Mergi la conţinutul principal

Primarul Cibu vrea sa preia cazarmile dezafectate

Primarul Constantin Cibu spera la imbogatirea zestrei municipiului, cu circa 50 de hectare de teren intravilan, si vreo citeva cladiri mari, si destul de bine intretinute. Ploconul ce ar urma sa cada pe capul Primariei provine de la unitatile militare inchise, de pe raza municipiului, in urma carora ramin disponibile cazarmile aferente, precum si terenurile pe care se afla acestea. Primarul are informatii ca mai umbla si altii sa puna mina pe ceva terenuri, si unele cladiri, dar are de gind sa se zbata din toate puterile, pentru a le obtine. Constantin Cibu a explicat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca se va deplasa la Bucuresti, cu prefectul de mina, si, impreuna, vor incerca sa obtina acordul ministerelor implicate in acest transfer de proprietate: "Noi, impreuna cu prefectul, ne vom deplasa la Bucuresti, pentru a definitiva cu Ministerul Apararii Nationale ce terenuri si ce cladiri vor fi transferate in patrimoniul municipiului. Sint mai multe cereri, facute si de alte institutii, dar noi avem prioritate si sper ca in urma discutiilor care vor avea loc, sa stim cu precizie care sint terenurile si cazarmile pe care le vom primi, astfel incit sa gindim un plan de dezvoltare, pe aceste locatii. Noi am aprobat in Consiliul Local Municipal primirea acestor terenuri si cladiri, in general, iar acum se va stabili cu exactitate care dintre ele ne vor fi transmise in proprietate de catre MApN. Nu stiu cu exactitate cine le mai doreste, dar am niste informatii pe aceasta tema, si cred ca si Episcopia Dunarii de Jos ar fi interesata de ele. Sint terenuri mari, hectare de terenuri intravilane. Acolo se pot face multe, putem discuta cu o firma cu care sa intram intr-un parteneriat public-privat, pentru realizarea unor locuinte care sa fie vindute, sint foarte multe solutii".
La rindul sau, viceprimarul Lucian Tilea este de parere ca ar fi o mare realizare, pentru municipalitate, sa obtina aceste terenuri si imobile: "Aceste terenuri sint foarte valoroase, si noi trebuie sa facem toate eforturile pentru a le prelua municipalitatea. Ce vom face cu ele? Avem o gramada de idei, in sensul asta, dar pina nu ai terenurile in proprietate, nu te apuci sa comentezi".

"Decit sa returneze banii UE, mai bine sa-i dea Primariei Braila"

Primarul mai are si alte proiecte, privind o serie de imobile preluate in ultimele luni: "Tot saptamina viitoare o sa promovam o hotarire de Guvern, pentru preluarea a trei camine, despre care am mai discutat in trecut, si, bineinteles, si alocarea fondurilor necesare, pentru finalizarea locuintelor sociale pe care ne-am propus sa le construim acolo. De asemenea, saptamina viitoare ne-am propus sa ajungem si la ministrul Borbely, pentru a definitiva programul ANL pentru Braila, astfel incit lucrarile sa inceapa imediat ce exista posibilitatea, probabil prin martie, aprilie, de asa maniera incit, pina la sfirsitul anului, sa avem cel putin 100 de locuinte sociale de tip ANL". Cibu are o idee despre ce s-ar putea face, si in privinta parcului industrial, al carui realizare stagneaza. El este dispus sa preia proiectul, dar numai daca i se asigura si finantarea: "Mai avem o problema deosebita, care s-a invit in ultima perioada, problema parcului industrial. Acestui proiect, care a fost cistigat pe un program PHARE, in valoare de 6,9 milioane euro, i-a expirat perioada de finantare anul trecut, in noiembrie, cheltuindu-se aproximativ 3,9 milioane de euro. In aceasta situatie, propunerea Ministerului Integrarii este ca Primaria sa preia acest obiectiv, si sa continue lucrarile, cu bani proprii, insa noi nu putem sa asiguram inca 3 milioane euro, pentru asa-zisul parc industrial. Daca va ramine in situatia aceasta, Ministerul Integrarii va fi obligat sa returneze banii cheltuiti, Uniunii Europene. Primaria este de acord sa preia acest obiectiv, dar numai cu conditia ca banii sa fie asigurati din alta parte, de la Ministerul Integrarii, de la cel de Finante, nu are importanta de unde, ca, decit sa returneze banii UE, mai bine sa-i dea Primariei Braila, si sa se aleaga cu ceva, de pe urma lor. Adica statul tot pierde niste bani, doar ca ii da la Primarie, ca sa continuam lucrarile. Dupa parerea mea, a fost un contract prost gestionat de Ministerul Integrarii, Primaria nu s-a implicat absolut deloc in realizarea acestuia, si singurul lucru pe care l-am facut a fost confirmarea periodica a lucrarilor efectuate".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro