Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primarul din Siliştea, condamnat la 1 an închisoare

• PSD-istul Ilie Efteme, primarul comunei Siliştea a primit, joi, o condamnare de 1 an închisoare, cu amânare, pentru conflict de interese în formă continuată, potrivit portalului instanţelor de judecată • este vorba despre acuzaţii privind alimentări repetate cu maşinile şi utilajele Primăriei, de la staţia peco DAV OIL de la Muchea, unde primarul a fost asociat unic • decizia nu este definitivă şi Efteme susţine că va face apel

 

Primarul comunei Siliştea Ilie Efteme (PSD) a încasat o lovitură grea din partea judecătorilor brăileni. Acesta a fost condamnat la 1 an de închisoare pentru conflict de interese în formă continuată, însă cu amânare. Decizia Judecătoriei Brăila nu este definitivă şi primarul Efteme susţine că va face apel, deoarece nu consideră că acuzaţiile care i-au fost aduse sunt corecte.

Pe scurt, potrivit acestuia, este vorba despre efectuarea de alimentări repetate de combustibil pentru maşinile şi utilajele Primăriei Siliştea, de la staţia peco deţinută de SC DAV OIL SRL (Muchea), unde Efteme a fost asociat unic şi a deţinut ulterior venirii la primărie o parte din acţiuni. Însă, aceasta este singura staţie de alimentare din localitate, a ţinut să sublinieze Efteme, astfel că alternativa o reprezintă fie transportul de combustibili în canistre, fie kilometri efectuaţi în plus doar pentru a alimenta din Municipiu sau din Măxineni.

“Soluţia pe scurt: «Aplică inculpatului Efteme Ilie pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în formă continuată. În baza art. 83 cod penal dispune amânarea aplicării pedepsei de 1 an închisoare aplicate inculpatului Efteme Ilie prin prezenta hotărâre, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, prevăzut de art. 84 cod penal şi care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri»“, se arată pe site-ul Judecătoria Brăila, ca urmare a şedinţei din data de 4 octombrie 2018.

Precizăm că potrivit portal.just.ro, dosarul privind conflictul de interese a fost înregistrat încă din martie 2017.

 

Efteme: «Merg mai departe la apel. În primul rând, nu mi se pare corect»

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, primarul comunei Siliştea

Ilie Efteme a precizat că totul i se trage în urma unei plângeri, chiar dacă nu a aflat din partea cui. Chiar şi aşa, acesta a ţinut să puncteze că acuzaţiile nu i se par corecte având în vedere că respectiva staţie peco este singura din localitate şi de multe ori utilajele cu care se intervine trebuie alimentate de urgenţă.

“Este vorba despre un conflict de interese pentru moment. După ce am câştigat Primăria, eu am fost o perioadă asociat unic la SC DAV OIL SRL. Şi până am predat acţiunile Primăria s-a alimentat cu carburant de la această firmă. Dar se alimenta din 2004-2006, nu mai ştiu de când. De asemenea, nu a existat contract, nu a existat nimic, doar s-a alimentat când a trebuit. Am fost trimis în instanţă pe conflict de interese. Eu până acum nu am cunoştinţă despre nimic, nu am primit oficial nicio decizie privind condamnarea. Dar mi s-a spus că nu aveam voie să iau carburant de la firma la care eu eram asociat. Însă este singura staţie de alimentare în zona mea. Nu există alta! Dacă m-aş fi dus către Măxineni sau Brăila cu siguranţă ar fi trebuit să car în bidoane şi nu avem voie. Şi multe altele. Nu mai spun de deplasări la fiecare transport: maşinile Primăriei, utilaje şi tot aşa. Cumva, de vreo doi ani de zile de când a început toată această nebunie, mă deplasez şi iau cu bidoanele. Dar e pe riscul nostru. Dacă se întâmplă ceva, iar este grav! Merg mai departe la apel. În primul rând, nu mi se pare corect. Ar fi fost mai mare cheltuiala, cum se întâmplă acum, să merg la alte staţii şi să car carburant cu maşinile sau să merg cu toate maşinile şi utilajele către o staţie din Brăila sau din Măxineni unde pot să alimentez. Nu vă spun că 80% din carburant este pe situaţii de urgenţă. Şi  în cazul situaţiilor de urgenţă alimentarea trebuie făcută de la unitatea cea mai apropiată ca să execut treaba. Asta e situaţia. Nu am încotro”, a declarat Efteme.

Primarul social-democrat a mai adăugat că nu a ştiut că trebuie să îşi predea acţiunile, deşi la funcţia de administrator la SC Dav Oil renunţase încă de la câştigarea mandatului. De asemenea, a mai punctat că a mai durat o perioadă şi până a găsit pe cineva care să preia acţiunile sale.

“Eu la ora asta nu am nicio sentinţă. Nu am primit nimic. Avocatul mi-a spus să mai aştept 2-3 zile să vadă exact cum sună, să avem hârtiile. Dar o să mergem mai departe. Nu e nicio problemă. Nu am de ce să îmi reproşez nimic. Nu mi-e teamă. Asta e viaţa. Suma nu este mare. Dimpotrivă, e de vreo 5-6 ori decât se consuma înainte. Cumpărările sunt de vreo 100.000 lei în total. Dar după expertiza contabilă a fost vorba doar de vreo 8.000 lei profit, din care s-au plătit salarii, s-a plătit tot. Deci profitul e undeva infim. Că profit nu înseamnă tot ce cumperi. S-a cerut expertiză contabilă, s-a cerut tot. Noi chiar am cerut să facem şi expertiza contabilă cu transportul către unităţile adiacente, dar asta este. Eu respect toate deciziile care se dau. Nu comentez”, a conchis sursa citată.
Categorie articol: 

Comentarii