municipiului are aport zero, va fi doar beneficiarul lucrarii".
L-am intrebat pe Costin ce inseamna "cancelare", iar acesta, cu un aer superior, ne-a informat ca acest cuvint "este in DEX si inseamna inchiderea, sistarea si recuperarea banilor investiti". In DEX-urile in care ne-am uitat noi, cuvintul nu exista, singurul termen cit de cit inrudit fiind "cancelling - clauza scrisa intr-un contract de transport, potrivit careia se poate anula contractul, daca vasul nu a sosit in portul de incarcare pina la termenul convenit".
De altfel, cel care i-a atras atentia consilierului liberal ca sustine niste lucruri incorecte a fost chiar colegul sau de partid, fostul primar Constantin Cibu, care i-a explicat acestuia in fata presei ca Primaria are si ea o contributie financiara la costul total al proiectului: "Nu are aport zero, are o contributie destul de mare, nu este total nerambursabila cheltuiala".
Costin a tinut-o insa pe-a lui: "Primaria intervine cu 10-20%, dar este destul de putin fata de 100%. Implicarea Primariei in bunul mers al lucrarilor este zero, pentru ca partea contractanta este Ministerul Integrarii, iar Primaria are obligatia de a deconta la minister cota-parte, la finalizarea pe etape a lucrarilor. A doua obligatie a Primariei este de a receptiona lucrarile la finalul lor".
Precizam ca, de fapt, reabilitarea Gradinii Publice face parte dintr-un proiect amplu, ce vizeaza reabilitarea intregului centru istoric, pe fonduri europene, iar contributia municipalitatii este de circa 3 milioane euro, reprezentind 38,33% din costul total al proiectului. Pina la acest moment, Primaria Braila a achitat deja 1,5 milioane euro.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii