Mergi la conţinutul principal

Primarul Cibu, in fata procurorilor Anticoruptie

Politistii braileni de la Investigarea Fraudelor au reusit, in doar citeva zile, sa dea de capat dosarului privind retrocedarea a 1.000 mp din Piata "Concordia", respectiv piata de legume si fructe. Primarul Constantin Sever Cibu, care a semnat dispozitia de retrocedare in natura a terenului, asa cum a facut si secretarul Primariei, Stoian Iorga, vor comparea in fata procurorilor de la Departamentul National Anticoruptie (DNA), sub aspectul savirsirii infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata impotriva interesului public. Actele strinse la dosar demonstreaza ca piata este bun de utilitate publica si nu poate fi restituita ca atare, fara schimbarea regimului juridic al terenului. Interesant este ca Stoian Iorga a cunoscut culisele dosarului de retrocedare, mai ales ca a semnat si dispozitiile date de fostul primar Anton Lungu, dispozitii prin care se acordau, initial, masuri reparatorii in schimbul terenului, tocmai fiindca imobilul solicitat nu mai exista, iar terenul era de utilitate publica, inscris ca atare in Planul de Urbanism. Mai mult, chiar in notificarile lor, mostenitorii inteleg ca nu este posibil sa le fie retrocedat terenul si cer masuri reparatorii, constind in bani. Cibu a anulat, insa, dispozitia lui Lungu si a restituit terenul, in doar citeva saptamini. Pe 26 iulie, printr-un notariat, mostenitorii au intabulat terenul pe numele lor, ceea ce inseamna ca deja sint proprietari.

Mostenitorii, si in 2005: "Daca nu este posibila restituirea in natura, solicitam despagubiri banesti"

Pe 1 august, a doua zi dupa ce ziarul "Obiectiv" a reclamat viteza surprinzatoare cu care a fost retrocedata in natura piata de legume si fructe din "Concordia", Serviciul de Investigare a Fraudelor (fostul Economic), din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila a deschis un dosar penal, care a si primit numar unic de inregistrare de la Parchet: 1516/P/2006. Ofiterii de la Economic au reusit sa stringa probe care atesta ca, de fapt, piata a fost restituita contrar legii, cu incalcarea regimului juridic al terenurilor de utilitate publica. Istoria "Concordiei" incepe inca din 2001, cind Paraschiva Rugina, Cornelia Gadau, Victor Aurel Rugina si Ioan si Elena Zanet au cerut Primariei restituirea imobilului care a fost amplasat pe 1.200 mp din terenul actualei piete "Concordia". Anton Lungu le-a respins, atunci, mostenitorilor cererea. In 2003, dupa aparitia Legii 10, privind retrocedarea imobilelor abuziv confiscate, mostenitorii au cerut din nou terenul. Inca de atunci, Anton Lungu, alaturi de care semna si secretarul Stoian Iorga, a respins cererea de restituire in natura, dar a dat o dispozitie pentru acordarea de masuri reparatorii. Motivele lui Lungu: 1. Constructia a fost demolata, proprietarii fiind expropriati. 2. Pe terenul solicitat sint Piata Concordiei, Modulele Comerciale, Platforma Pietei si Drum de Acces. Potrivit rapoartelor de expertiza de atunci, terenul a fost evaluat la peste 700.000.000 lei. In notificarile lor din 2003, mostenitorii au solicitat chiar "acordarea de reparatii sub forma despagubirilor banesti". Dispozitia insa nu a fost pusa in aplicare, o comisie centrala stabilind data la care se acorda despagubirile, iar in 2005, chiar pe vremea lui Cibu, mostenitorii cer din nou: "Deoarece restituirea in natura nu mai este posibila, solicitam despagubiri banesti". Insa Primaria nu le-a raspuns, de asta data.

Dispozitie cu titlu executoriu

"Pe 6 iunie a.c., mostenitorii au revenit cu o scrisoare catre Primarie, prin care, invocind legea care modifica Legea 10, au solicitat, din nou, imobilul si terenul. Asta, dupa ce, pe 17 aprilie 2006, CLM adoptase o hotarire prin care certifica faptul ca Piata "Concordia" este de utilitate publica, fiind parte din Planul de Urbanism si are o valoare de 15 miliarde de lei. Brusc si fara alte acte premergatoare, la 15.06.2006, primarul a emis Dispozitia 10.065 prin care piata de legume si fructe este restituita in natura si se anuleaza dispozitiile date de Anton Lungu in acest caz", ne-au informat surse judiciare. Mentionam ca, in acest dosar, politistii au lucrat, cum spune legea, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului brailean.
Curios mai este si ca primarul a scris in dispozitia sa ca "admite masuri reparatorii", dar si faptul ca dispozitia sa constituie titlu executoriu si intra in vigoare dupa 30 de zile. Anchetatorii spun ca articolele de lege invocate de Cibu in sustinerea dispozitiei sale nu fac referire la terenurile de utilitate publica. Chiar Prefectura i-a cerut, zilele trecute, primarului sa anuleze dispozitia. In sustinerea acestei recomandari, Prefectura a invocat legile potrivit carora pietele, tirgurile, spatiile verzi, toate cele trecute in planul de urbanism sint de utilitate publica si nu pot fi retrocedate, avind regim juridic special. Deunazi, reporterii nostri au fost contactati de catre o persoana care i-a cerut primarului o parte din Piata Halelor: "Ce aveti cu mostenitorii?! Lasati-i sa-si primeasca proprietatile inapoi", ne-a spus femeia. Intrebata daca a intrat in posesia unei parti din Piata Halelor, interlocutoarea ne-a relatat: "Nu, legea nu permite. Eu am avut 1.400 mp in Piata Mare, dar mi-au dat in alta parte 1.200, in Radu Negru, un teren liber, iar numai 200 de mp am primit in apropierea pietei, teren care putea fi dat". Inca o dovada in plus ca, la Primaria Braila, se cunoaste si se aplica, cel putin in anumite cazuri, legea privind terenurile de utilitate publica.
Culmea, mostenitorii de la "Concordia" au intabulat terenul pe data de 26 iulie a.c., ceea ce inseamna ca sint proprietari. Actul s-a autentificat la Notariatul Vasile Varga si Asociatii. Viteza cu care a fost retrocedat terenul poate fi explicata si prin aceea ca, tot printr-un notariat, mai inainte de a fi intrat in posesia terenului, mostenitorii au incheiat o promisiune bilaterala de vinzare - cumparare, act prin care s-au obligat, contra unei sume de bani, sa vinda terenul unui om de afaceri din municipiu, specializat in achizitionarea imobilelor nationalizate, unele de patrimoniu cultural national, chiar.
"Am intocmit acte premergatoare pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Constantin Cibu si a lui Stoian Iorga, sub aspectul savirsirii infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata impotriva interesului public, fapta de coruptie, prevazuta si pedepsita de art. 13 din Legea 78/2000, privind actele de coruptie. Cu aceasta propunere, de incepere a urmaririi penale, am inaintat dosarul catre DNA", ne-au relatat surse judiciare. Reporterii nostri au incercat sa afle si punctul de vedere al primarului despre acest subiect, insa acesta ne-a inchis telefonul, imediat dupa ce ne-am prezentat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro